De Marathon Kampioen van Brabant 2000 in het jaar 2020 was de Nationale Winnaar van St. Vincent 2020. Na de openingsvlucht van het programma van de Middaglossingsvuchten heeft Wim zijn goede form bij de duiven vastgehouden. Op Bordeaux en de laatste Bergerac had hij meerdere duiven in de kop van de uitslag. Op deze manier was hij over de vier vluchten met een middaglossing de beste van veel Brabantse Marathonspelers. Het is bijzonder knap dat een liefhebber die in 2015 met zijn hobby begon een aantal jaar later de beste is op een discipline waar Brabant al decennia lang in uitblinkt … de marathonvluchten. Gelouterde namen liet de winnaar dan ook achter zich. Deze kampioen is Wim Gielen uit Breda, die zijn plaatsgenoot Bernard Brouwer opvolgt als Marathon Kampioen van de Afdeling Brabant 2000. Bernard die zelf ook weer een puik seizoen achter de rug had. Daar heeft u al uitgebreid over kunnen lezen op Het Marathonduivenjournaal. Nu is de beurt aan de Kampioen van 2020, Wim Gielen!

Onze Kampioen
De Marathonkampioen van Brabant 2000 is de inmiddels 58-jarige Wim Gielen uit Breda. Wim is van beroep zelfstandige ondernemer. Sinds 2008 niet meer actief. Wim: ‘Ik ben in de sport terecht gekomen door te veel vrije tijd en ik ben een paar keer wezen kijken bij een vriend en dat stond mij wel aan.’ Ook Frank Zwiers speelt hierin een rol. Hij zorgde voor de interesse in de marathonduivensport. Hij kwam in contact met Frank, doordat Frank op een dag zijn jongen los had gelaten en er 25 jongen duiven van hem bij Wim binnen liepen. Wim belde Frank met de vraag of hij geen voer meer had. Wim was dus inmiddels gestopt, maar het bleef toch kriebelen. Na zijn herstart werden er duiven werden bij Benno Kastelein gehaald. Benno heeft overwegend duiven van het soort Jellema. Daarbij kwamen er nog 7 duiven van andere liefhebbers, waaronder Jack van Delft. Daar zaten duiven bij van het soort van Ad Pegels. Verder een aantal duiven van de Gebr Limburg, waaronder de zoon van de Spirit, een kleinzoon van de Spirit en een doffer (een zoon) van de Super van Geel. Het hok bestaat uit een hoekhok en heeft met wat bijgebouwen voor de kwekers en de duivinnen een totale lengte 12 meter. Hierin zitten twee afdelingen voor de vliegkoppels en een afdeling voor de jongen duiven … een kleine 50 stuks.
Wim vertelt: ‘Mijn hok heb ik zelf gebouwd met als doel dat het niet te diep zou zijn. Hierdoor hoopte ik de duiven ruistig te houden, omdat ik een bloedhekel heb aan schuwe duiven. Ik had het weleens gezien waar ze diepe hokken hadden ook veel schuwe duiven op het hok zaten. Ik moet rustige duiven hebben dus daarom is mij hok maar 140 diep. Voor de verluchting heb ik veel bij goede liefhebbers gekeken en hun verluchting gejat. Hahaha.’
De start is met jonge duiven gemaakt in 2015. En dan nu al zo’n mooi palmares … het is mogelijk om met een goed hok duiven binnen enkele seizoenen diverse mooie resultaten neer te zetten … met in 2020 … de 1e Nationaal St. Vincent van Heel Nederland en Kampioen van Afdeling 2.

De snelste St. Vincent duif van Nederland in 2020
De winnende duif is Jorg. Deze rode doffer, geboren in 2015, won eerder in zijn loopbaan o.a. de 66e nationaal Dax en twee mooie prijzen op een eerdere St. Vincent en andere Dax. De vader van de 1e nationale winnaar is van Ad Pegels. Het is een kruising van de soorten van Arjan Beens en Jan Grootoonk. Het duifje van Arjan Beens is de vader van de 2e nationaal Cahors en de duivin van Jan Grootoonk de moeder. Zij komt uit zijn Super Kweekkoppel van het soort van Nico Volkens. De moeder van de nationale winnaar komt van Benno Kastelein. Het duivinnetje is van de mengeling Arjan Beens-duiven met Jellema-duiven. We zien ‘Snelle Jelle’, ‘Orion’, ‘Miss Sjaan’ en ‘Dochter Miss Gijsje’ als grootouders terug van deze duivin.

Stamopbouw
Wim: ‘Mijn duiven komen hoofzakelijk nu uit ‘Het Mooi Blauwke’, de moeder van Jorg. ‘Het Mooi Blauwke’ is een volle zus van ‘De Snelle 15’ van Jan Grootoonk. Zij komt via Benno Kastelein (soort Arjan Beens en Jelle Jellema, Zoon ‘Snelle Jelle’, ‘Snelle Arjan’,  met een dochter van ‘Orion’, ‘Miss Orion’). Deze duivin heeft bij mij fantastische mooie en goede duiven gegeven. Naast ‘Jorg’ komen nog meer toppers uit deze duivin:

  • ‘Jezus’ won o.a. 8e NPO Bergerac
  • ‘De 683’ won o.a. de 12e NPO St. Vincent
  • Anderen wonnen o.a. 23e NPO Bordeaux

Daarnaast heeft ook ‘de New Spirit’ geweldig vererfd. ‘De Rode Stropdas’, vader van Jorg,  is ook een goede kweker. ‘De Rode Stropdas’ heb ik gekregen van Jack van Delft. Hij is van het soort van Ad Pegels. Van alle duiven zit nu 70 % afstammelingen van deze duiven op mijn vlieghok.’

… wordt vervolgd …