De Marathon Kampioen van Brabant 2000 in het jaar 2020 was de Nationale Winnaar van St. Vincent 2020. Na de openingsvlucht van het programma van de Middaglossingsvuchten heeft Wim zijn goede form bij de duiven vastgehouden. Op Bordeaux en de laatste Bergerac had hij meerdere duiven in de kop van de uitslag. Op deze manier was hij over de vier vluchten met een middaglossing de beste van veel Brabantse Marathonspelers. Het is bijzonder knap dat een liefhebber die in 2015 met zijn hobby begon een aantal jaar later de beste is op een discipline waar Brabant al decennia lang in uitblinkt … de marathonvluchten. Gelouterde namen liet de winnaar dan ook achter zich. Deze kampioen is Wim Gielen uit Breda, die zijn plaatsgenoot Bernard Brouwer opvolgt als Marathon Kampioen van de Afdeling Brabant 2000. Bernard die zelf ook weer een puik seizoen achter de rug had. Daar heeft u al uitgebreid over kunnen lezen op Het Marathonduivenjournaal. Nu is de beurt aan de Kampioen van 2020, Wim Gielen!

Uitslagen in sector 1

  • 1, 205 enz. nationaal St. Vincent tegen 5.578 duiven (1e van heel Nederland tegen 12.255 duiven) 7 van de 10 prijs
  • 14, 73 enz. nationaal Bordeaux tegen 10.637 duiven 7 van de 20 prijs
  • 164e enz. nationaal Bergerac tegen 4.194 duiven 5 van de 7 prijs
  • 36e, 55e enz. nationaal Bergerac tegen 8.987 duiven 7 van de 19 prijs

De verzorging
Wim voert het hele jaar Beyers Koopman All-In-One. Het opvoeren voor de vluchten doet hij met Super Energy van Beyers. Daar start hij mee een week voor inkorving van de marathonvlucht. Hij begint dan met 10% Super Energy en stapsgewijs naar de laatste dag tot 100%. Naast de eerder genoemde producten van Röhnfried (zie deel 2) geeft hij wat spullen van Belgavet. Wim: ‘Wat zeker ook  belangrijk is, is het regelmatig laten controleren bij de dierenarts. In mijn geval bij Henk de Weerd. Bij hem haal ik ook de nodige producten voor het seizoen  en uiteraard ook de entingen.’

Het afgelopen seizoen en de toekomstige seizoen
Wim gaat verder over het afgelopen seizoen: ‘De kracht van het afgelopen seizoen is er voor 200 procent voor gaan en achter je systeem staan en het volhouden. Dat betekent voor mij dat ik alles doe voor de duiven en er alle tijd in steek en me niet bezig houdt andere dingen.’
Wat er gebeurt als het tegenvalt? Wim: ‘Eigenlijk niets, denk ik. Ik ben zeer streng,  dus zullen er minder duiven over blijven. Als er een keer wat mis gaat, dan is het altijd goed om terug te kijken, waar het aan gelegen heeft. Overal is een oplossing voor!’
Wim vervolgt zijn verhaal: ‘Als ik kijk naar afgelopen seizoen dan ben ik supertrots op de 1e nationaal St. Vincent van heel Nederland. Het is een echt super seizoen geweest. Marathonkampioen worden van Brabant 2000, de 1e Duifkampioen van de afdeling en dan nog de St. Vincent-topper. Ik ben slechts vijf seizoenen bezig, hè. Hoe is het eigenlijk mogelijk? Zeg het maar! Soms lijkt het of ik droom … denk ik dan maar.
Door de overwinning op Nationaal St. Vincent heb ik ook weer leuke nieuwe contacten kunnen leggen. Dat is ook het leuke van de sport en vooral de marathonliefhebbers onderling.
In de toekomst hoop ik nog een keer Nationaal Barcelona te winnen … wie hoopt dat niet? Hahahahahaha !!!

De jaren dat ik met de marathonduiven bezig ben, zijn mijn beste kweekkoppels Het Mooi Blauwke met De Stropdas en dezelfde Mooi Blauwke met de New Spirit. Uit deze koppelingen komen meerdere goede duiven.
De Stropdas is een rode doffer afkomstig van Ad Pegels. Zijn vader is van het soort van Arjan Beens. Hij is als ei naar Ad gekomen. Bij Ad is het de vader van o.a. de 2e nationaal Cahors. Hij is een kleinzoon van ‘De Ruffec’ en ‘De Jan’. De moeder van De Stropdas komt van Jan Grootoonk. Deze duivin komt uit zijn Superkoppel van het soort van Nico Volkens. De Stropdas is o.a. de vader van Jorg, de 1e nationaal St. Vincent.
The New Spirit komt van vaderskant van FondGoud Oost. Het is een kruising van het soort van de Gebr. Limburg en een duif van Van der Weijden. De moeder van New Spirit komt van Kees Bosua. In deze duivin zit het beste dagfondsoort (o.a. 1e NPO Orleans) met een vleug Barcelona-bloed. Naast een goede kweker (o.a. vader ‘Robin’, Duifkampioen Brabant 2000) was hijzelf een hele goede vliegduif met de 1e NPO Bordeaux en de 2e NPO Bergerac (twee nachtelijke aankomsten).
Het Mooi Blauwke komt van Benno Kastelein. Vader is een zoon van Snelle Jelle (2e nationaal Perpignan) en heet zelf Snelle Arjan (Beens). De moeder is ook voor 50% van Arjan Beens en de andere helft is van het soort van Jelle Jellema. Deze duivin komt uit Orion (Beste Zoon van Zwart Goud) met een dochter van Miss Gijsje.’

… wordt vervolgd …