Afgelopen weekend was de start van het nationale programma voor de marathonvluchten. De start is traditiegetrouw met de Koninginnevlucht St. Vincent. In het zuiden van het land ging de overwinning naar Wim Geuijen uit het West Limburgse Tungelroy, nabij Weert. Het was voor hem een droom die uitkwam. Al 55 jaar is hij met zijn duiven in de weer. Vele mooie prijzen vielen op zijn duivenkot, maar de eerste nationaal was hem nog niet gelukt. Dit keer mag hij zich de beste noemen op St. Vincent van sector 1.

Sector 1
In de zuidelijkste sector van ons land verliep het concours het beste. Er waren 5.451 duiven mee. Vooral de Limburgse duiven leken het minste last van het weer te hebben gehad. De winnende duif arriveerde in het West Limburgse Tungelroy bij W. Geuijen. Zijn duif was om 12.06 uur binnen en behaalde een snelheid van 1.080 mpm. 3 mpm sneller dan de winnaar van het zilver, J.C. Liebregts uit Vessem. Het brons was voor A. & P. Delnoy uit Vijlen. De Top 10:
1. W. Geuijen, Tungelroy
2. J.C. Liebregts, Vessem
3. A. & P. Delnoy, Vijlen
4. Cees Brok, ’s-Hertogenbosch
5. H. Clement, Brunssum
6. J. de Turck, Leende
7. J.G. Keulaarts, Heerlen
8. M. Clauwers, Nederweert
9. J. Theelen, Buggenum
10. J. Ramackers, Beek
De laatstgenoemde liefhebber had 6 duiven mee en 4 prijzen. Zijn tweede duif zat al op plaats 112. Wiel Dircks uit Maria Hoop had een prachtige uitslag met 12 mee en 9 prijzen. Hij begon op de plaatsen 14 en 29. Bart Wijnen uit Escharen had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 28. J. Jongen uit Kerkrade had 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste twee duiven behaalden de 51e en 55e prijs. F. Schoneberg uit Raamsdonksveer had 5 van zijn 6 duiven in de prijzen. Hij begon op plaats 78. Cor de Ridder en zn uit Arnemuiden wonnen nationaal al eens deze vlucht. Dit keer hadden ze een prima uitslag met 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Hun eerste duif won de 84e prijs. Vermulst en zn uit Stiphout hadden 100% prijs met twee duiven mee. Ze wonnen de 85e en 139e prijs. Jan Hofmans uit Horst had 5 prijzen van de 7. De eerste duif behaalde de 86e prijs. Klinkers-Mertens uit Beek had 70% prijs van de 10 gezette duiven. De eerste duif zat nog net 1:50 op plaats 108.

De winnende liefhebber
Wim Geuijen uit Tungelroy is de winnaar van St. Vincent in sector 1. Deze 74-jarige liefhebber was in zijn werkzame leven Brood- en Banketbakker. Een prachtig beroep waar je veel mensen blij mee kan maken. Dit keer had hij een duif die hem in staat van beroering bracht.
Wim kwam in de duivensport terecht via een bakkersknecht van zijn vader. De eerste duiven kwamen ook van hem. Het was van alles wat … programma-duiven.
De meeste duiven van nu komen van goed spelende liefhebbers uit de regio, onder meer Thei Wetemans uit Kelpen Oler, maar ook van Johan Meuledijks uit Bakel en Johan Joosten uit Grathem.


Het seizoen
Op dit moment heeft Wim de beschikking over 26 meter duivenhok, waarvan ongeveer 2/3 deel leeg staat.
Wim is dit seizoen begonnen met 10 koppels, twee jarige en ouder. Hier zijn nu 9 koppels van over. Daarnaast had hij 9 koppels jarige duiven, waar hij er nu 8 van over heeft. In de winter heeft hij het liefst 60 tot 70 duiven. De laatste jaren zijn dat er wat (10 tot 15) meer, nadat hij enkele jaren terug na een sterk seizoen nog wat duiven uit zijn beste duiven heeft gekweekt.

De duiven zijn half maart voor het eerst gekoppeld. De winnende duivin zat op haar tweede broed, maar eerste jong. De duiven hebben voor St. Vincent meestal 1.200 km onder de vleugels voordat ze naar deze klassieker gaan. De duiven die op de latere vluchten mee gaan, zijn tussen 1500 en 1700 km ingevlogen.
De duiven krijgen voer van de firma Simons uit Ransdaal. Het is een vlieg- en kweekmengeling en verder krijgen ze Mariman Standaard. De laatste dagen voor een marathonvlucht krijgen de duiven fondvoer, energie-mengeling en Pinda’s. Daarbij wordt wit-, lijnzaad en hennep gegeven. De duiven krijgen voor het inkorven een geelpil en af en toe tussendoor BS. Als de koppen minder schoon zijn, wat heel soms voorkomt, krijgen ze een middel tegen de koppen. Al jarenlang wordt voor en na het seizoen niet gekuurd. De jongen en de kwekers krijgen ook nooit iets van medicijnen. De duiven die niet gezond, blijven gaan eruit. Vroeger kwam ik te vaak bij de dierenarts, maar Thei Wetemans uit Kelpen-Oler heeft mij de ogen geopend. Basisgezondheid is belangrijk en die wordt ondersteund met Azijn, knoflook en kruiden … op een natuurlijke basis!

De winnende duif
De snelste duif van sector 1 is een 4-jarige duivin. Ze is op jonkie van 5 dagen ingemand. Wim speelt alleen op nest. De winnende duivin werd vier maal gespeeld op de marathonvluchten en won alle keren prijs.
De vader van de winnares komt van Johan Meulendijks. Deze doffer komt uit een doffer van het soort van First Price Pigeons via W. van Houwen (Brive, Blokje en De Mof) en een zus van Sanne (1e nationaal Bergerac van Mark van den Berg). De moeder van de St. Vincent-winnares komt van W. Thijssen uit Thorn. Hier zien we veel goede vliegers terug, zoals de Nationale Fondduifkampioen. Het koppel waar deze duif uitkomt (en waar meer duifkampioenen uit komen), zit meerdere keren in de stamboom van deze duivin.

De Beleving
Wim beleeft de duivensport ‘op mijn gemakje’,  zoals hijzelf zegt. Wim vindt het gezellig melken met Thei Wetemans en Geert Renet. Samen duiven bekijken en beoordelen … heel gezellig.
Het mooiste van de duivensport is mooie uitslagen proberen te maken en natuurlijk je best doen om de keivroege duif te pakken en dan ook te pakken. Het africhten en kaarten in de club is een mooie afleiding. Genieten zit in simpele dingen.
Zit er nog een verhaal vast aan de overwinning, Wim? Onze sympathieke bakker: ‘De kerkklok sloeg 12 uur en ik dacht, laat ik nog eens kijken of er al duiven zijn gemeld. Mijn vrouw vroeg: Zijn er al? Ik zeg: Ja er staat er een op om 11.45 uur geklokt in Vijlen. Als er nu één komt, dan heb ik hem liggen, zei ik lachend. En … pats … daar valt ze … ik schrok me te pletter !!!’ Prachtig !!!

Tot Slot
Wim: ‘Mijn beste duiven nu en in het verleden zijn en waren krijgertjes, ruilduiven en duiven op een bonnetje voor weinig geld. Goede duiven hoeven niet duur te zijn, als je je ogen maar openhoudt. Haal maar duiven bij liefhebbers in de buurt, die je elke week om de oren slaan, die hebben goeie en je word er goed bediend. Ze zijn verder niet te duur. Dat is beter als grote namen ver weg. Die hebben ook niet allemaal goede en verkopen er veel te veel. Verder kan ik adviseren … blijf met de medicijnpot van het hok. Houd het simpel en zorg voor een goed hok. Dat is zeer belangrijk!’
Dat zijn prachtige adviezen van een liefhebber die al 55 jaar geniet van de duivensport en die met de besten mee kan … de winnaar van St. Vincent 2019 in sector 1. Wim, nogmaals gefeliciteerd en bedankt voor je leuke ontspannende informatie!!!