Tweede worden in een competitie van de Marathon Noord is een hele prestatie. Het is voorbehouden aan topliefhebbers. Met je aangewezen duiven moet je drie keer per jaar er goed bijzitten. Bij de competitie van de ochtendlossing zijn deze drie keer de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Als je weet dat je concurrenten bestaan uit onder andere Jelle Jellema, IJsbrand Kaptein, Verweij-de Haan, Kees Droog, Harold Zwiers, Jan Hommes en znn, Jurrian van Amerongen en zo kan ik nog wel even doorgaan, dan is het geweldig als je deze mannen allemaal verslaat en mag je als tweede het podium betreden. In 2018 slaagde daar Wim en Mart Derksen uit Almelo in. Een prestatie waar opa en kleinzoon met veel genoegen op terug kunnen kijken. Vorige week kon u op Het Marathonduivenjournaal lezen over de liefhebbers en het kampioenschap wat ze behaald hebben. Dit keer gaat het over het seizoen en de Beleving.

 Het seizoen
Het seizoen is gestart met 90 vliegers (waarvan 70% jaarlingen). De jaarlingen zijn als jong alleen op de natour ingespeeld, daardoor hebben ze bij de jaarlingen veel uitval. Vanaf het begin wordt alles zoveel mogelijk ingemand. Tot aan de dagfond gaan ze wekelijks mee. En dan wordt het geleidelijk terug genomen. Alles wordt op het nest gespeeld. De neststand van 12 tot 16 dagen eieren is favoriet, maar duivinnen op 3 of 4 dagen jongen mag ook. Op Marseille is nationaal een vroege prijs gepakt. Deze Marseille-duif kwam kapot thuis van St. Vincent middaglossing. De mannen hebben dit duifje toen een geelpil gegeven. Toen is ze teruggenomen en vervolgens zijn ze de training weer gaan opbouwen. De mannen zagen weer meer leven en gedrevenheid in het duifje komen en toen is ze ingemand op Marseille. Dat leverde een kopprijs op.
Ieder jaar wordt er op 18 maart gekoppeld. De duiven brengen dan een koppel jongen groot. Voor zover ging het normaal in 2018. In het begin van het vliegseizoen liep het echter niet goed genoeg. Vanaf het weekend van Barcelona en Dax ging het lopen. Zo is ieder jaar weer anders. Vorig jaar, in 2017, ging vanaf het begin van het seizoen goed en ging het op het eind minder.
Waarom ging het van het weekend van Barcelona en Dax beter? Wim: ‘Mart had een paar dagen geen tijd gehad om schoon te maken. Het ging goed op Barcelona. We hebben toen niet meer schoongemaakt tot eind augustus. Of dat het is geweest, weet je natuurlijk nooit zeker. Maar als het goed gaat, moet je die lijn doorzetten. Nu, in het najaar, zijn we weer begonnen met schoonmaken. In de winter moet je de duiven beter verzorgen dan ’s zomers. In de winter worden de prijzen verdiend voor het komende seizoen. De ruiperiode is heel belangrijk.’

Verzorging en Beleving
De duiven krijgen voer van Beyers. Voor het grootste deel is dat de mengeling van Koopman (All-In-One). In het begin zit er ook nog Kweek van Beyers bij. Het voer wordt altijd aangevuld met P40, TOVO en snoepzaad erbij. Duiven worden regelmatig gecontroleerd door Jelle Jellema (metname de duiven van Mart). Voor het seizoen krijgen de duiven een geelpil van De Weerd (Mart heeft deze geelpil van Jellema) of een klein kuurtje. Tussendoor krijgen ze alleen iets als het nodig is. Gelukkig is dat bijna nooit het geval.
Het seizoen is al met al goed verlopen … Wim en Mart: ‘We houden er een tevreden gevoel aan over. We hadden graag nog iets vroegere prijzen gepakt, maar uiteindelijk zijn we gewoon tevreden. We hebben een vaste stam. De goede vliegers komen soms uit het ene koppel en dan uit het andere.’ Mart: ‘Toen ik in 2015 bij opa ging vliegen, wende ik wat duiven over. De eerste duiven die dat jaar al goed kwamen, zijn dit seizoen de duiven van Barcelona en Perpignan.’
Wim en Mart zijn gedreven duivenliefhebbers. Het blijft echter wel een hobby. Wim vindt het verzorgen van de duiven het mooist. En Mart? … ‘Vroege duiven draaien!’

Tot Slot
Wim en Mart genieten van de duiven en de sport die ze samen met hun beesten doen. Wim is blij dat ze Marathon spelen met hun duiven. Opa Derksen: ‘Marathonspel geeft minder ergernis dan het programmaspel. Het is rustiger en minder gestresst.’ Mart beaamt dit. Tot slot zegt Wim: ‘Het is erg jammer dat het terug loopt.’ En dat is zo en dat kan misschien veranderen als je wat aansprekende vluchten gaat organiseren en een samenwerking tussen de verschillende organisaties, zodat je een compacter programma krijgt. Dat zal tijd kosten om dit voor elkaar te krijgen. Wim en Mart bedankt voor jullie openheid en de gezelligheid tijdens het bezoek wat Mike en ik bij jullie hebben afgelegd. Voor nu zeggen we … tot een volgende keer !!!