Tweede worden in een competitie van de Marathon Noord is een hele prestatie. Het is voorbehouden aan topliefhebbers. Met je aangewezen duiven moet je drie keer per jaar er goed bijzitten. Bij de competitie van de ochtendlossing zijn deze drie keer de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Als je weet dat je concurrenten bestaan uit onder andere Jelle Jellema, IJsbrand Kaptein, Verweij-de Haan, Kees Droog, Harold Zwiers, Jan Hommes en znn, Jurrian van Amerongen en zo kan ik nog wel even doorgaan, dan is het geweldig als je deze mannen allemaal verslaat en mag je als tweede het podium betreden. In 2018 slaagde daar Wim en Mart Derksen uit Almelo in. Een prestatie waar opa en kleinzoon met veel genoegen op terug kunnen kijken.

De liefhebbers
De combinatie uit Almelo bestaat uit Wim (79 jaar) en kleinzoon Mart (20) Derksen. Wim is inmiddels al wat jaren met pensioen en daarvoor was hij leraar Machineschrijven bij DOC (Doetinchem). Mart is een timmerman. Wim is geboren in het Oosten van Gelderland, in Stokkum bij ’s-Heerenberg. Hij heeft vanaf zijn 8e jaar duiven. Hij is door een oom in aanraking gekomen met de sport. Wim mocht hem helpen met de verzorging als hij druk was met werken. Zoals iedereen in die tijd is Wim begonnen als programma-speler. Bij zijn ouders heeft Wim ook nog eens een paar jaar duiven gehad. Vader Derksen was niet erg enthousiast over de hobby van zijn zoon. Toen is de nestor van de duivenfamilie Derksen weer bij oom en opa (die samen een bedrijf hadden) duiven gaan houden. Daar was Wim dan ook dag en nacht te vinden. Dat vond zijn vader ook niet gezellig. Het logische gevolg was dat hij thuis weer een hok heeft gekregen. In 1969 kwam Wim in Almelo te wonen … eerst op een ander adres. Toen zoon Anthony (vader van Mart) oud genoeg was om mee te doen, heeft Wim jarenlang met zijn zoon in combinatie gevlogen. Inmiddels speelt deze zoon op de programmavluchten, met de nadruk op de dagfond en jonge duiven, in combinatie met zijn zwager. Hij hoort tot de top van afdeling 9 op zijn discipline. In de tuin van Wim staat 16 meter duivenhok: 5 afdelingen voor de oude vliegers, 2 voor de jongen en 1 voor de kwekers. Wim speelt op 3 afdelingen en Mart op 2 afdelingen met de vliegers. Dit hok is naar het huidige adres overgezet eind jaren ’70. Het hok heeft een lekker klimaat. Er zitten schuiven in, maar deze worden nooit verzet. Hoe warmer het hok hoe beter. Op een gegeven moment had opa Wim twee afdelingen leeg. Op deze hokken speelt sinds enkele jaren Mart. Hij speelde eerst van het erf van zijn ouders, maar daar had hij veel last van de roofvogels. Doordat Mark bij opa mee ging vliegen, kwam de motivatie bij opa Wim ook weer helemaal terug. Wim: ‘Zo’n jonge gast inspireert je. Omdat hij zijn eigen afdelingen heeft, is er ook een gezonde competitie tussen Mart en mij.’
De stam die Wim en Mart hebben bestaat voor het overgrootste deel uit duiven van de Gebr. Brugemann en Jelle Jellema. Er zit nog een vleugje van het oude soort in, wat voor het grootste deel uit Brinkman-duiven bestaat. Samen hebben Wim en Mart 24 kweekkoppels. Om nieuwe vliegduiven te kweken wordt er gekruist. De beste duiven worden ingeteeld om het kweekhok te versterken.

Het 2e Kampioenschap Ochtendlossing
Wim en Mart Derksen werden 2e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Ze moesten alleen Henk Wegh uit Lochem voor laten gaan. Op Barcelona pakten zij de 18e prijs, op Marseille de 7e prijs en tot slot op Perpignan lieten ze de 28e prijs noteren. Nationaal hadden ze op Barcelona de 126e prijs (ook nog de 158e en 3 van de 4 duiven in de prijzen), op Marseille de 26e nationaal (2 mee en 1 prijs) en op Perpignan de 261e nationaal (alle 3 de Perpignan-duiven in de prijzen). Op deze vluchten tellen zoals in de hele competitie van de Marathon Noord alleen de eerste twee getekende duiven.

De duiven die deze titel binnenhaalden
Twee duiven haalden de punten binnen, zodat Wim en Mart Derksen uit Almelo als 2e eindigde in de competitie van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord. De eerste was ‘de 427’ van 2015. Zij won de16e Barcelona en de 28e Perpignan. Nationaal betekende dit respectievelijk de 126e en de 261e prijs. Deze kras-duivin komt uit ‘Zoon Mister Marseille’. ‘Mister Marseille won veel prijzen (o.a. de 91e nationaal Marseille en de 4e Limoges van de VNCC). Deze doffer is overwegend van het Brugemann-ras en bleek later ook een goede kweker te zijn. De moeder van ‘de 427’ is een Jellema-duivin. Zij komt uit ‘Rode Barabas’ (Jelle Jellema maal Harold Zwiers) met dochter Hellas. Uit de moeder van ‘de 427’ komen al meerdere goede nazaten.
De tweede topper is ‘de 971’ van 2015. Zij won de 7e Marseille bij Marathon Noord en de 26e nationaal. Deze donkere witpen duivin komt ook uit een zoon van ‘Mister Marseille’ met een Brugemann-duivin. In deze duivin vinden we ‘De Orhan’ nog terug. De moeder van ‘de 971’ komt uit een zoon van ‘Mister Marseille’ (met een Brugemann-duivin). Deze zoon van ‘Mister Marseille’ stond gekoppeld aan een duivin met een afkomst van 50% Brinkman en 50% Brugemann.

… wordt vervolgd …