Marseille 2019 werd een vlucht met een lekker verloop. Super makkelijk was hij zeker niet gezien de snelheid van de winnaar. Dit was 1.191 mpm. De duiven bleven vanaf de eerste duif lekker door vallen en dat hebben we de laatste twee seizoenen niet meer zo sterk gezien.
De winnende liefhebber is de bekende Wil Boonen uit Buggenum. Samen met zijn broer Johan heeft hij een kweekhok waar de basis ligt van de duiven die de laatste jaren kop kunnen vliegen op de (inter)nationale vluchten. Het is altijd prachtig als een liefhebber als Wil Boonen een vlucht als Marseille wint: een vlucht met faam verdient een goede winnaar met naam.

Marseille ZLU
De 2.735 duiven zijn gelost in de vroege ochtend, 6.35 uur, wat voor Marseille een goede traditie is. De snelste duif van het concours viel in Buggenum bij de sterke speler Wil Boonen. Hij had een geweldig weekend, want hij had o.a. ook de 3e en de 30e en 81e met 19 duiven mee. Hij klokte zijn winnende duif om 18.47 uur op een afstand van 883 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.205 mpm. Tussen de eerste twee duiven van Wil zit Jan Polder uit Middelharnis. Zijn winnaar van het zilver maakte een snelheid van 1.191 mpm. Jan had zijn tweede duif (van zijn 10 Marseille-duiven) op plaats 20 en had dus ook een lekker weekend. Dat had ook Henri Wittens uit Den Bosch met de 4e en 5e plaats nationaal. Henri had 4 duiven mee en ook zijn derde nog ruim in de prijzen op plaats 300.
De Top 10:
1. Wil Boonen, Buggenum
2. Jan Polder, Middelharnis
3. Wil Boonen, Buggenum
4. Henri Wittens, ’s-Hertogenbosch
5. Henri Wittens, ’s-Hertogenbosch
6. H. Looys, Kerkrade
7. H.C.J.G. Peters, Panheel
8. H. Joosten, Grathem
9. Theo Daalmans, Elsloo
10. Zegers-Bruggeman, Kapelle
Zegers-Bruggeman hadden 4 duiven mee en 3 prijzen. J.W. van Gils uit Oosterhout begon op plaats 13. Hij had 80% prijs met 5 duiven mee. Paulssen en zn uit Roosteren had vorige week al een goede week op St. Vincent. Ook over Marseille kunnen ze tevreden zijn met 7 van de 10 duiven in de prijzen. De eerste duiven verdienden de 31e en 69e prijs. J. Pansters uit Belfeld had dit keer 100% prijs met 2 duiven mee. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 32. Jan Janssen uit Groesbeek begint op plaats 35. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Geert Tiemes uit Didam had ook 100% prijs met 2 duiven mee. Zijn eerste duif won prijs 36. Tot slot nog een topper met 100% prijs: Michael Schmell uit Huckelhoven. Hij had 4 duiven mee en begon met de prijzen 52 en 63 en dus alle vier zijn duiven in de prijzen.

De winnaar
De winnaar van Marseille stelt zich voor: ‘Mijn naam is Wil Boonen, 53 jaar, woonachtig in Buggenum. Dit dorp aan de Maas in Midden Limburg is alom bekend in de internationale marathonduivenwereld door de vliegende kastelein Jan Theelen.
Ik ben werkzaam als allround medewerker bij IJzergieterij Geraedts, te Baarlo. Naast de 1e nationaal Marseille won ik de 3e nationaal, de 1e Internationaal Marseille voor duivinnen en Provinciaal de 1e en 2e in Limburg.
Als 18 jarige verzorgde ik met onze ome Jo en mijn broer Johan de duiven van mijn vader Loet. Deze waren destijds gehuisvest op de Napoleonsweg 83, in Neer. Toen oom Jo in 1984 voor enkele maanden vertrok naar Nieuw-Zeeland,  verzorgden Johan en ik de duiven van onze vader. De resultaten waren toen al best redelijk te noemen en ik was gelijk verkocht aan de duivensport. Johan was al lid vanaf 1981 en ik werd lid in 1985. Vanaf die tijd gingen we verder als combinatie L. Boonen & Zonen. In die jaren was het hoofdbestandeel van de duiven afkomstig van de toenmalige voorzitter van de afdeling “Phoenix” Jan Cobben uit Nuth. Voor het snellere werk waren het de klak duiven van Wim Ververs uit Haelen.
Onder deze combinatie hebben we diverse goede resultaten weten te behalen. De belangrijkste waren:
1e Generaal Kampioen afd. “Phoenix”
1e Generaal Kampioen Fondclub Limburg
1e Marathon kampioen van Limburg (Wefo)
2e Nationaal Marathon kampioen (ZLU)
1e NPO Bergerac
1e NPO Argenton (Overnachting)
1e Euregio Perpignan
3e Nat. Perpignan
3e Nat. Marseille
3e Gouden Duif Barcelona
In 2004 verhuisde ik naar Buggenum, gevolgd door Johan in 2009. Vanaf dat jaar zijn we samen een strategie gaan uitzetten om enkel op de vluchten van de lange adem te kunnen uitblinken. Dit ging uiteraard niet zonder slag of stoot. In eerste instantie werden er in 2010 een hele ronde eieren uit alle duiven gekocht van Ton Vorselen uit Thorn. Vervolgens werd er in 2011 een 20 tal jongen gekocht van de Combinatie Nouwen-Paesen uit het Belgische Peer. Gevolgd door enkele koppels eieren van de combinatie Janssens-Hausoul. In 2012 werd een ronde eieren besproken van alle duivinnen welke in 2011 de coupe de Walonie wisten te winnen. Dit is een prijs voor de eerste 10 getekende in de categorie duivinnen internationaal. In 2013 kwamen hier nog diverse duiven bij van de combinatie Schreurs-Hauben uit het Belgische As. Onze laatste aanwinsten komen van Jos Martens uit Stein. Jos was vorig jaar de absolute uitblinker op de ZLU Vluchten. Van de nazaten van deze bron mogen Johan en ik al enkele jaren genieten. Uit een eerste koppeling met een doffer van Jos uit zijn Atlas tegen een superkweekduivin van Ton Vorselen, leverde meteen een 1e  NPO, 3e Nationaal Bergerac 2017 tegen meer als 21.000 duiven en een 5e Nat, 9e Internationaal Marseille 2018. Vanaf 2016 zijn al diverse duiven van Jos ons kweekhok komen versterken.

De hokaccommodatie bestaat uit een gezamenlijk kweekhok met mijn broer Johan van 11 meter lengte, bestaande uit 4 afdelingen met 16 broedbakken. Gedurende enkele jaren zijn de onderste bakken gesloten. Dus worden op dit hok zijn nu 48 koppels kwekers gehuisvest.
Johan en ik spelen ieder op eigen erf met de duiven, maar doen voor de rest het overgrote deel samen. Van de kwekers wordt van elk koppel de jongen verdeeld. Dit gebeurt als volgt: het ene jaar krijgt Johan de even ringnummers en het jaar nadien krijgt hij de oneven ringnummers en ik de even.
Naar het inkorflokaal rijden we altijd samen en het africhten of lappen van de duiven gebeurt ook gezamenlijk. Op het eigen hok bepaalt ieder zelf welke duiven en wanneer hij zijn duiven speelt. Maar ook dan wordt er meestal nog overlegd. Het voordeel hiervan is dat de duiven op twee verschillende hokken worden uitgetest. Na het seizoen worden van beide hokken de beste duiven tegen elkaar gekoppeld en de jongen hiervan zijn meestal een aanvulling op ons kweekhok.’

De winnende duif
Met trots gaat Wil verder over zijn topper van Marseille: ‘De winnende duif was ‘New Janske’ … genoemd naar mijn nichtje. Het is een jaarling duivin die met een andere jaarling duivin aangepaard was. In het duivinnen hokje hadden zich ongeveer 10 koppeltjes gevormd uit de 22 duivinnen welke nog over waren na de wedvlucht La Souteraine. Ze zaten te broeden op eitjes van ongeveer 10 tot 14 dagen.
In de pedigree van deze winnende duif zitten twee topduiven, zowel van vaderskant een topper, als ook van moederskant. De vader van de winnares is een zoon uit de Nachtvlieger van Jan Stevens uit het Limburgse Schinveld. Deze duif presteerde het om in een seizoen een 2e Nat. St. Vincent, 15e Nat. Perpignan en een 41e Nat. Pau te spelen. Dat het vererven van goede vliegeigenschappen in het bloed zit, blijkt uit dat de broer van de Nachtvlieger. Hij is de vader van de 1e Internat. Agen bij Jan Stevens zelf. Deze winnares van Marseille is niet de eerste duif uit de zoon van de Nachtvlieger welke een goede prestatie neerzet. Verleden jaar vloog een dochter van ‘de Jan’ (zoon Nachtvlieger) al een zeer verdienstelijke 8e Provinciaal Agen ZLU.
De moeder is een dochter uit de 1e Internationaal Agen Jaarlingen 2014, een doffer van Karl-Heinz Kanski. Deze doffer was tevens de snelste van het gehele concours tegen ruim 20.000 duiven.
Het was voor “New Janske” haar eerste serieuze krachtsmeting in haar nog prille loopbaan.’

… wordt vervolgd …

Foto’s Falco Ebben, Pigeon Pixels ism en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor van de ZLU, Toppigeons