Barcelona is voor de duivenliefhebbers van het Internationale Marathonvluchtenspel de vlucht van het jaar. Ieder jaar wordt er halsreikend naar uitgekeken. Aan de bar en aan de tafels van menig Nationaal Inkorfcentrum worden lijstjes met favorieten gemaakt. Jelle Jellema wordt altijd genoemd en dat is niet meer dan normaal, omdat hij deze Koningsvlucht al twee maal heeft gewonnen in het afgelopen decennium. Ook de naam van Walter van der Meulen wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd, terwijl hij zelf deze vlucht nog niet had gewonnen. Hij was wel de kweker van de 1e nationaal Barcelona van Jacky en Leen de Bruine. Ook in de winnaar van vorig jaar, Pieter Goeree, had een duif met het bloed van Walters duivenstam er in. En zo zijn er veel kopduiven geweest de laatste jaren met één of meerdere duif van Walter kort in de stamboom. Een overwinning op Barcelona van een duif, die thuis hoort bij Walter zelf, is een kwestie van tijd was de gedachte. In 2023 is het zover! Voor de buitenstaander een logische overwinning … voor Walter zelf zeker niet. Nieuwsgierig waarom? Lees dit verslag!

foto’s: Falco Ebben, PigeonPixels

De winnende duif
Walter vertelt over de overwinning op Barcelona: Ik klokte haar in de vroege ochtend om 05.21 uur. Ze zat toen ik buiten kwam op zaterdagochtend netjes op het dak op mij te wachten om naar binnen geloodst te worden. Ze kon naar binnen maar waarschijnlijk zat ze lekker op deze plek. Er lagen al 4 hoopjes uitwerpselen van haar maar we zullen nooit weten hoe laat zij is gearriveerd. Mijn echtgenote moest werken en ik had eerst haar ontbijt klaar gemaakt voor ik naar buiten ging. Toen ik de achterdeur open deed, zat er in de ren een oud Barcelona-atleet te zeuren om voer. Ik ging voer halen strooide ik in de voerbak liep het hok uit en zag precies boven de achterdeur een bonte duif zitten. Ik moest twee keer kijken en toen zag ik tot mijn verbazing dat het mijn tweede getekende was van Barcelona. Ik liep naar boven en met een paar korrels voer in de spoetnik gooien dacht ze: ik ga maar eens binnen kijken. Mijn vrouw stond juist op dat moment naast het Unikon-systeem. Toen ik naar binnen liep, stond mijn vrouw mij met grote verbaasde ogen aan te kijken: Was dat een duif van Barcelona? Deze vraag moest ik beantwoorden met ja. Zij moest gaan werken en ik moest het hele Barcelona-verhaal gaan beleven zoals mijn naasten vrienden/concurrenten Jacky de Bruine in 2018 en Pieter Goeree vorig jaar ook hebben moeten beleven.
De vader van de 1e nationaal Barcelona komt uit twee kleinkinderen van ‘De Superkweker 823’ met ‘De 116’. Deze doffer, ‘de Superkweker 823’, is o.a. de grootvader van de 1e nationaal Bergerac 2019 en de 1e nationaal Barcelona van Jacky de Bruine. ‘De 116’ is nu grootmoeder van vier verschillende nationale winnaars (1e nationaal Barcelona 2018, 1e nationaal Bergerac 2019, 1e nationaal Barcelona 2022 en de 1e nationaal Barcelona 2023.   De opa van vaderskant van deze 1e nationaal Barcelona is bijvoorbeeld de vader van de 1e nationaal Bergerac 2019. Samengevat: de vader van de 1e nationaal komt voor het grootste deel van de stam die Walter zelf heeft opgebouwd uit duiven van Jan Ernest met een deel van Janssens-Hausoul en een vleugje van Piet de Vogel.
De moeder van de 1e nationaal Barcelona 2023 won zelf de 7e Bergerac van de Afdeling Zeeland. Zij is een dochter van de eerder genoemde ‘116’ met een doffer van Luc Bramel (soort Volkens en Jan Ernest). ‘De 116’ zit dus driemaal in de nationale winnares van Barcelona 2023. Zij is voor 75% van het soort van Jan Ernest en het overige deel van de duiven van Janssens-Hausoul.
De winnares van Barcelona is ingemand op een jong van 5 dagen oud.

Het seizoen bij Walter
Walter is het seizoen in Sirjansland gestart met 80 vliegduiven. Hier zaten veel jaarlingen en late jongen tussen. Daarnaast heeft hij 10 kweekkoppels. Voor zichzelf worden er 50 tot 70 jongen gekweekt. Een leuk feit: Als jaarling blijven de jongen in hetzelfde hok zitten, waar ze als jong ook hebben gezeten.
De meeste koppelingen zijn kruisingen. Vreemd bloed moet eerst presteren … dan worden ze ingekruist. Walter kweekt nauwelijks uit de vliegers. Zeker in het voorjaar niet. Walter: ‘De duiven gaan naar het land als ze op jongen zitten. Daar worden er veel gepakt door de havik.’
In de loop van februari worden de duiven gescheiden om vrij snel erna (eind februari/begin maart) weer gekoppeld te worden. De duiven broeden een keer loos en worden vervolgens op weduwschap gezet. Zo worden ze ongeveer zes vluchten ingespeeld (ongeveer 1.100 km) om vervolgens op een nestje (5 dagen jongen) op de eerste marathonvlucht gespeeld te worden. Op de volgende vluchten heeft de neststand van 5 dagen jongen ook de voorkeur.

De duiven krijgen voer van Van Tilburg (VTB). Ze krijgen het hele jaar door dezelfde mengeling. In het marathonduivenseizoen krijgen ze er in totaal 3 zakken snoepzaad bij. 
De controle bij een dierenarts is minimaal. Ze krijgen ieder jaar drie maal een geelkuur van Travipharma. De eerste keer op de eerste eieren, voor de eerste marathonvlucht en nog een keer halverwege het seizoen.
Dit seizoen verliep tot nu toe alles behalve soepel. ‘De ellende’ begon vorig jaar bij de jonge duiven. De duiven kregen een aanval van het paramixo-virus. Hierdoor gingen er meer dan 60 jongen dood. Aan de jaarlingen (de jongen van vorig jaar) heeft Walter nauwelijks iets. Verder zijn er relatief veel oude duiven weggebleven in het voorseizoen. Hier zaten ook favorieten. Dat Walter nu met de 2e getekende de 1e nationaal Barcelona wint, is een grote verrassing en een enorme opsteker na deze tegenslagen.

Tot Slot
Walter, nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige en aansprekende overwinning. Als je kijkt naar de Barcelona-kwaliteiten van de stam die Walter bezit, dan is het niet zo verrassend.  Dat deze overwinning juist nu werd behaald na een periode met tegenslag is wel een enorme verrassing. Veel succes in het verdere seizoen, Walter, en tot een volgende keer!