Barcelona is voor de duivenliefhebbers van het Internationale Marathonvluchtenspel de vlucht van het jaar. Ieder jaar wordt er halsreikend naar uitgekeken. Aan de bar en aan de tafels van menig Nationaal Inkorfcentrum worden lijstjes met favorieten gemaakt. Jelle Jellema wordt altijd genoemd en dat is niet meer dan normaal, omdat hij deze Koningsvlucht al twee maal heeft gewonnen in het afgelopen decennium. Ook de naam van Walter van der Meulen wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd, terwijl hij zelf deze vlucht nog niet had gewonnen. Hij was wel de kweker van de 1e nationaal Barcelona van Jacky en Leen de Bruine. Ook in de winnaar van vorig jaar, Pieter Goeree, had een duif met het bloed van Walters duivenstam er in. En zo zijn er veel kopduiven geweest de laatste jaren met één of meerdere duif van Walter kort in de stamboom. Een overwinning op Barcelona van een duif, die thuis hoort bij Walter zelf, is een kwestie van tijd was de gedachte. In 2023 is het zover! Voor de buitenstaander een logische overwinning … voor Walter zelf zeker niet. Nieuwsgierig waarom? Lees dit verslag!

De winnende liefhebber
Barcelona 2023 werd gewonnen door de 54-jarige Walter van der Meulen uit het Zeeuwse Sirjansland. Hij is in de duivensport terecht via zijn opa van moederskant. In de beginjaren van Walters loopbaan als duivenliefhebber waren veel familieleden duivenmelker. Nu zijn daar helaas niet veel meer van over. Walter is op de uitslag terug te vinden onder PWA v.d. Meulen. PWA staat in Veenendaal voor Prins Willem Allexander (naar hem is een park vol flats genoemd in de periode dat hij nog luiers vulde). Bij Walter staat PWA voor Pieter Willem Aart, de doopnaam van opa en vader.
Voor de duiven heeft Walter een verblijf van 14 meter. Vijf afdelingen voor de vliegploeg en de jongen en 1 afdeling voor de kwekers. Het hok is zomers droog (niet te droog, in de winter sneeuwt het het hok in) en warm hok. Tijdens het bekijken van de duiven merkte je dat in het hok een goed klimaat heerst.
Walter heeft zijn stam opgebouwd met als basis Jan Ernest-duiven (rechtstreeks en via andere liefhebbers). Hier zijn enkele andere duiven door gekruist. Zo is een soort eigen stam ontstaan. Vanaf het seizoen 1992 is Walter zich gaan richten op de marathonvluchten. Enkele jaren later, in 1997, werd een goede stap gezet met een duivin van Jan Ernest en twee doffer van Jean Hausoul. De Jan Ernest-duivin is gekoppeld geweest aan beide doffers. Met de ene doffer kwamen gelijk goede jongen en met de andere doffer was vooral de nakweek heel goed. Met de nazaten van drie duiven is Walter verder gaan bouwen. Er kwam, in willekeurige volgorde, een doffer bij van Gerard Dekker (kweekhok GeMaDe) van het soort van de Gebr. Brugemann. Deze doffer kreeg Walter op een bon en die vloog in 2014 de 10e nationaal Barcelona.
In de stam zitten ook wat duiven van de Gebr. Hagens via Jan en Twan Nobels uit Achthuizen. Een rechtstreekse duif van deze mannen won in 2004 de 1e nationaal Dax. De stam is verder aangevuld met duiven van het soort van Jan Ernest via de broers Paul en Luc Bramel uit Groessen, Pieter Guelen uit Wijchen en de Comb. Rekker-Westra.

foto: Falco Ebben, PigeonPixels

 

De Barcelona-Denkwijze
Barcelona is een vlucht waarbij de duiven moeten overnachten voordat ze het thuisfront bereiken. Walter probeert ieder jaar de meeste middaglossingsvluchten te spelen en daarbij komen dan enkele Internationale vluchten bij met in ieder geval Barcelona. Omdat zijn duiven de opleiding van overnachtvluchten krijgen, schrikken ze niet van de overnachting op Barcelona. De duiven die op de middaglossing vroege prijzen pakken blijven op de middaglossing. Ze maken de stap naar Barcelona als de snelheid er een beetje uit is en ze wat trager worden. De jaarlingen die missen op de middaglossing, gaan het jaar erop gelijk naar een ZLU-vlucht en dit kan Barcelona zijn. Walter ziet de nationale overnachtvluchten dan ook als een goede voorbereiding voor Barcelona. Op de overnachtvluchten pakt Walter regelmatig vroege duiven … vooral op Bordeaux. Natuurlijk is de 1e nationaal Bergerac van 2019 tegen ruim 24.000 duiven ook een prachtig voorbeeld hiervan.
Walter heeft de keuze gemaakt om niet alle vluchten te spelen, omdat zijn werk dit niet toelaat. Hij moet regelmatig in het weekend werken op het park Port Zélande van Centerparcs. Hij zit in terreindienst.

… wordt vervolgd …