Op Facebook laat Rieks regelmatig zien hoe zijn duiven van een vlucht naar huis vliegen. Dit kan hij doen, omdat hij telkens een paar duiven een GPS-ring om doet. Ik wist dat hij dit ook met twee Limoges-duiven zou doen. Het leek mij voor de lezers van Het Marathonduivenjournaal mooi om het verhaal van Rieks’ duiven hier te plaatsen. Het woord is aan Rieks, de sympathieke duivenliefhebber uit Nieuwleusen …

Rieks: ‘De gps-track van de duivin die afgelopen weekend Limoges heeft gevlogen. Wat ik al voorspeld had kwam uit wat vliegroute betreft. De duiven vlogen exact dezelfde route naar huis vanuit Limoges als op de midfond vluchten van 400-470 km vanuit Frankrijk. Op deze midfondvluchten was de wind ook ZZW en W … evenals nu vanuit Limoges.

 de regenzone

De duivin liep na 280 km (Saint-Aubin-des-Bois) gevlogen te hebben om 19.03 tegen de regenzone aan.

 stop 1

Tussen stop 1 (Saint-Aubin) en stop 2 (Fontaine-la-Guyon) zit 2 km en zat volledig in de regen zoals op afbeelding is te zien.

 stop 2

Ze vertrok uit Fontaine om 20.10 u en vloog richting overnachtplaats Écouis (vlakbij Rouen) en arriveerde daar om 21.59 .

 de zoektocht bij de regenzone

Ze heeft een vrijdag totaal een 400 km afgelegd. Ze vloog zaterdagmorgen om 10.15 u Nederland binnen over de Watervlietseweg nabij IJzendijke . Ze had toen 295 km gevlogen zaterdagmorgen. Dit was al 20 km extra als de rechte lijn vanaf haar overnachtplaats. Helaas was de batterij van de GPS-ring toen ook leeg (22 uur). Niet goed opgeladen dus (was weer eens te zenuwachtig), want de andere ring deed wel 36 uur opname. Vanuit IJzendijke naar huis deed ze er 3 uur en 46 minuten over om thuis te komen. Ervan uitgaande dat ze dezelfde route vloog als op de beide midfondvluchten komt dit neer op 270 km (rechte lijn 231 km) vanaf IJzendijke naar Nieuwleusen. Ze arriveerde om 14.05 u op de basis. Na een vlucht van ongeveer 926 daadwerkelijk gevlogen kms. Haar topsnelheid was op dag één 1487 mpm en op dag twee 1453 mpm. Ze was helaas net een uurtje te laat voor een prijs 1:4. Op de afbeeldingen is te zien op welke gebouwen ze gezeten heeft. Ook details van de route van de vlieglijn. De tweede track komt ook z.s.m.’

 

Rieks Lonsain, Nieuwleusen