Op bezoek bij een levende legende! 
Dit wordt gezegd van een persoon die zo beroemd is dat hij of zij al tijdens zijn leven onderwerp is van veel media-aandacht en populaire verhalen. Officieel komt de uitdrukking vanuit het Engels en is afgeleid van ‘legend in one’s lifetime’ of ‘living legend’. Het is bijzonder leuk om bij zo’n gelouterde liefhebber op bezoek te gaan en een reportage van te maken.

Griet en Ultsje Jellema wonen in Steggerda in een mooi vrijstaand huis met veel ruimte er omheen en zeer landelijke gelegen. Steggerda is een streekdorp dat in de Middeleeuwen is ontstaan aan de Binnenweg van Oldemarkt naar Noordwolde. Het ligt in het zuiden van Friesland en is 1 van de 26 dorpen van gemeente Westellingwerf, niet ver van Heerenveen. In Steggerda zijn ook beide kinderen geboren en opgegroeid. Ze kregen een zoon en een dochter. De zoon is niemand minder dan Jelle, die nu furore maakt met de postduiven op de marathon in Nijverdal. In totaal zijn er 6 kleinkinderen.

De liefhebber en de geschiedenis
Van beroep was Ultsje Landbouwvoorlichter, hij adviseerde agrariërs over landverbetering, stallenbouw en voerwijze. Tot zijn pensioen heeft hij dit werk met veel plezier gedaan. Ook is hij erg begaan met de natuur in de breedste zin. Zo werkte hij jaren samen met de beroemde bioloog Johan de Jong (ooit nog biologie docent van de schrijver dezes) bij het in kaart brengen, meten, wegen en ringen van (kerk)uilen. Veel onderzoek is tevens uitgevoerd naar zwaluwen. Zelf heeft hij een eigen stam Friese zwarte kippen gekweekt en in het verleden waren de rennen achter huis ook nog het domein van fazanten. Zijn kennis over vogels en roofvogels is bijzonder groot. Zo zie je maar hoe veelzijdig een mens kan zijn.
In 1967 is Ultsje lid geworden van de Vredesduif in Noordwolde. Eerst werd er alleen programma gespeeld. Zijn eerste duiven kwamen van Joop van Olphen, een clubgenoot. De eerste kennis over verzorging, voeren, medicijnen en spelen van duiven kreeg Ultsje vooral van Arnold Beute, de vader van Gert Jan uit Wilhelminaoord. Hier heeft hij veel aan gehad. In 1972 werd voor het eerst meegedaan op Bergerac (985 km) en dit met uitstekend resultaat. Dat was langzaam de opmaat naar de marathon. De  eerste geweldige duif die Ultsje had op de marathon was de “Stuntman”.

Voor het zware werk werden diverse duiven aangeschaft bij Piter Beerda Ter Idzard, die in die tijd enorm sterk speelde op alle afstanden. Hij had duiven aangeschaft van Delbar en diverse andere tophokken uit België. Ook kreeg Piter een duif aangevlogen van André Vanbruaene uit Lauwe (B). Deze duif heeft het verschil gemaakt op de marathonvluchten.
Zeer goede duiven kwamen naar Steggerda van Ko van Dommelen en Akkerman, ook overwegend duiven van Ko van Dommelen. Er werd regelmatig met andere liefhebbers geruild of samen gekweekt. Dit gebeurde alleen maar met duiven uit het beste van het beste.

Jelle Jellema
Als je het hebt over Ultsje Jellema kun je natuurlijk niet om zijn zoon Jelle heen, een begrip in het marathon wereldje in binnen en buitenland.
Jelle kon amper lopen zei Griet, toen zat hij al in het duivenhok. Dit werd natuurlijk gestimuleerd door zijn vader. Jelle was een jaar of 7 toen hij op voetbal zat. Dat was altijd op zaterdag en als de duiven dan konden komen zat Jelle meer in de lucht te turen dan dat hij op de tegenstanders lette. Daarom werd hij regelmatig gewisseld omdat overvliegende duiven belangrijker voor de kleine Jelle waren. Ook hebben ze een keer met 12 man in het veld gestaan. In de pauze was Jelle naar buiten geglipt om te kijken of er al duiven overvlogen en had gemist dat hij de twee helft gewisseld was. Dus iedereen ging na de pauze het veld op en er werd na het fluitje van scheidstrechter begonnen met de tweede helft. Tot de begeleider zag dat Jelle nog op het voetbalveld stond mee te spelen. Het spel werd gestopt en Jelle mocht alsnog op de bank plaatsnemen. Na het seizoen is hij van voetbal af gegaan en werd de hulp van Ultsje. Met het oplopen van de leeftijd werd Jelle zijn rol steeds prominenter.
In 2008 is Jelle verhuisd naar Nijverdal en vliegt Ultsje onder eigen naam verder in Steggerda. Jelle komt elke week wel even langs om samen met zijn vader de duiven te bekijken en zien of alles er goed op staat. Voor het inkorven van de marathon vluchten komt Jelle langs om samen met Ultsje de duiven te beoordelen die meegaan en de aangewezen te bepalen. Het is toch bijzonder dat je als vader en zoon met zoveel plezier de duivensport kunt bedrijven en ook nog op hoog niveau kunt presteren.

 De hokken
Doordat Ultsje wat meer op leeftijd komt heeft hij ervoor gekozen om de oude vliegploeg te halveren. Het hok is daarom ook bijna gehalveerd en er staat nu nog een vlieghok voor de oude duiven van 5 meter lang met 2 afdelingen. Het hok is inmiddels 51 jaar oud en functioneert nog uitstekend.
Er waren afgelopen seizoen 30 koppels vliegduiven en 50 jonge duiven. Ultsje heeft geen kwekers, hij kweekt alleen uit de beste vliegduiven en Jelle voorziet hem regelmatig van de nodige jonge duiven.

… wordt vervolgd …