Op vrijdagmiddag gingen de ruim 10.000 duiven van het nationale NPO-concours de lucht in richting Nederland. De nationaal snelste viel in Halsteren bij Kees Elzakkers. In sector 3 waren ruim 2.300 duiven mee. De overwinning daar ging naar Ton den Braven uit Hoogblokland. Een landelijk plaatsje in de buurt van Gorinchem. Deze programma-speler heeft slecht één marathonduif. Deze duif is van buitengewone klasse. Ze won vorig jaar al twee vroege prijzen op St. Vincent en Bergerac en deed dat dit jaar dunnetjes over op St. Vincent. Op Dax behaalde deze kanjer het bovenste plekje op het ereschavot … de 1e nationaal Dax!

 De winnende liefhebber
De winnaar in sector 3 is Ton den Braven … wonend in Hoogblokland. Hij is lid van PV Julianabode 2000 uit Gorinchem. Van beroep is Ton uw adviseur bij UW Samenwerking … de ambtelijke samenwerking van de gemeente Montfoort en IJsselstein.
De start van Tons duivenmelkersloopbaan ligt in de begin jaren ’70. Toen is Tons vader met postduiven begonnen. De aanleiding was 3 opgevangen jonge duiven. Waarschijnlijk was er sprake van een moeilijke vlucht met achterblijvers. Na het bekende kistje werd er een duivenhok gebouwd en werd zijn vader lid van PV de Snelvlucht in Ameide. Ton: ‘Dat is dezelfde vereniging waar ik nu heb ingekorfd.’ Ton gaat verder: ‘In 1979 heb ik thuis een hokje voor mezelf getimmerd en ben met een aantal jongen op eigen naam gaan vliegen. In 1984 ben ik getrouwd en gaan wonen op het huidige adres in Hoogblokland. Daar is gelijk een hok gebouwd van 9 meter met 4 afdelingen: 1 voor de duivinnen, 1 voor de doffers en 2 voor de jongen. Daarnaast heb ik een klein hokje met een paar kwekers.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2015. Ze is op Dax gespeeld op een nestje van 10 dagen broeden. Ze  zit gewoon met haar doffer tussen de weduwnaars. Ton: ‘Deze duif heb ik in 2015 gekregen van gebroeders Van Peer uit Rucphen en is tot nu toe mijn enige fondduif voor de verre afstanden. Op St. Vincent speelde ik ook nog een programma duif die goed naar huis kwam, maar Dax bleek nu voor die duif te zwaar. Ik heb de uitslagen van vorig jaar niet bewaard, maar deze duivin had vorig jaar in de vereniging de 2e prijs op St. Vincent en de 1e prijs op Bergerac. Op de laatste vlucht was ze er in de avond om half 11 al. Ik kreeg haar jammer genoeg niet binnen in het donker. Ze is toen naar alle waarschijnlijkheid op het dak van een gebouw van Eneco gaan zitten (daar is wel licht) en op zaterdagochtend kwam ze net na 6 uur over het voetbalveld naar het hok gevlogen. Ik meen dat ze toen rond de 20e prijs zat in Afdeling 7, maar heel precies weet ik dat niet. Dit jaar is ze vanaf het begin alle vluchten mee geweest tot 2 weken voor St. Vincent. Op die vlucht was ze 1e in de vereniging, 10e in Afdeling 7 en 17e  in Sector 3. En nu dus de 1e in de vereniging, de afdeling, de Fondclub, in de sector en in de NU.

Stamopbouw
Van wie zijn de duiven afkomstig, Ton? De winnaar van sector 3: ‘Mijn duiven bestaan uit een mengeling van  duiven van Martin van Zon, Comb. Elskamp en een vleugje Van Dommelen. Alle duiven heb ik gekregen van mijn vriend en clubgenoot Jan Kleppers. De winnende duif, waar het in dit verhaal om gaat, komt dus niet van hem vandaan. Maar daaruit kreeg en krijgt hij jongen van mij.’

Het seizoen
De kweekduiven zijn gekoppeld eind december en de vliegduiven ergens in februari. ‘De 411’ is bij Jan Kleppers gekoppeld geweest aan een doffer van hemzelf. Daaruit hadden we allebei 1 jong. Daarna is ze in het vlieghok gekoppeld en heeft ze zelf 2 jongen grootgebracht.
Ton: ‘Ik voer AS junior van Teurlings (oud en jong) en als de vluchten verder worden All-in One van Beijers om op te voeren. Daarnaast mineralen uit de emmer van de Patagoon. Daarnaast voor aanvang van de vluchten een geel en ornithose kuur. Ornithose mix wordt doorgaans elke week een dag voor inkorving gegeven. Tegen het geel krijgen de duiven eenmaal per drie weken. Natuurlijk krijgen de duiven de verplichte enting. Verder komt Ton niet bij een dierenarts … ook niet voor een periodieke controle. Naast het voer krijgen de duiven geen andere voeding. Alles zit in het Koopman All-in-One voer van Beyers.
Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? En waarom? Ton: ‘Het enige dat ik gaf was aan de jonge duiven knoflook/azijn en een darmconditioner. Omdat ik door een operatie aan mijn arm een tijdje niet gewerkt heb, kwam ik niet meer, waar ik dat kocht. Daarom is er dit jaar niet meer van gekomen om ze dat te geven. Verder niets. Ik heb houtsnippers op de grond, maak de rest eenmaal per week schoon en heb geen glas in de ramen. Wel rennetjs met windbreekgaas. Het is soms een natte boel en in het voorjaar eigenlijk te koud, maar als de mooie vluchten komen gaat het goed. De oude duiven zijn niet verduisterd maar worden vanaf nu wel bijgelicht tot einde nalijn.’

Tot Slot
Hoe is je beleving van de duivensport, Ton? De winnaar uit Hoogblokland: ‘Ik vind de duivensport een leuke hobby en beleef er zelf veel plezier aan. Mijn vrouw en nog thuis wonende dochter zijn allergisch voor duiven en het interesseert ze eigenlijk ook niet zoveel. Het wordt me gegund en ze vragen meestal ook hoe het gegaan is, maar daar blijft het wel bij. Mijn vader is twee jaar geleden overleden, maar die kwam altijd kijken vanaf de tijd dat hij zelf geen duiven meer had en deze overwinning had hij natuurlijk ook prachtig gevonden!
Het meest bijzondere aan deze overwinning is natuurlijk dat ik maar één marathonduif heb. Wat dit weekend ook leuk en bijzonder leuk was, dat clubgenoot Gerrit Krijgsman ook op teletekst staat. Daar bleef het niet bij afgelopen weekend. Clubgenoot Peter Westerdijk won de 12e prijs Nationaal op Barcelona op zondag. En dat nadat andere clubgenoten dit jaar al meerdere malen op teletekst gestaan hebben. Het is een prachtig jaar! En nou Bergerac nog!’
Ik merk aan alles dat Ton geniet van zijn eigen successen en dat van zijn clubgenoten en duivenvrienden. Ton … nogmaals van harte gefeliciteerd met de overwinning op deze prachtige vlucht … Dax. Veel succes met de andere duiven op de andere vluchten en natuurlijk op Bergerac !!!