De unieke werkgebieden zijn zo’n 20 jaar geleden gestart. De bedoeling was het vervoer makkelijker geregeld zou worden. Maar wat vooral belangrijk was (voor de liefhebbers), dat liefhebbers uit één woonplaats niet in drie verschillende afdelingen lid zouden zijn. Deze periode was ook de start van afdeling 7 Midden Nederland. In deze afdeling is nog niet eerder gelukt dat een liefhebber tweemaal achter elkaar kampioen marathonvluchten werd. Dit staaltje van topklasse hebben Tom en Bianca van Dee uit Tiel nu wel voor elkaar gekregen. In 2016 hadden vader en dochter al een topjaar en konden ze zich niet voorstellen dat het beter kon. In 2017 bewezen hun duiven dat ze nog niet aan hun top zaten het eerste kampioensjaar. Ze gingen nog een streepje harder en haalden voor het tweede jaar achter elkaar de titel Kampioen Marathonvluchten binnen. Een reden voor een nieuw bezoek aan het land van Flipje.

De liefhebbers
Het begin van de duivensportloopbaan van Tom van Dee was 45 jaar geleden. Zijn schoonvader Gradus Smit was Toms eerste inspirator. Tom: ‘Bij hem verzorgde ik de duiven als het nodig was. In 1973 vanaf ons trouwen ben ik thuis begonnen met de duiven. Ik kreeg veel duiven van liefhebbers uit de omgeving.’ Met die duiven haalde Tom wel successen en had hij veel plezier. Op zijn huidige adres woont hij vanaf 1990. Vanaf die tijd werd meer en meer de overstap gemaakt richting de fond. De eerste echte marathonduiven kwamen van Piet Heikamp uit Zetten, aangevuld met wat duiven van Gijs Dolleweerd. Tom: ‘Op de verkoop in de club kocht ik een IJsbonte doffer van een Belg, die Kerkschot heette. Later koppelde ik deze doffer aan een duivin van Dijkhuizen uit Amersfoort. Uit dit koppel kwamen verschillende hele goede duiven uit zoals ‘de 32’.’ Deze doffer won altijd de 1e of 2e prijs op vluchten als St. Vincent en Dax van Tiel tegen toppers als Van Tuil als Neerbos en zn, Adri van Zon en Peter van der Linden. Dat was begin jaren ’90. Vanaf die tijd was de grote fond de hoofdmoot bij Tom. De laatste jaren bestaat de combinatie uit vader Tom van Dee (64 jaar) en zijn dochter Bianca. Bianca is de steun bij het wegbrengen van de duiven, de administratie en voor de gezelligheid tijdens opwachten van de duiven. Sinds een kleine vijf jaar loopt Tom bij huis en verzorgt hij de duiven alleen. Het is voor hem een goede ontspanning.

De Beste

St. Vincent en Perigueux
De duiven van Tom en Bianca doen het makkelijke vluchten en misschien nog wel beter op pittige vluchten. Het was wel makkelijk dat de omstandigheden niet veel uitmaken … zeker als je kampioen wilt worden over zes vluchten. Je hebt immers nooit een seizoen met alleen pittige vluchten of alleen makkelijke vluchten. 2017 bewees dat. Het seizoen startte met een pittige editie van St. Vincent. Tom en Bianca hadden 7 duiven mee en 6 vlogen er prijs (in het rayon, in de afdeling 5 en in de vereniging 4). Hun vroegste duif won de 39e nationaal St. Vincent tegen 3.093 duiven. Dit was ‘de 14-008’. Na dit seizoen is deze doffer omgedoopt in ‘De Beste’. Verderop in het verhaal wordt duidelijk waarom. ‘De Beste’ vloog in de afdeling de 10e prijs tegen 1.061 duiven. De vader van ‘De Beste’ komt voor 50% van het soort van Mijnis Gijssen (waaronder zus 1e nationaal Bergerac), voor een kwart van Jan Polder (Zoon ‘Proud Mary’) en voor de rest uit de oude stam van Tom en Bianca. In de moeder van ‘De Beste’ zit ook de zoon van ‘Proud Mary’ en de zus van de 1e nationaal Bergerac. Kortom de oma’s van ‘De Beste’ zijn volle zussen. De opa van moederskant is een kruising van duiven van Mijnis Gijsen (uit ‘Magic White Pen’ en ‘Miss Kobe’)  en Albert Klaassen (‘Lady Bianca’ uit ‘De Meeuw’ maal ‘De Mistral’). ‘De Beste’ won later in het seizoen een 7e van Dax in de afdeling tegen 772 duiven. Met een 45e Bergerac tegen 1.777 duiven erbij werd hij Duifkampioen van de Afdeling 7.
Dat 2017 een seizoen was met wisselende omstandigheden bewees Perigueux. Op deze vlucht zat de wind er achter en werden er hoge snelheden behaald. De eerste duif van Tom en Bianca was ‘de 844’ van 2015. Hij won de 45e NU Perigueux tegen 7.142 duiven. Een hele dikke 1:100 prijs! Dat zijn de duiven waarmee je verder kunt kweken (zeg ik altijd en met mij nog wat anderen). In de afdeling won hij de 14e tegen 1.870 duiven. Tom en Bianca hadden 10 duiven mee en 4 prijzen. ‘De 844’ komt uit twee duiven afkomstig van Mijnis Gijssen uit Echteld. De vader is een kruising tussen een doffer van Willy Looymans en een duivin van Jan Polder (kleindochter Erik). De moeder komt uit een doffer van Saarloos en zn en een duivin van Jan de Wijs en zn, die ook de moeder van de duifkampioen 2007 van de GOU is. ‘De 844’ won ook de 91e Orange tegen 924 duiven.

De 844

De voorbereiding op het seizoen
Op 3 maart (vanwege de kou een week uitgesteld) startte het seizoen voor Tom en Bianca. De duiven werden toen voor de eerste ronde gekoppeld. De duiven brachten samen een jong groot tot een dag of 15-16. Daarna gingen de jongen met de duivin eraf. Vanaf dat moment zaten de duiven op weduwschap. De jaarlingen werden vanaf de tweede vlucht ingespeeld. De oude duiven worden eerst een paar keer zelf weggebracht en dan is de eerste oefenvlucht St. Quentin (250-260 km). Dit inspelen loopt door tot en met de eerste dagfondvlucht (alleen de jaarlingen). Daarna worden er ploegjes gemaakt. De doffers van 3 jaar en ouder gaan naar St. Vincent en later Dax. De twee-jarigen gaan naar Perigueux en later naar Orange, Bergerac of Cahors. De jaarlingen worden goed ingespeeld op de eendaagse fond en krijgen één marathonvlucht (Orange of Bergerac). Verder hebben deze toppers uit Tiel 7 duiven voor de eendaagse fond. Deze zeven duiven kunnen op dit onderdeel goed mee in de top van de vereniging en het rayon.

Het hok
In de tuin staat 9 meter duivenhok. 6 meter is voor de weduwnaars en 3 meter is voor de jongen. Het hok is een aantal jaren terug wat aangepast. De verluchting is zo gemaakt dat er een schoorsteen-effect is ontstaan. Er zitten onderin roosters en de ‘vuile’ lucht wordt bovenin de nok afgevoerd. Dat verbeterde gelijk de prestaties.

… wordt vervolgd …