Een aantal weken terug maakte Hans Schuttelaar een reportage van de mannen Delnoy uit Vijlen. Deze mannen lieten zien een hoog prijspercentage neer te leggen op verschillende nationale concoursen. Verder wonnen ze verschillende kopprijzen.
Tjeu Wetemans liet dat de afgelopen seizoenen ook regelmatig zien. Hij werd met regelmaat genoemd in onze wekelijkse columns over de marathonvluchten. Hans vond het hoog tijd om deze gigant eens te vereren met een mooi verslag van zijn goede seizoen. Dank je, Hans.

De liefhebber
Met de naam van Tjeu Wetemans, hebben we gelijk de pijlen gericht op zijn meer dan opvallende uitslagen op de Marathonvluchten. Zowel ZLU als ook de middaglossing en de ochtendlossing van de afdeling. Hij won kopprijzen aan de lopende band dit jaar. Dit is zo bijzonder omdat hij al jaren kop speelt en nu in zijn voorlaatste jaar als liefhebber nog eens alles uit de kast heeft gehaald. Hij stond altijd al bij de voorsten in de uitslagen. En nu won hij diverse podiumplaatsen in de vele concoursen. Zowel bij de Afdeling, de Wefo, de Fondvrienden Brabant Limburg en zo verder …
Op zijn tuinhok in zijn schitterende plattelands omgeving heeft Tjeu een oase van rust geschapen, geheel naar zijn eigen karakter. Nee, Tjeu maak je niet gek. Ook niet nu het storm loopt met de felicitaties en bijzondere aandacht voor hem en zijn duiven.
Zijn methode is zowel simpel en als doeltreffend. De jonge duiven worden niet gespeeld, wel hebben ze vanaf de vluchten geëindigd zijn de hele dag open hok, ook in de winter, volgens Tjeu hebben ze zich dan meer dan voldoende zelf afgericht. Ze hebben de vele aanvallen van de roofvogels, die hier ook regelmatig een duifje mee pikken, getrotseerd. En dus als jaarling klaar zijn om de eerste vlieguren met het grote concours te maken. In hun eerste jaar worden ze alleen op de tussenvluchten ingespeeld.

Hij houdt het simpel en zonder poespas
Tot en met Bourges worden de fondvliegers, bijna wekelijks op het eigen programma ingespeeld terwijl de jarige paters op de vijf tussenvluchten worden gespeeld en dan de morgenlossingen Bergerac en Cahors vliegen en daarop worden ze beoordeeld of ze mogen blijven. Prijs is niet doorslaggevend, wel conditie en herstel. Het selectiecriterium is fris thuiskomen en die dat doen mogen zich als tweejarige bewijzen. De basis van de huidige fondstam werd in 1995 gelegd met 15 jonge duiven uit de kwekers van Jac. Wolters uit het Haler-Hunsel. Die woonkern ligt aan de andere kant van de snelweg A2. Bij Jac. Wolters ging Thieu geregeld letten van fondvluchten. Eind jaren ’90 was Jac Wolters een pure uitblinker voordat hij ernstig ziek werd en in 2000 kwam te overlijden. Later kwamen daar nog duiven bij van Cor van der Vin uit Weert, altijd een topper op de grote fond. En met deze duiven is Tjeu nog steeds bijzonder in zijn nopjes, want die hebben zijn prestatie curve omhoog gestuwd.

De Hokken
Het tuinhok telt zes afdelingen en op vier stuks kunnen 32 over-jarige (fond)weduwnaars geplaatst worden. Met open tussendeur zitten deze mannen op twee afdelingen. Op één afdeling zitten de jarige weduwnaars (paters) en op een andere afdeling de jonge duiven. In een oude kippenschuur zitten de (4) kweekkoppels en de weduwduivinnen. Half maart zijn de kwekers en weduwnaars gekoppeld terwijl de jarige doffers ongekoppeld gespeeld worden. Dit noemt hij zijn paters. Echter vanwege enkele lege bakken op het weduwnaarshok  heeft hij een aantal jaarlingen als weduwnaar op deze afdeling geplaatst. Een deel van de weduwnaars is twee keer op eieren gekomen terwijl de andere helft jongen heeft groot gebracht van de kwekers en beste vliegers. Op de vloer ligt het hele jaar stro dat voor het koppelen ververst wordt en dan wordt het hele hok ook grondig gereinigd. In het seizoen worden slechts de bakken dagelijks gepoetst. De weduwnaars worden tweemaal daags na de training in potjes gevoerd en krijgen eerst wat snoep- en lijnzaad.  Het voer bestaat het gehele jaar uit de zelfde mengeling, namelijk Mariman Standaard. Overigens Tjeu heeft maar vier kweekkoppels en wel deze die in het verleden vele mooie koprijzen behaald hebben. Ook constateert hij nog steeds handmatig en maakt hij zich zorgen over de nieuwe ontwikkelingen binnen de NPO.  Als ik elektronisch moet, dan stop ik, is zijn mening. En zoals het er nu uitzit stopt hij over twee jaar helemaal. Hij heeft dit jaar ook geen jonge duiven gekweekt. Zelfs geen ringen besteld, maar door een vriend heeft hij zich toch laten verleiden om na het seizoen 10 jongen te kweken met later aangeschafte ringen. Op de eerste eieren is er een geelkuur van 5 tot 6 dagen gegeven en eind mei wordt er een tweede keer twee dagen tegen het geel gekuurd. Om de vier weken wordt er daarna een geelpil opgestoken. Hiermee eindigt het medische plaatje bij Tjeu. Hij zoekt naar de sterke duiven die weinig of geen medicamenten nodig hebben, zeg maar de boerenduiven. In november worden de duiven met Parastop tegen paratyfus gekuurd.

… wordt vervolgd …