Wederom is Tim Hage er in geslaagd om een puik seizoen af te leveren. Hij was ook in 2018 de liefhebber die zijn duiven weer tot grootse prestaties leidde. Waar anderen in het loodzware seizoen het wel eens moeilijk hadden, schakelde Tim en zijn kolonie schijnbaar moeiteloos nog eens door! De 4e nat. Narbonne en de 5e nat. Perpignan waren dus goed voor de 6e versnelling en diverse kampioenschappen!

De liefhebber
Tim is een moderne liefhebber, die ondanks een drukke baan , zoveel mogelijk tijd vrij maakt voor zijn duiven. Hij typeert ook hoe de huidige fondliefhebber zijn duiven prepareert voor hun vluchten. Het voorbeeld van 1000km invliegen en de jonge duiven invliegen op de natour is aan Tim niet besteed. Mede omdat de duiven steeds meer in hun mars blijken te hebben, moet je mee en je favorieten optimaal aan de start brengen.
Als voorbeeld neemt hij de vluchten van 850 tot ruim 1000 kilometer met ochtendlossing. Kwam er tot 15-20 jaar geleden zelden een duif thuis op de dag van lossing, nu is dit de gewoonste zaak van de wereld. Hierop speelt Tim in en hij heeft hiervoor een uitgelezen lijn duiven op zijn hok. Om dit te staven met wat voorbeelden: de eerste lijn is die van de “Kouters duivin”.  “Brunello” ( nat. asduif Agen over 3 en 4 jaar!) behaalde de 10e, 12e en 13e nationaal Agen zlu en was elke keer ’s avonds thuis. In 2015 had Tim als enige in de fondclub een duif thuis op Marseille en won de 1e nat. St. Vincent zlu ( Heilige geest 3e nat. asduif zlu 2016!).  De aankomsten in de avond zijn voor Tim één van de mooiste onderdelen van de sport. Toch beleeft Tim ook veel plezier aan de vluchten met middaglossing. Denk eens aan de prestaties van zijn “Tinkerbell” met 2 fondclub overwinningen in twee weken tijd en tevens de 1e in de sector 2 vanuit Cahors! Dit zijn vooral duiven van de “Bonte lijn”.  Zijn derde lijn op het hok is een nieuwe. Dit zijn duiven van Jellema en G. van Tuijl en is zich aan het ontwikkelen. Het moet hem op Barcelona ook aan vroege prijzen gaan helpen en Tim kennende gaat dit hem lukken ook!

‘Tinkerbell’

Hok en systeem
Verwacht echter geen mega-accommodatie achter zijn huis. Hij vliegt met 23 weduwnaars op traditioneel weduwschap en 16 koppels nestduiven. Dit geeft de prestaties een extra glans. Op het kweekhok huizen vele ex topvliegers en bewezen kwekers. Het is dan aan Tim om alles uit de duiven te halen en hen tot grootse prestaties te laten komen.
Het systeem is als volgt: 
In de winter komen de duiven zelden los. De roofvogel is hier debet aan, maar ook is het de tijd die Tim simpelweg ontbreekt. Eind februari komen ze voor het eerst weer buiten. De vliegduiven krijgen dan een week lang Gerry plus te eten. Na deze week vliegen ze al snel weer tot 1 ½ uur. Ze zijn dan weer in vliegconditie. Hierna wordt er 2/3 Gerry plus en 1/3 Energy plus gevoerd. Dit is tevens Tim zijn “basismengeling”. Op deze mengeling trainen ze prima en is de spijsvertering goed. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee en dit tot tien dagen voor hun eerste grote fondvlucht. Op zondag worden de duiven in Woerden met “de kar” naar Meer gebracht. Hier gaan ook de duiven heen die maandag of dinsdagavond de mand ingaan. De laatste 5 a 6 voederbeurten krijgen de duiven Subliem van Versele en All-in One van Beijers, P40 en energy plus te eten, aangevuld met gemalen pinda’s, Tovo en snoepzaad.  Dit is ook de voeding als ze thuiskomen. Er blijft echter nooit voer op het hok liggen!
Verder wordt er alles aan gedaan om voor half juni ( Pau)  geen topvorm op het hok te krijgen. Vanaf 1 maart t/m 4 weken voor Pau worden de nestduiven 14 uur per dag verduisterd. De weduwnaars een week langer. Ook staan altijd de ramen open, gaan de duiven maar één keer per dag los en krijgen ze ook maar een keer per dag te eten.
Drie weken voor Pau gaan dus de registers open. Eerst krijgen de duiven de U200 luizendruppel van dr. Schroeder.  Ook gaan de ramen op het hok dicht. De duiven gaan er twee keer per dag uit en krijgen vanaf nu alle aandacht. De nestduiven worden in groepjes van drie koppels gekoppeld. Iedere week een groep. Zo houdt Tim diverse neststanden tijdens het seizoen.
De nestduiven worden allemaal naar buiten gedaan tijdens alle trainingen. Ze zijn hieraan gewend en trainen allemaal goed mee.
Voor het seizoen brengen de duiven geen jongen meer groot. Half maart worden de duiven gekoppeld en na tien dagen broeden gaan de duiven op weduwschap. Ook de nestduiven. Wel worden alle duiven vanaf nieuwjaar tot aan het koppelen ieder weekend bij elkaar gelaten. Groot voordeel is, dat veel duiven al gepaard zijn en een broedbak hebben tegen half maart en de duivinnen paren niet onderling!
Vooraf worden er geen planningen gemaakt, al staat het wel soms vast welke duiven naar een bepaalde vlucht gaan. Per vlucht wordt gekeken en de nestduiven dus gekoppeld. Hier wordt een keuze gemaakt en per dag wordt weer gekeken welke duiven de gewenste topvorm hebben. Tim speelt de duiven met het doel de vlucht te winnen en heeft als extra focus het ’s avonds thuis kunnen zijn.

… wordt vervolgd …