Barcelona 2024 gaat de boeken in als de snelste Barcelona in de historie. Nog nooit vielen er op de dag van lossing duiven in Nederland. Ook in de vroege ochtend vielen er veel duiven en al snel in de ochtend waren de prijzen verdiend. Een geweldige prestatie leverde de Barcelona-ploeg van vader en zoon Koele. Ze krijgen tussen 4.51 uur en 5.23 uur drie duiven. Ze hadden hiermee de drie snelsten van het Internationale Concours. Een prestatie die nog nooit eerder vertoond is en die ook niet snel verbeterd gaat worden. Het is ook niet zo dat Tijmen en Willem Koele 50 duiven of meer in hadden gekorfd (dan was het nog een bijzonder goede prestatie geweest), maar ze deden er 16 mee. De helft staat hiervan op de uitslag met de drie toppers er bij in begrepen. Super de super!
De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit vader Tijmen (68 jaar) en zoon Willem (39 jaar) uit het Gelderse Wezep. Willem is zelfstandig ondernemer. Hij runt een eigen administratiekantoor.
De duivensport zit vader en zoon in het bloed. Ook de vader van Tijmen was duivenliefhebber. Toen de mannen met hun duiven naar de marathonvluchten gingen, starten ze met duiven van Arjan Beens, Gerrit van Vilsteren en Henri Hoeks.
De duiven hebben de beschikking over 28 meter duivenhok. Drie hokken met 60 nestduiven voor de marathonvluchten, een hok weduwnaars voor de dagfond, een hok weduwschapsduivinnen voor de dagfond en een hok nestduiven, die voor dagfond bestemd was.
Naast de duiven die Tijmen en Willem al jaren hebben is er nieuw soort ingebracht met duiven van Gerard Koopman en Rik Ros. Voor Barcelona zijn er duiven bijgekomen van Cees Niesten, Coen van Haarlem en Heikamp-van Doorn.
De winnende duif
De eerste duif van Tijmen en Willem is ‘de 585’ van 2020. Deze Internationale Winnaar van Barcelona is een doffer met het bloed van de duiven van: 25% Hoeks, 25% Gerrit van Vilsteren en 50% Jan Ouwerkerk. Deze doffer is ingemand op een jong van 6 of 7 dagen. In het voorjaar heeft deze doffer geen jongen grootgebracht.
De moeder komt uit het stamkoppel van Jan Ouwerkerk. Deze duivin is de moeder van verschillende goede vliegers, zoals hun eerste duif van Cahors 2019 en twee kopvliegers van Bergerac. De vader van de Internationale Winnaar is ‘de 004.’ Deze doffer won zelf o.a. de 6e NPO Perigueux en de 17e NPO Limoges. Hij is ook de vader van twee nachtvliegers van Bergerac. Hij komt zelf uit een doffer van Henri Hoeks en een duivin van Gerrit van Vilsteren. Dit zijn beide goede kweekduiven, die meerdere goede duiven hebben voortgebracht.
Deze Internationale winnaar won in 2021 als jaarling de 47e Bergerac in afdeling 8 tegen 4.153 duiven. Zijn kloktijd was toen 02.58.33 uur. In 2022 won hij de 108e Bergerac tegen 979 duiven en de 175e Marseille in de Fondunie2000 tegen 1.020 duiven. In 2023 won hij de 526e Bergerac tegen 2.898 duiven.
Het seizoen
In het voorjaar wordt het seizoen gestart met 60 duiven voor de marathonvluchten en 50 vliegduiven voor de dagfond. Voor de marathon hebben de mannen 24 kweekkoppels.
De vliegduiven zijn eind april gekoppeld. De vliegers brengen dan geen jong groot. In het voorseizoen zijn de vliegers iedere week mee geweest. Hierbij zat ook een dagfondvlucht. Toen zijn de vliegers 14 dagen niet meer in de vrachtwagen geweest. In die periode zijn ze wel tweemaal op 100 km weggebracht.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. In het vliegseizoen is dat Koopman All-In-One aangevuld met Energy. Naast het voer krijgen de duiven de standaard dingen zoals grit, vitamine, een gemengde emmer van Beestenboel, DHP emmer van Koopman.
Wat doet u aan medische begeleiding? Willem: ‘Voor het seizoen checken we de duiven bij de dierenarts en dan verder een maandelijkse controle in het seizoen en om de 14 dagen in het marathonseizoen. Dit gebeurt bij dierenarts Robert Kasperink. Na het seizoen worden de duiven nog een keer gecontroleerd en dan voor het seizoen weer.’
Heeft u voorkeur voor natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Willem: ‘In winterseizoen geven we zuren van BLT. Voor het seizoen kuren we ze tegen geel en steken we een pil op van Belgica de Weerd. Tijdens het seizoen doen we dus de controle bij Robert en op zijn bevindingen grijpen we in als moet of doen we niks als goed is. Voor de vluchten krijgen de duiven een paar dagen wat tegen de koppen: Orni-Special of Belgatai van Belgica de Weerd.
… wordt vervolgd …
Recente reacties