Theo en Bernard Burgers uit het Gelderse Weurt lieten het afgelopen seizoen zien hoe goed hun duivenstam is. Ze werden Kampioen Nationale Marathon van de ZLU. U, als lezer, begrijpt dat je dan van hele hoge huizen moet komen. Heel de duivennatie (inclusief de allerbesten) doen een gooi naar deze titel. Theo en Bernard hadden een stabiel seizoen met telkens duiven goed aan de tijd. Metname Barcelona was een vlucht waar de mannen met veel plezier op terug kijken. Het eindresultaat mocht er zijn Kampioen Nationale Marathon van de ZLU. Vorige week las u over de historie van de familie Burgers, het hok en de seizoensopbouw. Nu kunt u lezen over onder andere de verzorging en de topduiven. Veel plezier!
Agen, Barcelona en Marseille
Pau is de eerste wedvlucht van de ZLU-reeks. Theo en Bernard vinden deze vlucht samen met St. Vincent de lastigste en dit is logisch. Theo: ‘We zitten in het oosten van Nederland en het is de eerste vlucht van het seizoen. We vinden Pau altijd moeilijk. Daar speelt ook mee dat de beste duiven twee weken later naar Barcelona gaan. We hopen ieder jaar op een leuk resultaat. Het ene jaar lukt dat beter als het andere.’ In het seizoen 2017 moesten de mannen genoegen nemen met de 188e nationaal, wat op zich een goed resultaat is. Een week later wordt Agen gespeeld. Hier gaan de onervaren 2-jarige duiven heen. Deze vlucht ligt ook westelijk, echter brengt deze vlucht vrolijke spanning met zich mee. Er gaan allemaal nieuwelingen mee en welke nieuwe topper staat gelijk zo’n eerste vlucht op. In 2017 was dat ‘de 51’ van 2015 (hoofdfoto). Zij won de 45e nationaal tegen 6.219 duiven. Ze komt uit de ‘Zoon Super 36’ van Jan Peters. Deze doffer is een geweldige kweker gebleken. Hij vloog misschien zelf nog wel beter met o.a. 3 prijzen bij de eerste 25 nationaal (4e nationaal Dax, 16e nationaal Bordeaux en 23e nationaal Perpignan). Deze ‘Super 36’ stond op ‘de 801’ van Gerrit Veerman. Deze kleindochter van het Betuwekoppel is een topkweekster. Ze komt uit ‘de 621’, die bij de Gebr. Jacobs furore maakte met nationale top 10 prijzen op Barcelona en Perpignan. De moeder van ‘de 51’ is van het goede oude soort van de familie Burgers. In dit geval 75% van de Gebr. Kuypers. Ze won zelf o.a. de 31e nationaal Narbonne. De moeder van deze moeder is ingeteeld naar de Pau-duif (broer x zus Pau-duif). ‘De 51’ van 2015 won later in het seizoen ook nog de 77e nationaal Marseille tegen 2.528 duiven.
Op Barcelona pakten Theo en Bernard de 18e en 106e nationaal tegen 4.504 duiven. De tweede duif was ‘de 10’ van 2012. Deze doffer won eerder o.a. de 7e nationaal Narbonne, 67e nationaal Perpignan en de 101e nationaal Marseille. In één woord een Geweldenaar! Deze doffer stamt volledig af van het oude soort. 25% is afkomstig van het Brugemann-ras en de rest is Kuypers met de 70 jaar oude Delbar-stam. De 18e nationaal Barcelona werd gewonnen door Petje. Deze doffer stamt ook helemaal af van het oude Burgers-soort. We zijn de oude Delbar-lijnen terug, de Gebr. Kuypers met een vleugje Schellekens. De moeder van Petje is ook de moeder van ‘de 51’, de Agen en Marseille-topper van 2017.
De verzorging
De duiven krijgen in Weurt voer van Matador. In het vliegseizoen is dat de fondmengeling aangevuld met de vetrijke mengeling. Dit doen de mannen de laatste vier seizoenen zo. Door het voer gaat met regelmaat allerhande van de Patagoon of Matador en P40. Soms wordt dat laatste ook los in de bak gevoerd met wat snoepzaad.
Medisch gezien krijgen de duiven in de winter de verplichte enting tegen paramixo. Daarvoor krijgen ze in het najaar een paratyfuskuur in het water. In het voorjaar wordt de behandeling tegen paratyfus aangevuld met paraboost (wat in de bek wordt gegeven). Daarnaast krijgen ze in voor start van het fondseizoen een kuur tegen het geel en een wormpil (dit gebeurt voor de grote vluchten, als ze op weduwschap zitten). Verder krijgen de duiven voor het seizoen een kuur orni-speciaal. Als het goed gaat, moet dat het zijn. Theo en Bernard doen geen controle bij de dierenarts. Verder alleen knoflook in het water. Het zit niet in de middeltjes, maar goed trainen bij huis! Dat doen ze goed (mede dankzij weduwschap) en verder goed voeren.
Het afgelopen en toekomstige seizoen
In 2017 was Barcelona het hoogtepunt met de 18e nationaal en 4 duiven in de kop van de uitslag. De tweede zat in de ochtend al vroeg in het hok. In de avond duiven draaien zoals op de vluchten als Agen en Marseille vinden onze kampioenen schitterend. Na een goed seizoen was de kroon op het werk … Kampioen Nationale Marathon.
De laatste jaren heeft De Jonge Bonte (van het oude soort) zich ontpopt als een goede kweker. Zijn kinderen, ‘de 66’ en ‘de 09’ hebben goed gevlogen. Tevens is een broer een goede kweker. ‘De 66’ heeft zich ook ontpopt als een topkweekster. Zij is de moeder van Petje en ‘de 51’. Een andere goede jonge kweker is een doffer van Jan Peters.
Het doel voor 2018 is weer om van het ZLU-programma alle vluchten mee te doen. Theo en Bernard gaan per vlucht bekijken wat er goed is en mee kan. Barcelona is voor de mannen uit Weurt dé vlucht. De beste 3- tot 5- jarige duiven gaan hierop mee. Onze duiven moeten in principe uiteindelijk allemaal Barcelona aan kunnen. Voor het komend seizoen worden geen nieuwe dingen gedaan. Nu wordt er voor het derde jaar dubbel weduwschap gespeeld. Zowel de doffers als de duivinnen doen het goed. In de jaren ’90 is er ook al dubbel weduwschap geprobeerd. Toen kwamen de doffers minder. Gelukkig is dat nu niet meer het geval.
Narbonne en Perpignan
Op Narbonne en Perpignan pakten Theo en Bernard twee zusjes in de nationale top 200. ‘De 54’ en ‘de 53’ zaten 104e en 182e nationaal. De vader van deze jonge toppers komt van het soort van Jan Peters. Hij is een kleinzoon van ‘de Super 36’. De moeder is van het oude soort, Ze komt net als de ‘Jonge Bonte’ uit de ‘Oude Bonte’ (oude Delbar-soort). Deze oude stamvader stond toen op de zus Pau-duif (soort Kuypers).
De eerste duif van Perpignan won voor de familie Burgers de 93e nationaal. Het is de Vleermuis, die vorig jaar in het schemer de 58e nationaal Perpignan won. De Vleermuis heeft dezelfde vader als de zusjes (Kleinzoon Super 36 van Jan Peters). De moeder is van het oude soort. Dit keer overwegend Kuypers met een vleugje Delbar en een vleugje Schellekens.
Kampioenschappen 2017
1e Nationaal Marathon Kampioen 2017
1e Nationaal Marathon Kampioen 8 getekende 2017
Zone prijs Barcelona Cureghem Centre zone 5 met prijs 18 van 1.185 – 1.210 km
7e Asduif ZLU Alle vluchten met NL15-1472151
2e Snelste 3 Eerst Getekende Barcelona.
Tot Slot
Theo en Barnard zien de duivensport als een mooie hobby. Ze vinden het erg jammer dat het aantal liefhebbers afnemen. Ze genieten naast de duiven en het kweken van de duiven van het inkorven in Zetten. Het is in dat NIC erg leuk, het is gezellig en de sport leeft onderling enorm.
De duivensport wordt een beetje gedeeld met de familie. Bij hun jongste broer zitten de kweekduiven en de schoonvader van Theo komt af en toe kijken als de duiven thuis komen.
Samenwerking met andere liefhebbers wordt gedaan in de vorm van samenkweek met liefhebbers als Jan Janssen uit Groesbeek.
In de sport kunnen altijd dingen beter. Je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken. Wat de broers erg jammer vinden is dat er aan de neutralisatietijd zo wordt gerommeld. Ze spelen graag de ZLU-vluchten. Bij de middaglossing kunnen ze het niet meer vinden. De laatste jaren zijn er regelmatig rare lossingen geweest. Vandaar dat de heisa rondom de ZLU-vluchten afgelopen winter (en nu nog) zo wordt betreurd. Zij proberen zelf een weg te vinden in de sport en vooral te genieten. Laatst is een reportage over de duivensport in de Gelderlander geplaatst met Theo en Bernard in de hoofdrol. Ze hebben daar met veel plezier aan mee gewerkt. Het is een verhaal geworden gericht op de buitenstaander. Hier kwamen veel leuke reacties op.
Tot slot wil ik Theo en Bernard bedanken voor hun medewerking aan deze reportage. Jullie hebben het geweldig gedaan in 2017 en ik wens jullie veel succes in 2018! Het moet gek gaan als er niet snel een nieuwe reportage gemaakt gaat worden over de nieuwe topprestaties.
Recente reacties