Vrijdag 21 juli 2017 was de dag van Marseille ZLU 2017. In de ochtend om kwart voor zeven werden in La Seyne sur Mer de 2.528 duiven gelost voor de klassieker die nog altijd Marseille wordt genoemd. Gelukkig! Vanaf het moment van lossen had Louis Vollebregt in Wassenaar het gevoel dat er iets moois kon gebeuren. Zijn duiven waren super en hij had een geweldige ploeg duiven mee. Waaronder zijn eerste drie duiven van Agen ZLU. De derde duif zat toen 41e nationaal. Verder had hij zijn eerste duif van Barcelona mee (76e nationaal). In mijn ogen gewaagd, maar volgens Louis was hij zo goed hersteld, dat hij makkelijk moest kunnen. Louis en Ruth hadden kanonnen mee, zoals Louis zo mooi kan zeggen. Louis liep de hele vrijdag zenuwachtig rond, want hij voelde wat aankomen. Zijn gevoel kwam uit. Ruth en hij klokten om 20.21 uur op een afstand van 1.011 km en met een snelheid van 1.238 mpm was hun eerste duif de snelste van het hele Nederlandse concours. Geweldig !!!

De winnende duif
De winnende duif is de Witneus 006. De ‘Witneus 006‘ werd in Wassenaar gekweekt uit twee duiven met veel Wijnandsbloed in de aderen. Zijn vader is een kleinzoon van de Witneus van Wijnands (Zoon Witneus met moeder Nora … Nora won o.a. de 15e nationaal Barcelona 2009). De moeder van de Marseille-winnaar van 2017 is een kleindochter van de Witneus (een dochter van de Witneus met Broer Mistral … Mistral won o.a. 5e nationaal Perpignan en de 8e nationaal Carcasonne). Vorig jaar vloog de Marseillewinnaar als 3 op 3 op de ZLU-vluchten evenals zijn halfbroer de ‘808‘ van 2014. De ‘Witneus 006‘ heeft al vier jaar op rij prijs van Agen (Bordeaux). Het begon in 2014 als jaarling en in 2015 vloog hij de 89e nat. Agen tegen 6638 duiven en hij was toen de derde duif van het hok. In 2016 scoorde hij de 514e Agen (6887 d.) en met de 41e prijs van dit jaar erbij zal hij bij de duifkampioen over drie jaar hoog gaan eindigen. Ook bij de duifkampioen 2017 op de ZLU-vluchten met 2 prijzen zal hij hoog eindigen met de 41e nationaal Agen en de 1e nationaal Marseille. Op Marseille korfde Team Vollebregt 14 weduwnaars en hun tweede duif werd om 6.21 uur geklokte terwijl ze hun 5e duif rond 9.35 uur kregen. Louis en Ruth hebben een apart hok met een ploeg jarige weduwnaars en daarvan gingen er 14 naar Agen jaarlingen en maar liefst 10 stuks daarvan staan in de uitslag en dat is knap te noemen.

Het seizoen
De voorbereiding van het seizoen start in december. De duiven worden dan ontluist en krijgen de verplichte paramixo-enting. De duiven worden in maart gekoppeld. De eieren van de kwekers en de beste vliegers gaan onder de vliegkoppels die zich nog moeten bewijzen. Zo komen er twee ronde jongen van de beste vliegers en de kwekers. Tijdens het broeden krijgen de duiven een geelkuur. Na het grootbrengen van de jongen gaan de duiven op weduwschap. Vanaf het begin worden de duiven ingespeeld. Daarna worden er ploegen gemaakt voor Pau, Barcelona (niet alle duiven), Marseille en Perpignan. En de andere ploeg is voor Agen, St. Vincent, Narbonne. Dit jaar is er door de roofvogel veel onrust gemaakt. De duiven werden angstig. Daarom zijn er ook maar 5 duiven op Barcelona gespeeld. Wel speelden ze de 76e en 203e nationaal. De ploegen zijn ook in de war geschud, ook door de 8 nachten mand van Agen. Zo gingen veel duiven die voor St. Vincent ZLU waren bestemd naar Marseille. De St. Vincent-ploeg werd grotendeels gevormd door de thuisblijvers van Barcelona. Louis en Ruth speelden de 59e nationaal op deze vlucht. Voor Marseille pakte het ook goed uit … de 1e nationaal. Tijdens het samenstellen van de ploegen in het winterseizoen, dacht Louis dat Agen en St. Vincent ZLU de topvluchten zouden worden … daar zaten veel goede duiven op. Door de verschuiving van het schema is dat Agen (32e, 39e en 41e nationaal) en Marseille (1e nationaal) geworden. Van de nationale winnaars wordt een filmpje gemaakt. Op dit filmpje zie je o.a. het voersysteem van Louis en Ruth.

Stamopbouw
Na de verkoop richting Japan aan het eind van de vorige eeuw werd de ploeg weer aangevuld. In de jaren 2000, 2002 en 2004 zijn er telkens 8 late jongen uit het kweekhok van de Gebr Kuypers uit Neer gehaald. In 2006 kwamen er duiven van Cas de Graaff uit Arnemuiden bij via Klaas Krom. Toen Louis en de zijnen deze duiven gingen kruisen met de Kuypers duiven kwam er weer een stijgende lijn in de resultaten. Hierna zijn er nog enkele duiven uit ‘De Oude Vaal’ van Wiel Cramers het hok komen versterken. Daarbij kwam nog een hele goede doffer van Hans Knetsch uit Katwijk. Afgelopen najaar en winter schaften Ruth en Louis drie Barcelona-toppers aan van de zware Barcelona 2016. Dit zijn Manuel, 4e nationaal Barcelona 2016 (Gebr. Gommans, Sevenum), Tony, 11e nationaal Barcelona 2016 (Ton van Velzen, Voorschoten) en de Vale Barca, 13e nationaal Barcelona 2016 (Comb. Montulet, Simpelveld). Een prachtige aanvulling op de toppers die al in Wassenaar op het hok zitten. Verder is Louis geïnspireerd door Red Bullens van Gerard Koopman. De vererving van deze doffer bracht hem bij Jan Bullens en hij kocht bij hem de familie rondom de topkweker van Gerard Koopman.

Tot Slot
Team Vollebregt houd duiven op een ontspannen, maar wel een gedreven manier. Het is een prachtige afleiding van een druk werkzaam leven (Louis werkt 60 tot 70 uur per week in zijn tuincentrum. Voor de duiven geen noviteiten of aparte dingen in de hokken. Ook geen trucks om de duiven te motiveren. Gewoon goede doffers op traditioneel weduwschap, die vele kilometers in een seizoen kunnen maken en dan ook nog vroeg op de uitslag staan. Bedankt Louis en Ruth voor de hoeveelheid info. En Louis voor de regelmatig gezellige babbel in, na en voor het seizoen !!!!

De foto’s zijn ter beschikking gesteld door Toppigeons, gemaakt door Pigeon Pixels en opgestuurd door de webmaster van Team Vollebregt Hans Bodelier