De afgelopen weken heeft u de reportage van Team van Ginkel uit Veenendaal kunnen lezen. Na een goed seizoen op de middag volgde een puik seizoen op de ZLU-vluchten. Mees en Eline beschikken over een goed hok met duiven die stabiele prestaties neerzetten. Daarnaast zijn er ook andere hokken die goed presteren met duiven van hen. Een goed voorbeeld is clubgenoot Gert Krab uit Elst. Hij had in 2021 de Duifkampioen van Marathon Noord in de vorm van ‘Lianne’. Marathon Noord is een zeer sterke competitie voor Midden en Noord Nederland. De laatste weken heeft u al veel kunnen lezen over de duiven van en verzorging door vader en dochter Van Ginkel. In dit slotstuk kunt u lezen over de plannen van het volgend seizoen, de beleving van de duivensport en er komen nog een paar topduiven voorbij. Bij de plannen voor het komend seizoen moet wel een kanttekening bij. Voorlopig zit Veenendaal, Ede, Barneveld en omgeving in het gebied waar een vervoersverbod is voor pluimvee. De duiven gaan trainen naar de marathonvluchten toe zit er de eerste weken nog niet in … helaas, maar vooral heel vervelend!
Het toekomstig seizoen
Het doel voor het komende seizoen is voor Team van Ginkel ieder jaar hetzelfde: Er wordt geprobeerd om het beter te doen dan het jaar ervoor. Het zou mooi zijn dat er komend vliegjaar sterk gevlogen gaat worden op zowel de middaglossing als de ZLU-vluchten. Dat is moeilijk genoeg natuurlijk De ploegjes voor de diverse vluchten (middaglossing en ZLU) worden in het voorjaar gepland. Daar wordt nauwelijks van afgeweken. Eén van de weinige redenen om er van af te wijken, is als er een duif wordt verspeeld en er moet worden omgekoppeld. Het is dus niet zo als bijvoorbeeld op de ZLU goed gespeeld wordt, dat de beste duiven van de middaglossing naar de ZLU gaan. Zeker niet.
Dit jaar staat het koppel waar de duifkampioen van Gert Krab, ‘Lianne’, uitkomt weer op elkaar. Dit koppel heeft twee jaar op elkaar gestaan en daarna niet mee. En na het zien van de prestaties van deze topper van Gert is het koppel logischerwijs weer op elkaar gezet.
De bewezen duiven van de laatste jaren zijn ook weer de favorieten voor het nieuwe seizoen.
Het afgelopen seizoen was het heel bijzonder dat de eerste duif van Cahors (een jaarling), komt uit een teletekstduif van 2020. Op deze jaarling was nu natuurlijk extra gelet.
Er verandert niet veel in het systeem en de verzorging van de duiven bij Mees en Eline: ‘Nee, wat goed is moet je blijven doen. Hopelijk komen de middaglossing en de ZLU beiden goed komend seizoen. Dat zou helemaal mooi zijn.’
De St. Vincent topper van 2021
In 2021 wonnen Mees en Eline de 12e nationaal St. Vincent tegen 2.714 duiven. In de afdeling 8 GOU won zij de 5e prijs tegen 1.090 duiven en van heel Nederland de 40e prijs tegen 11.617 duiven. Deze duif won al eerder prijzen van Bergerac, Orange, Marseille en eerdere vluchten vanuit St. Vincent. Deze duivin heet ‘Stefanie’.
Deze duivin komt uit een doffer van Piet de Vogel. Deze doffer komt zelf uit de ‘Super 80’ (o.a. 1e Mont de Marsan tegen ruim 4.000 duiven en de 4e nationaal Bergerac tegen ruim 7.400 duiven) met een dochter van ‘De Paarsborst’ (1e natonaal Dax en 1e van de tijdrace uit Lourdes). De vader van ‘Stefanie’ is ook de vader van ‘Lieke’ en de 3e NPO Bergerac van de Gebr. Janssens uit Gennep. De moeder van ‘Stefanie’ komt het TT-koppel van Mees en Eline. De doffer van dit koppel is ‘Contador’. Deze doffer won 3 prijzen van de driemaal spelen in 2009. De 10e NPO Brive 2010 tegen 5.319 duiven was de mooiste prijs en genoeg redenen om wat meer uit hem te gaan kweken. De duivin van het TT-koppel is ‘Lady Montauban’. Deze geweldige duivin won de 2e nationaal Montauban 2009 en de 4e nationaal Cahors. Mees vertelt over dit topkoppel: ‘Wij hebben in 2010 twee jonge duiven aan Piet de Vogel gegeven uit ons TT Koppel ‘Contador’ en ‘Lady Montauban’. De duiven van dit koppel wonnen in 2010 allebei Teletekst. ‘Contador’ won de 10e NPO Brive en Lady Montauban de 2e Montauban Sector 3. Eén van die twee jonge duiven heeft Piet toen op ‘de Super 80 Jr.’ gezet. Daaruit hebben de Gebr. Janssen toen een jonge duif gehad van Piet. Dat duifje won toen Teletekst op Bergerac. Toen Piet later zijn kwekers verkocht heeft, hebben wij die ‘Super 80 Jr’ gekocht. Die heeft toen hier ook op een dochter van het TT koppel gezeten en daar kwam o.a. Lieke uit. In 2017 onze 1e duif van Narbonne, geklokt in de nachts om 1.17 uur. Een andere dochter ‘Stefanie’ won afgelopen jaar 12e nationaal St. Vincent in Sector 3. Een andere zoon was in 2020 onze eerste van duif Perigueux en een dochter was in 2021 onze eerste duif van Perigueux en Bergerac. Trouwens Herman Brinkman uit Tuk, heeft ook een duivin uit TT koppel gehad, ‘de 777’. Daar heeft Herman ook verschillende TT duiven uitgehaald zoals ‘de Kanibaal’ en ‘de Cahors’.
De Beleving
De duivensport wordt door Team van Ginkel ontspannen, maar wel intens beleeft. Ze hebben altijd weer zin in het nieuwe seizoen. De duivensport wordt ook nog een warm hart toegedragen door zoon Henriko. Hij is getrouwd en is een jonge vader. Hij verzorgt de duiven als Mees en Eline op vakantie zijn.
Er is een intense samenwerking met Piet de Vogel uit Oude Tonge. Ze hebben regelmatig contact en zoals gezegd komen er regelmatig duiven van Oude Tonge naar Veenendaal. Dit jaar testen Mees en Eline wat jonge duiven voor Piet uit.
Het mooiste van de duivensport vinden vader en dochter het thuiskomen van de duiven van de vluchten.
In de duivensport zijn er regelmatig punten van verbetering. Dit jaar kan het NPO vliegprogramma beter. Bijvoorbeeld Ruffec ochtendlossing is veel te kort voor marathonduiven en ook nog eens gelijk met Agen ZLU.
Mees: ‘Een leuk punt om nog te noemen … een paar jaar terug hebben we samenkweek gedaan met Jan Jansen uit Groesbeek. Daar hebben we allebei plezier van.’
Tot Slot
We eindigen deze reportage met een bijzondere anekdote. In 2017 kwam er een duivin op Narbonne om kwart over 1 thuis. Op zich al bijzonder. Op die vlucht was de zus van deze duivin ook mee, maar deze leek achtergebleven te zijn. In het najaar van dat jaar maakte de jongste zoon achter het hok de boel schoon. Toen vond hij een poot met een ring erom. Laat dat nou het zusje van de Narbonne duif zijn? Nu blijft de vraag: was deze duivin er ook ’s nachts en heeft die zich dood gevlogen? Het is niet ondenkbaar, maar we zullen het nooit echt weten!
Vanaf mijn plek achter de laptop wil ik Mees en Eline bedanken voor de medewerking aan dit verslag en de gezellige ochtend! Hopelijk kunnen we elkaar in het clubgebouw in Randwijk in juni en juli weer ontmoeten als de duiven weer mee mogen! In ieder geval … tot een volgende keer!
Recente reacties