De laatste twee seizoenen van Team van Ginkel op de marathonvluchten met de middag- en de ochtendlossing waren om en om heel sterk. Dit uitte zich onder meer in een mooi kampioenschap bij de Afdeling 8 GOU en de ZLU. In maart was in Geleen de verlate huldiging van de ZLU. Voor het seizoen 2021 werden drie namen uit Veenendaal omgeroepen. Deze liefhebbers mochten verschillende vaasjes, gewonnen op verschillende disciplines, op het podium ophalen: Voor Top 25 resultaten van meerdere vluchten, een Asduif en een Hokkampioenschap. Liefhebbers van drie verschillende hokken uit één woonplaats in een landelijke competitie. Een reden om trots op te zijn. Het hokkampioenschap is gewonnen door Team van Ginkel. De laatste twee seizoenen waren zoals gezegd zeer stabiel. Het gevolg was dat er mooie kampioenschappen binnen werden gehaald. In 2020 werden ze Kampioen op de Middaglossing van de grote Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. In 2021 werden prachtige kampioenschappen behaald op de ZLU-vluchten, waarbij het 5e Fondkampioenschap bij de ZLU vooral opvalt. Hieronder leest u deel 3 van de reportage van deze duivenliefhebbers in hart en nieren!

Het systeem
De duiven van Mees en Eline krijgen voer van de Patagoon en Matador. In het begin van het seizoen Start, mengeling van Matador. In het marathonseizoen krijgen de duiven ‘Fondvoer’ van Matador en de laatste dagen HE van Matador. Naast het voer komt daar P40, snoepzaad en pinda’s bij voor het opvoeren.
Medisch gezien gebeurt er alleen wat het team van vader en dochter noodzakelijk vindt om de duiven gezond te houden. In de winter wordt er gekuurd tegen paratyfus. Dit gebeurt met parastop en wel twee weken lang. De duiven krijgen een geelkuur als ze op eieren zitten. Tot slot krijgen ze begin mei een wormpil. De duiven worden driemaal per jaar gecontroleerd door de dierenarts in Rhenen. De duiven krijgen verder twee dagen in de week een zuur met kruiden, genaamd Vior van Bifs.

De Bergerac-toppers van 2020
In 2020 hadden Mees en Eline een prachtige uitslag op Bergerac. Ze hadden van heel sector 3 de beste uitslag met 8 van de 10 Bergerac-gangers in de prijzen. Dat was op de tweede Bergerac. Ook op de eerste Bergerac hadden vader en dochter een highlight in de vorm van de 6e nationaal in sector 3.
We beginnen met de laatst genoemde topper. De 6e nationaal Bergerac tegen 1.936 duiven werd gewonnen door ‘Alivia’. Van de Afdeling, waar Team van Ginkel dat jaar kampioen werd, won deze duivin de 4e prijs. Zowel de vader als de moeder van ‘Alivia’ komen van Piet de Vogel. Vader (‘Barça Boy’)  komt uit ‘De Barcelona man’ (16e nationaal Barcelona) met ‘Victor 918’ (zoon van Broer ‘Victoria’, 1e nationaal St. Vincent van en bij Jan Polder met een duivin van Gerard van Tuyl). De moeder van ‘Alivia’ komt uit ‘De Tarbes’ (6e nationaal Tarbes) van wijlen Fons van Ophuizen met de ‘National Ace 2011’ van Piet zelf.

De tweede Bergerac-topper won op de tweede Bergerac de 45e nationaal tegen 7.429 duiven. Deze prachtige prijs werd gewonnen door ‘Turbo 81’. Deze doffer komt uit een ingeteelde duivin naar ‘Lady Montauban’.  Deze geweldige duivin won de 2e nationaal Montauban 2009 en de 4e nationaal Cahors. Ze stond op haar eigen zoon, gekweekt met de ‘Zwarte Pauman’. De vader ‘Turbo 81’ komt van Roger van der Meer. Zijn vader ‘Stephert’ won de 9e nationaal Pau. Oma van vaderskant is ‘Monty Star’. Zij is zus van de 24e en 27e nationaal Barcelona 2010.

De afgelopen seizoenen
In het jaar 2020 vlogen de duiven van Mees en Eline het 1e Kampioenschap Middaglossing van de gehele Afdeling 8 bij elkaar. Een jaar later vlogen de duiven van deze toppers uit Veenendaal verschillende mooie kampioenschappen op de ZLU-vluchten bij elkaar, zoals het 5e Fondkampioenschap bij de ZLU. Een logische vraag volgt dan: Hoe kan het dat jullie het ene jaar op de Middaglossing geschitterd hebben en het volgende jaar op de Ochtendlossing? Zijn het dezelfde duiven die jullie in 2020 op de Middaglossing hebben gespeeld en het jaar erna op de ZLU? Of misschien verschillende hokken? Mees en Eline: ‘Het is best een raadsel. De ploegen van de Middaglossing blijven veelal op de Middaglossingen en die van de ZLU op de ZLU. Ze zitten op het hok ook door elkaar. Om een voorbeeld te geven uit 2020. In één weekend zaten in hetzelfde hok (zelfs naast elkaar) een koppel duiven die naar Bergerac gingen (twee vroege duiven) en een koppel die naar Perpignan zijn mee gegeven (beide duiven er onderdoor). De duiven die in 2021 naar de Middaglossing gingen, presteerden minder dan 2020. Toen ze ook naar de Middaglossing gingen.’
Wat waren de mooiste prestaties van de laatste seizoenen? Team van Ginkel: ‘De teletekstprijs op de eerste Bergerac en het Grootmeesterschap op de tweede Bergerac in 2020 en in 2021 de 12e nationaal St. Vincent en de 100% van Perpignan met de eerste duif om half 1 in de nacht.’

… wordt vervolgd …