De laatste twee seizoenen van Team van Ginkel op de marathonvluchten met de middag- en de ochtendlossing waren om en om heel sterk. Dit uitte zich onder meer in een mooi kampioenschap bij de Afdeling 8 GOU en de ZLU. In maart was in Geleen de verlate huldiging van de ZLU. Voor het seizoen 2021 werden drie namen uit Veenendaal omgeroepen. Deze liefhebbers mochten verschillende vaasjes, gewonnen op verschillende disciplines, op het podium ophalen: Voor Top 25 resultaten van meerdere vluchten, een Asduif en een Hokkampioenschap. Liefhebbers van drie verschillende hokken uit één woonplaats in een landelijke competitie. Een reden om trots op te zijn. Het hokkampioenschap is gewonnen door Team van Ginkel. De laatste twee seizoenen waren zoals gezegd zeer stabiel. Het gevolg was dat er mooie kampioenschappen binnen werden gehaald. In 2020 werden ze Kampioen op de Middaglossing van de grote Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. In 2021 werden prachtige kampioenschappen behaald op de ZLU-vluchten, waarbij het 5e Fondkampioenschap bij de ZLU vooral opvalt. Hieronder leest u deel 2 van de reportage van deze duivenliefhebbers in hart en nieren!

Kampioenschappen 2020
We beginnen deel 2 met een greep uit de kampioenschappen van 2020 in groot verband:

 • GROOTMEESTER SECTOR 3 BERGERAC II, 8 van de 10 duiven in de prijzen
 • 4e NPO GOU en 6e nationaal Bergerac I met MISS ALIVIA.
 • 1e on- en 1e aangewezen Middaglossingen GOU Zuidwest
 • 1e on- en 2e aangewezen Middaglossing GOU Totaal
 • 1e on- en 2e aangewezen Middaglossing BWRC
 • 1e Keizerkampioen Middaglossingen BWRC
 • 5e on- en 6e aangewezen ZLU Ochtendlossingen (zonder Barcelona mee toe doen)
 • 2e On- en 5e aangewezen Middaglossingen Super Fondclub GOU
 • 4e Keizerkampioen Middaglossingen Super Fondclub GOU
 • 8e Onaangewezen Middaglossingen Noordelijke Unie
 • 8e Onaangewezen ZLU Ochtendlossingen FIANTE (zonder Barcelona)

Het seizoen
In de tuin aan de Middellaan in Veenendaal staan twee duivenhokken. Het ene hok is 8 meter lang en is een tweedehandshok wat origineel door hokkenbouwer Gobius uit Wezep is gebouwd. Het andere hok is een omgebouwd tuinhuis van 6 meter. In deze hokken huizen 30 koppels vliegduiven, 18 koppels kwekers en ongeveer 50 jongen.
In de derde week van maart worden alle duiven gekoppeld. De eieren van de kwekers worden overgelegd naar de vliegers. Alle vliegers brengen een jong groot. De duiven gaan zo snel mogelijk met de vluchten mee, maar het moet wel minimaal 15 graden zijn. Mees: ‘Het koude weer houd ik niet van en volgens mij de duiven ook niet.’ Vanaf het moment dat het warm genoeg is, gaan de duiven zoveel mogelijk mee. De vluchten vanuit Hank worden ook benut. Zo  komen de duiven aan 1.500 tot 2.000 invliegkilometers.
De favoriete standen voor de marathonvluchten zijn 10 dagen broeden en 4 of 5 dagen jongen. De seizoenen zijn bij Team van Ginkel vaak wel gelijkmatig. Geen piek voor af achterin het seizoen.

De betere duiven
In 2021 hadden Mees en Eline een sterk en consistent seizoen op de Internationale vluchten. Op bijvoorbeeld Perpignan hadden ze twee duiven mee en die wonnen beiden een mooie prijs in de subtop (216e en 376e tegen 4.873 duiven). ‘De 303’ van 2017 won het afgelopen seizoen de 62e nationaal Marseille tegen 4.310 duiven. Deze duivin, ook wel ‘Neo 303’ genoemd, komt uit een doffer van Piet de Vogel. Opa van vaderskant is ‘Blue Neo’ afkomstig van de Gebr. Saya. Deze doffer is vader van een goede Bordeaux-duif en de Asduif ‘De Vleermuis’. De oma van vaderskant is een zus van de 2e nationaal Marseille. De moeder van ‘Neo 303’ komt uit een doffer van Ko van Dommelen met ‘de Kuif duivin’ (zus van Duifkampioen ‘Shakira’). De moeder van ‘Neo 303’ is ook de moeder van een jaarling met twee goede prijzen op Bordeaux en Narbonne.

Eén van de toppers van Perpignan (‘De Marathon 80’) vloog eerder in 2020 (het goede jaar op de middaglossing) de 61e nationaal St. Vincent tegen 2.958 duiven. Verder won hij mooie prijzen op Agen ZLU, Orange en Bergerac. De vader van deze goede doffer komt van Piet de Vogel. Hij komt uit de ‘Marathon 24’ en ‘Dochter Superkoppel’ van wijlen Frans van Peperstraten. De moeder van ‘Marathon 80’ komt uit de beste lijnen van Piet de Vogel en wordt ‘Casje 178’ genoemd. In de stamboom zie je duiven als ‘De Felle Blauwe’, ‘Broer Ultieme’ en ‘Het Supertje’ van Cas de Graaf.

… wordt vervolgd …