In maart was in Geleen de verlate huldiging van de ZLU. Voor het seizoen 2021 werden drie namen uit Veenendaal omgeroepen. Deze liefhebbers mochten verschillende vaasjes, gewonnen op verschillende disciplines, op het podium ophalen: Voor Top 25 resultaten van meerdere vluchten, een Asduif en een Hokkampioenschap. Liefhebbers van drie verschillende hokken uit één woonplaats in een landelijke competitie. Een reden om trots op te zijn. Het hokkampioenschap is gewonnen door Team van Ginkel. De laatste twee seizoenen heeft dit duo hele goede resultaten behaald met hun duiven. Deze seizoenen waren zeer stabiel. Het gevolg was dat er mooie kampioenschappen binnen werden gehaald. In 2020 werden ze Kampioen op de Middaglossing van de grote Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. In 2021 werden prachtige kampioenschappen behaald op de ZLU-vluchten, waarbij het 5e Fondkampioenschap bij de ZLU vooral opvalt. Redenen te over om een verslag van deze vader-dochter combinatie te maken. Duivenliefhebbers in hart en nieren. Die ook nog eens lekker in de buurt wonen.

Elst en Omstreken
In het dorp Elst, tussen Rhenen en Amerongen en onder Veenendaal, wonen ruim 4.000 mensen. In dit kleine dorp hebben ze nog twee duivenclubs. Eén van deze clubs heeft jarenlang gevlogen onder de vlag van de Nederlandse Bond van Zaterdagvliegers. De naam van deze club is Elst en Omstreken. Goed gekozen, omdat de principiële liefhebbers uit Elst en Omgeving lid werden bij de oprichting van deze club. Enkele liefhebbers uit Veenendaal werden hier ook lid, omdat de Veenendaalse ‘Zaterdagclub’ zich in de jaren aansloot bij de andere clubs in Veenendaal, die bij de WERBO ‘vlogen’. Jaren later is het bijzonder dat uit deze club, wat nooit een club met veel leden is geweest, drie liefhebbers een heel goed seizoen achter de rug hebben op de marathonvluchten. Piet Westerlaken werd 2e op de Ochtendlossing bij Marathon Noord, won twee vaasjes bij de ZLU en won de Super League bij de Fondunie 2000. Gert Krab uit Elst werd 2e Kampioen Middaglossing bij de Marathon Noord en had bij deze competitie de Duifkampioen. Een leuk detail van deze duifkampioen: Deze duivin werd gekweekt bij Team van Ginkel uit Veenendaal. Dit team is het derde hok van Elst en Omstreken, wat goed gepresteerd heeft afgelopen seizoen. Zij werden o.a. 5e Fondkampioen bij de ZLU, 3e Aangewezen Kampioen bij de Fondunie 2000 en 1e Aangewezen Ochtendlossing bij de sterke fondclub BWRC.

De liefhebbers
Team van Ginkel uit Veenendaal bestaat uit vader Mees (56 jaar) en dochter Eline (24 jaar). Mees werkt bij de Lantor in Veenendaal als kwaliteitscontroleur. Hij zit daar in de tweeploegendienst. Eline werkt bij Kwink in de kinderopvang, metname de Buitenschoolse opvang voor Basisschoolleerlingen (BSO). Afhankelijk van de dienst worden de duiven om en om verzorgd. Bij een late dienst verzorgt Mees in de ochtend de duiven en Eline in de avond en bij Mees’ vroege dienst andersom. De hokken krabben ze zo veel mogelijk samen.
Mees is met de duiven opgegroeid. Hij heeft onze gevleugelde vrienden van zijn 11e jaar af. Voor die tijd ging hij in Rhenen altijd kijken bij zijn neef Piet van Elst. Mees’ vader had in zijn jeugd ook duiven gehad en hij heeft na verloop van tijd een duivenhok bij Mees’ ouders in de tuin in Elst gebouwd. In die jaren vlogen Mees en zijn vader samen … toen ook al bij Elst en Omstreken. Na hun trouwen is Mees en zijn vrouw in IJzendoorn gaan wonen en daar duiven gehouden. Vanaf 2007 woont het gezin Van Ginkel in Veenendaal en is hij hier verder gegaan met zijn hobby.
Samen met pa werd In Elst het programma gevlogen. Vanaf 1990 zijn ze begonnen met het opbouwen van een fondstam. Dit begon met duiven van plaatsgenoot Joop Dirksen en Gep Kerkstra uit Opheusden. Dit waren allroundduiven, die op de fond hun mannetje stonden. In die jaren werd een duif opgevangen van De Jong-Van Drunen. Dit was ook een fondduif. Mees: ‘Deze duif mochten we houden en daar hebben we in die jaren best plezier van gehad. Later kwamen er wat Eijerkamp-fondduiven bij’.
Sinds het jaar 2000 zijn er structureel duiven van Piet de Vogel aan de stam toegevoegd. De eerste duiven van Piet de Vogel zijn gekocht in Putten op een veiling van Walpot. Deze duiven bevielen goed en nog steeds weer kwamen er ‘Vogeltjes’ naar IJzendoorn en later naar Veenendaal. Mees: ‘Ieder jaar komen er wel wat duiven of eieren naar Veenendaal. Dit voorjaar heb ik wat jongen van Piet gekregen om op ons hok uit te proberen.’ Inmiddels zitten er nagenoeg alleen nog maar duiven van Piet de Vogel op de hokken in Veenendaal. En die duiven zorgen voor de nodige successen.

Kampioenschappen 2021
De laatste twee seizoenen hebben Mees en Eline sterke en stabiele seizoenen achter de rug. In 2020 blonken ze uit op de middaglossing. Afgelopen seizoen waren de vluchten van de ZLU beter. Dit resulteerde in onder meer de volgende kampioenschappen in groot verband:

  • 2e Onaangewezen Meerdaagse Fond Regio ZW Afdeling 7
  • 1e Aangewezen ZLU sterke NIC Zetten
  • 2e On- en 1e Aangewezen en 2e Totaal ZLU Ochtendlossingen BWRC
  • 3e Duifkampioen ZLU met “Het Patsertje” BWRC
  • 10e On- en 1e Aangewezen en 3e Totaal ZLU Ochtendlossingen Super Fondclub GOU
  • 1e Aangewezen en 3e Keizer Totaal Afdeling 8 ZLU
  • 7e Aangewezen FIANTE
  • 3e Aangewezen, 6e SUPER LEAGUE FondUnie 2000
  • 5e FONDKAMPIOEN ZLU

… wordt vervolgd …