Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
Op vrijdagmiddag om 14.45 uur werden de duiven van sector 3 en 4 in Agen gelost. De beste duif de volgende duif op de uitslag is van vader en zonen Pieper, of zoals ze zichzelf noemen … Team Pieper, uit Rheden. Meer feiten over hen leest u in dit tweede deel verslag …

Het seizoen
Dit seizoen is gestart met 19 vliegkoppels en 24 koppels kwekers. In maart zijn deze duiven gekoppeld en de vliegers hebben allemaal een jonkie grootgebracht. Ook de winnende duif, ‘Pandora’, heeft een jong grootgebracht.
In het begin van het seizoen zijn de duiven drie of vier keer in de vereniging ingemand en daarna hebben ze de speciale marathonafrichtingen gehad in Velddriel (Afdeling 2 en 7) en Hank (Melun).
De duiven krijgen voer van Beyers. In het seizoen (maar ook in de andere periodes) zijn dat de Jellema-mengelingen: Sportmengeling en de Powermengeling. Naast het voer krijgen de duiven de CMM mengeling van Jellema, de bekende DHP-emmers, pinda’s van Belgavet en verder gebruiken ze producten van Travipharma.
Medisch gezien vertelt Claudio wat hun gewoonten zijn: ‘De verplichte paramixo-enting. Daarnaast krijgen de duiven een paratyfus-enting. In het voorjaar worden de duiven preventief ontwormd en ontluist. In het voorseizoen geven de duiven een geelkuur van 5 dagen en verder laten we de controles over aan Nanne Wolff, waar we om de week alles laten nakijken.
Onze voorkeur is puur natuur, maar als het nodig is, is het niet anders … dan wordt er ingegrepen. Daarvoor worden dan eventueel producten gebruikt van Travipharma en Belgica de Weerd.

De Beleving
De mannen: ‘We beleven de duivensport als Team Pieper en onze vrienden (collega melkers), waar we regelmatig contact mee hebben, met veel plezier.
Liefhebbers waar we regelmatig contact mee hebben zijn: Jelle Jellema, Gerard Schalkwijk, Peter Hermsen, Familie Hommes (Akersloot), Eddy Peperkamp en Piet Heikamp en Marco van Doorn. Deze laatst genoemde combinatie kunnen wij altijd bellen voor raad en advies.
Het mooiste van de duivensport is het presteren van de duiven en vooral het winnen van kopprijzen. We doen daar ook alles voor. Zoals de hele voorbereiding, daarin is het plan smeden voor iedere duif afzonderlijk de hoofdmoot.’

Tot Slot
De duivenvriend van de mannen, Hans Gores, die 47 jaar in de duivensport zit, was erbij toen de 1e nationaal thuiskwam. ‘Hij zag haar vallen. Dat is fantastisch!’
Marcel, Claudio en Dani … ik wil jullie nogmaals feliciteren met de overwinning op deze lastige vlucht. ‘Pandora’ heeft bewezen dat ze onder totaal verschillende omstandigheden telkens weer geweldig uit te voeten kan of moeten we zeggen ‘uit de vleugels kan’.  Hoe dan ook … het is een superduif! Veel succes op de Bergerac!