Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
Op vrijdagmiddag werden de duiven van sector 3 en 4 in Agen gelost. Op een wel heel bijzonder tijdstip … 14.45 uur. De duiven zouden dan achter de buien in Noord en Midden Frankrijk blijven. Sommige verantwoordelijken geloven in sprookjes en snappen niets van de duivensport. Twee hoofdredenen om dit niet te doen, in mijn ogen dan. Duiven gaan sneller dan buien, tenzij de wind krachtig tot zeer krachtig is (dat was niet het geval), dus dat verhaal gaat niet op en kan naar het boek der fabelen. En de duiven zijn na 7,5 uur vliegen niet moe en vliegen in de nacht door. Met tegenwind vliegen ze niet hoog en dus met alle obstakels (lees hoogspanningskabel en windturbines) onderweg, geeft dit veel kans op ongelukken. Ten gunste van deze lossing is dat de buien niet in brede clusters voorkwamen, dus de duiven hebben een kans gehad tussen de buien door te vliegen. Dat hebben verschillende goede duiven gedaan, gezien het feit dat er veel eerst getekende duiven in de kop van de uitslag staan. De beste van deze toppers is een Topper met een hoofdletter. Deze duif is van vader en zonen Pieper, of zoals ze zichzelf noemen … Team Pieper, uit Rheden. Waarom dit een Topper is en nog meer feiten leest u in dit verslag …

De winnende liefhebbers
De eigenaren van de Topper van Agen in sector 3 staan onder de naam Team Pieper uit Rheden op de uitslag. Dit team bestaat uit vader Marcel (58 jaar) en zijn zonen Claudio (28 jaar) en Dani (23 jaar).
Marcel is magazijnmedewerker van de ziekenhuisapotheek in het Rijnstate Ziekenhuis, Claudio is apothekersassistent medicatieverificatie in het Slingeland Ziekenhuis en Dani is medewerker in de gehandicaptenzorg. Deze mannen hadden de snelste duif van de hele Noordelijke Unie (sector 3 en 4).
De duivensport is bij vader en zonen een familiesport die over gaat van vader op zoon. In deze generatie zijn dat zonen. De basis van hun duiven is van de rassen Theelen, Tournier en het soort van Dirk van Es en van nestor Henk de Bree uit Soest.
Dit oude soort van Marcel is aangevuld met duiven van Jelle Jellema, Gerard Schalkwijk en een zeer hoog gehalte duiven van Henk de Bree. Daarnaast hebben de mannen een zeer goede kweekduivin van de Duitse toppers Freialdenhofen und Söhne. Alle duiven worden rechtstreeks aangeschaft.
De hokken waar de duiven verblijven, zijn bij elkaar 15 meter lang.

De winnende duif
De snelste duif van Agen van de Noordelijke Unie is een paar weken geleden al voorgesteld op Het Marathonduivenjournaal. Inmiddels heeft ze op drie totaal verschillende vluchten laten zien een absolute topduif te zijn … een ‘witte raaf’. Zij heet ‘Pandora’ en ze werd in 2019 geringd met ‘de 915’. Zij won eerder al twee prachtige prijzen. Vorig jaar op een zeer snelle Bergerac (Libourne) werd zij in de nacht om 03:29 uur geklokt. Hierbij was de snelheid op deze vlucht 2.207 mpm. Zij won toen een 67e NPO Afdeling 8. Dit seizoen is ze als 3 jarige duivin ingekorfd voor St. Vincent middaglossing. Echter is er vanwege de weersomstandigheden gekozen voor een ochtendlossing met als resultaat: 3e NPO AFD 8 (TT) en een 22e nationaal in sector 3 met een snelheid van 967 mpm. Op de Bergerac (Libourne)  van vorig jaar is ze ingekorfd op eitjes van ca 12 dagen en dit jaar op Libourne op een jong van 6 dagen. Op deze nationale overwinningsvlucht van Agen ging ze de mand in op een jong van ongeveer 4-5 dagen.
Deze supertopper is ingeteeld naar de 1e nationaal Cahors van Henk de Bree. De vader van ‘Pandora’ komt uit een doffer van Henk de Bree uit Soest (Zoon 1e nationaal Cahors 2014) en een duivin van Leon Roks uit Standdaardbuiten. De moeder van deze topper komt ook uit dezelfde zoon van de 1e nationaal Cahors 2014 van Henk de Bree met een duivin van Freialdenhofen & Söhne. Zij komt uit de vader van de 1e nationaal Bordeaux met een dochter van de 1e nationaal Bordeaux.

… wordt vervolgd …