Terwijl de duiven van St. Vincent onderweg zijn naar Zuid Frankrijk, blikken we nog even terug op de overwinning van Simon Kuipers op Limoges in de Afdeling Friesland. Een prachtige seizoensstart van de mede-eigenaar van Kweekcentrum Friesland. Hij heeft samen met Gerben van Loon een prachtig kweekhok met duiven van onder meer Noël Peiren en Utse en Jelle Jellema. Deze topper uit het Friese Oudega haalde de laatste decennia al meerdere kopprijzen op de middaglossing in Friesland en sector 4. De start van seizoen 2019 kun je met de overwinning op Limoges gerust een droomstart noemen. Het is een nieuwe parel aan de ketting van prachtige prijzen van het hok van Simon en natuurlijk van de nazaten van het Kweekcentrum Friesland. Hieronder leest u meer achtergrond van deze mooie prestatie.

Afdeling 11 Friesland
In de afdeling Friesland waren 1.153 duiven mee. De winnaar was de mede-eigenaar van Kweekcentrum Friesland Simon Kuipers uit Oudega. Hij klokte zijn winnende duif op een afstand van 873 km om 5.31 uur. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.730 mpm. Hij had hiermee een ruime voorsprong op de nummer twee van Henri Pander uit Balk. Die Cees de Boer uit Stavoren de baas was. Cees werd derde. De Top 10:
1. Simon Kuipers, Oudega
2. Henri Pander, Balk
3. Cees de Boer, Stavoren
4. Herman Brinkman, Tuk
5. Cees de Boer, Stavoren
6. R. van Looij, Zuidveen
7. Bennie Homma, Balk
8. Jaap Koehoorn, Twijzel
9. Bennie Homma, Balk
10. R. van Looij, Zuidveen
Simon Kuipers had 25 duiven mee en 17 prijzen. Hij had er maar liefst 8 bij de eerste 90 prijzen. Herman Brinkman had 13 prijzen van de 25 duiven. Op plaats 22 had hij zijn tweede duif. Henri Pander had er 4 in de prijzen van de 7 en zijn tweede duif had hij al op plaats 13. R. van Looij had 8 prijzen van de 14 Limoges-duiven. Comb. Rekker-Westra had een prima vlucht met 12 prijzen van de 20 en de eerste duif op plaats 11. Wagteveld uit Tjalleberd had 10 duiven mee en 9 prijzen. Hij start op de plaatsen 17, 25 en 33. Bosma uit Augustinusga had 20 duiven mee en 11 prijzen. Hij begint op de 15e plaats. Tot slot had Richard de Vegt uit Haule een prima uitslag met 4 prijzen van de 6. Hij begon op de plaatsen 19 en 30.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber van Limoges in Friesland is de 65-jarige Simon Kuipers uit Oudega, vlakbij Drachten. Simon is werkzaam als directeur bij het Friesland College, een ROC met 11.000 studenten. Hij is opgeleid als voedingstechnoloog op de Landbouwuniversiteit van Wageningen. Verder heeft hij ongeveer 25 boeken en onderwijsmethodes uitgebracht via uitgeverij EDU’ Actief uit Meppel. De methode Tendens. Het onderwijsmateriaal is geschreven voor het vmbo, mbo en hbo.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Simon? De winnaar van Limoges: ‘Ik kom niet uit een duivenmelkersfamilie. Ik wist niet eens wat de sport inhield. Maar als basisschool jongetje was ik altijd wel getriggerd dat je duiven kon wegbrengen en dat ze dan terugkwamen. In die tijd had je nog veel duivenliefhebbers en overal waren wel hokken met duiven te vinden. Zo ook bij ons in Drachten waar ik opgegroeid ben. Mijn ouders waren helemaal geen voorstander dat ik met duiven zou beginnen, ook zij hadden de bekende vooroordelen over duivenliefhebbers. Maar mijn volhardendheid werd beloond. Mijn vader had een goede vriend uit zij geboortedorp Bakhuizen in Gaasterland en dat was de oudere broer van de welbekende Klaas de Vreeze, ook uit Bakhuizen. Hier kwamen mijn eerste 4 ongeringde (late) jonge duiven vandaan. Mijn vader had een duivenhokje gemaakt in het kippenhok en een duivenmelker was geboren. Nooit is de liefde voor duiven bij mij weggeweest. Ik ben wel door studie genoodzaakt geweest de duivensport op een (zeer) laag pitje te bedrijven. Van wie kwamen verder de eerste duiven? Simon: ‘De eerste goede duiven kwamen via mijn mentor Tjitse Kooiker uit Drachten. Die had een vriend Sietse Klaassen en via hem heb ik een paar oude kwekers gekocht en daar werd ik als jeugdlid al 2e liefhebber bij de jeugd in de competitie van WHZB mee. Dat was in 1970. De oude kwekers kwamen via Van Haaren uit Oss. Later kwamen de rechtstreekse Tournier duiven en werden Janssen en de Klak duiven aangeschaft. Op 17-jarige leeftijd kocht ik al de eerste rechtstreekse Tournier van het geld van mijn krantenbaantje! Mijn ouders vonden het helemaal niets dat ik zoveel betaalde voor een duif of een paar eieren, maar het was mijn zuur verdiende geld en dat besteedde ik zoals ik dat wilde. Die vrijheid gaven ze me dan ook!’

De vlucht Limoges

Simon over de vlucht en aankomst van zijn winnende duif: ‘De duiven waren gelost op vrijdag 31 mei in het Franse Limoges om 14.30 uur. De weersomstandigheden waren gunstig. Prima weer, eerst in Frankrijk een lichte oosten wind die later draaiend naar het zuidwesten. De nacht was niet echt donker (relatief licht), dus er kon een nachtvlieger aankomen of vroeg in de ochtend duiven vallen. Zelf ben ik ’s nachts een aantal keren uit bed gegaan en met de ‘verschijner’ de daken afgezocht naar een eventuele nachtvlieger. Om 4.45 uur ben ik definitief uit bed gegaan … de duiven water met elektrolyten gegeven en het voer klaar gezet. Vanaf 5 uur zat ik keurig te wachten op een vroege duif en las in de tussentijd mijn krantje. Om 5.31 kwam een duif precies uit de goede richting ‘aanzeilen’ en viel met een zwierige duik op de klep. Om precies 5.31.52 uur werd de ‘Nachtvlieger Peiren’, de naam van de duif die later de winnende bleek te zijn, geklokt. Daarna heb ik hem gemeld bij meldsite de Blauwband en Compuclub en het bleek de eerste melding in afd. 11. Dan is het nog wel spannend of er op de verste afstanden geen snellere duiven vallen en dat gebeurde niet. Uiteindelijk werd de 16-1044324 1e NPO afd. Friesland ’96 op 1.153 duiven. In het NIC had ik 25 duiven mee en daar speelden 15 van prijs. Zaterdagavond had ik 23 thuis en zondag kwamen de andere 2 duiven. Bij het klokafslaan in de club kwam Janny zelf nog even langs om mee te genieten van deze prachtige prestatie. Al met al een prachtige start van het seizoen.’

Stamopbouw en hok
Simon heeft voor zijn vliegploeg momenteel een garagehok van 14 lang en 6 meter breed, en een tuinhok van 9 meter. Op de garage zitten de oude vliegduiven en in het tuinhok zitten de jonge duiven. De kwekers zitten bij Kweekcentrum Friesland in Boelenslaan, die hij samen met Gerben van der Loon heeft. Hoofdlijnen op het vlieghok zijn de duiven van Gebr. Hagens via Gijs Verweij, Jelle Jellema rechtstreeks gehaald vanaf 2000 en al jaren rechtstreeks van Noël Peiren, Zedelgem België, het beste Barcelonahok van België over de laatste 20 jaar.

De winnende duif
De ‘Nachtvlieger Peiren’, NL16-1044324, was de snelste Friese duif van Limoges. Hij was in prima doen. Het speelde zaterdag 25 mei op Heusden-Zolder (237 km) nog een 3e prijs op 185 duiven. De duif komt uit 2 rechtstreekse duiven van Noël Peiren Zedelgem. Samen met Gerben van der Loon hebben we (Kweekcentrum Friesland in Boelenslaan) wel 40 rechtstreekse duiven bij deze topper gehaald en we hebben er erg veel succes mee. De moeder komt uit de lijn van de Barcelona winnaar van 2015 (Magic Barcelona) en de vader komt uit de lijn van de ‘Wondere Peiren’, Olympiade duif van Bert Saarloos en is ook een rechtstreekse Peiren. De winnende doffer speelde als jaarling 4 keer prijs op de dagfond met 3 maal vroeg, vorig jaar 2 keer dagfond en 2 keer vroeg en daarna Periqueux (965 km) en vloog toen 26 van afd. Friesland ’96 (3e duif op het hok) en 13e in zone 4 van de NU. Daarna is de doffer gestopt omdat Simon er een paar extra jongen uit wilde kweken. Dit jaar heeft hij 2 ronden eieren gekregen met een duivin die vorig jaar 7e Teletekst vloog op Dax en daarna stond hij vanaf half april op weduwschap. Hij heeft 3 vitessevluchten als voorbereiding gehad en 2 midfondvluchten, samen ca. 1300 km. Op 25 mei 2019 (28 mei was het inkorven Limoges) heeft Simon al zijn vliegduiven voor Limoges ingekorfd op Heusden-Zolder, 237 km. Hier was de latere Limoges-winnaar de 2e duif en speelde hij de 3e duif op 185 duiven. Ook op de beide midfondvluchten vloog hij keurig prijs.

… wordt vervolgd …