Nationaal Perpignan 2021 gaat de boeken in als een historische vlucht. De duiven werden op vrijdagmorgen 6 augustus om half 8 gelost. Op vrijdagavond begonnen de duiven al lekker ‘te vallen’ in Nederland. Dat begon rond 20 uur in Limburg … zo via Brabant naar 21 uur in Utrecht … bij Jay Lissenberg. In de vroege zaterdagochtend om 6.01 uur viel uiteindelijk de nationaal winnende duif in Zuidlaren bij Rutger Rittersma. Zijn winnende duif legde een afstand af van 1.198 km en dat binnen een dag. Rutger heeft bijvoorbeeld 130 km meer dan Jay en 220 km meer dan de eerste Limburgse liefhebber van Perpignan. Een uitzonderlijk knappe prestatie … zonder wat af te doen van de prestaties van alle andere kopduiven. Rutger won acht jaar geleden al eens de 1e en 3e internationaal Bordeaux. Dat was nog in Groningen. Dat hij over een sterke stam duiven beschikt is dus bekend. Zijn 10e plaats op Mont de Marsan bij de Fondunie 2000 eerder dit seizoen liet al zien dat het ook in Zuidlaren goed begint te gaan. Na twee mooie resultaten op Barcelona en Marseille stond hij zelfs bovenaan in het kampioenschap van de Super League van de Fondunie 2000. Perpignan is uiteindelijk de kroon op zijn werk die hij als duivenliefhebber in Zuidlaren is hervat. In deze reportage laat ik Rutger zoveel mogelijk aan het woord. Wie anders kan het verhaal van zijn overwinning immers het best vertellen.
Perpignan Fondunie 2000
Zoals hierboven is beschreven viel de winnende duif op zaterdagochtend om 6.01 uur in Zuidlaren op een afstand van 1.198 km. De winnende snelheid van deze duif is 1.324 mpm. 6 mpm sneller dan die van Jay Lissenberg. Hij klokte zijn eerste duif om 21.00 uur op vrijdagavond op een afstand van 1.069 km. Jelle Jellema uit Nijverdal wint de 3e prijs in de Fondunie 2000. Perpignan is na Barcelona de vlucht die de duiven van Jelle het beste ligt, zou je kunnen stellen als je de uitslagen van de laatste jaren terugkijkt. De Top 10:
1. Rutger J. Rittersma, Zuidlaren
2. Jay Lissenberg, Utrecht
3. Jelle Jellema, Perpignan
4. Jay Lissenberg, Utrecht
5. Gijs Hamstra en zoon Wilfred, Harderwijk
6. Bennie Homma, Balk
7. Ton Willems, Balgoy
8. Bennie Homma, Balk
9. Gijs Hamstra en zoon Wilfred, Harderwijk
10. Jurrian van Amerongen, Bunnik
Jay Lissenberg had 12 duiven mee en hij wint 9 prijzen. Cor en Erwin van Wijk uit Benschop hebben 11 duiven ingemand en ze winnen 9 prijzen. Ze beginnen met de 14e prijs. Op de 15e plaats staat Piet Westerlaken uit Veenendaal. Hij had 6 duiven mee en wint 4 prijzen. Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt hadden 10 duiven mee en 8 hiervan winnen prijs. Zij beginnen met de 19e en 24e prijs. Jan van Brienen uit Geldermalsen had 2 van zijn 3 Perpignan-gangers in de prijzen. Hij begint met de 20e prijs. Frank Hage had 14 duiven mee en wint 10 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 25.
De winnende liefhebber
Rutger stelt zichzelf voor: ‘Mijn naam is Rutger J. Rittersma. Ik ben nog net 43 jaar oud en ik ben sinds de zomer van 2018 woonachtig in Zuidlaren, gelegen in ‘de kop van Drenthe’ provincie Drenthe … vlak onder de stad Groningen.
Ik ben vader van drie kinderen: Anne (21), Tom (8) en Guus (5) en getrouwd met Janneke. Ik ben momenteel werkzaam als vergunningverlener bij een waterschap in Groningen. Ik ben daar gestart als Muskattenrattenbestrijder, maar dat werd te saai op den duur. Ook ben ik momenteel nog als (actieve) reservist werkzaam voor het Min. van Defensie, Koninklijke Marine Reserve.
Ik startte daar mijn werkzame leven door als jochie van 17/18 de Elementaire Vakopleiding tot Marinier te volgen bij het Korps Mariniers te Rotterdam. Waarom dit noemen? Welnu dat is simpel. Zonder deze opleiding en jaren die er op volgden had ik deze overwinning (maar ook de vorige niet) op zeker niet behaald. Daar (bij het Korps) is de training en vorming van nieuwe mensen al sinds 10 december 1665 een uitdaging die door beide partijen met veel plezier word aangegaan. Ik pas de ‘lessons learned’ 1 op 1 toe op mijn passie. Loeisterke marathonduiven kweken en spelen.
Het eerste weekend van augustus won ik samen met mijn duiven deklassieke marathonvlucht met ochtendlossing Perpignan, Zuid Limburgse Unie. De losdatum was 6 augustus 2021 om 07.30 uur, op een hemelsbrede afstand van 1.198 km, Kloktijd, 06.01.51 uur. Dit is op Barcelona na voor mij de mooiste vlucht om te winnen.
Mijn eerste contact met de duivensport was via een aanvlieger (duivin van 1991) die tussen de sierduiven en kippen liep. De duif werd opgegeven en de sierduiven verloren snel terrein. De kippen toch wel.
Mijn eerste duiven kwamen van wijlen Rob van Asten uit Leusden (lente 2021 overleden). Dat begon rond 1990 ooit met 12 ongeringde laatjes. De donkerkrasdoffer ‘de Goede Rug en ‘de steenblauwe van de zijkant’ herinner ik mij nog omdat mijn jongere broertje Menko en ik later erg moesten lachen om die namen. Namen van duiven is altijd wel een dingetje gebleven besef ik nu. Dit waren echte v/m duifjes, een allegaartje. In de jaren die volgden werd er weer regelmatig verhuisd. In 2003 verhuisde ik wederom, dit maal naar (net buiten de stad) Groningen. Daar vloog ik 3 seizoenen samen met mijn jongere broertje Menko Rittersma op het programma. Ik kocht voor de start aldaar bij Rob 16 jongen en kreeg er 24. Van deze 24 jonge duiven vlogen, in de eerste twee jaar, 9 verschillende duiven minimaal éénmaal een 1e prijs. Rob was inmiddels een soort mini-kweekstation geworden en ik wist dat zelfs de -in mijn ogen- grootste prutsers presteerden met duiven van Rob. Hoofdzakelijk waren dit duiven van Belgische origine, Rudy Baert, Antwerpen gekruist met Gebr. Slechtriem en een enkele van (André) van der Wiel-Schreuder. Ook zat er een vleugje bloed van de Marco van Gijs Peters in bij een paar toppers. De hoofdzakelijk Vlaamse Quievrain en Noyon-duiven werden gespeeld in Groningen tot en met Chateauroux 794 km en Blois 728 km.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties