Wat zou beginnen met een verhaal over de Agen-topper van Ron Krijgsman, werd een prachtige uitgebreide reportage, waarin naast de prestaties van Rons kleine duivenbestand ook zijn Madurodam-hokje in het middelpunt zijn komen staan. Deze reportage was een groot leessucces. Veel liefhebbers hebben het met plezier gelezen en bij een aardig aantal melkers riep het vragen op. Ron was bereid deze duidelijk en uitgebreid te beantwoorden. Het slot van deze reportage kunt u vandaag lezen. Het zal gaan over ‘de medische begeleiding’ en andere wetenswaardigheden. Ron vertelt verder …

‘Elk jaar krijgen mijn duiven de verplichten entingen en laat ik tweemaal tegen paratyfus spuiten. Na thuiskomst van vluchten met warm weer krijgen ze altijd een ontsmetting in het begin van het seizoen door middel van BS van de Weerd het ene jaar en het andere jaar 4 in 1 mix van Van der Sluis. Zodra het invliegen achter de rug is, wordt er geen ontsmettingen meer gegeven via het water. Dan wordt er alleen nog individueel iets gegeven. Dit gebeurt met een Belga Magix tussen de fondvluchten door … als het nodig mocht zijn. Is er niks dan blijf ik overal vanaf wat betreft medicatie.

lk laat mijn duiven voor het seizoen controleren bij Van der Sluis en laat ze hier ook vaccineren. lk laat voor het koppelen altijd mestonderzoek doen bij twee verschillende dierenartsen om alles uit te sluiten. Tijdens het seizoen laat ik op gevoel mijn duiven controleren door middel van een keeluitstrijkje.

lk ben een liefhebber, die enorm in de kracht van knoflook geloofd. Ik geef dit het hele stille seizoen dagelijks in het water en in het sportseizoen minimaal bij zeer warm weer. Ik geef dan een geconcentreerd aftreksel in het water. Ik geef dit dan één dag. Het aftreksel komt uit een fles met water, die al enige tijd staat te trekken met knoflooktenen erin. Medicatie moet je geven als deze nodig zijn en moet je niet blind gaan gebruiken. Dat is hetzelfde als op ‘een duif’ schieten met een kanon. Als mens neem je ook geen antibiotica kuur als je niks mankeert … toch?

lk denk de grootste kracht die je kunt krijgen als duivenliefhebber is geloven in je duiven en deze niet na een seizoen als het niet gaat wegdoen en weer ergens gaat aankloppen in de hoop op …
Mijn grootste angst is, dat je seizoen verloren gaat, door in je voorbereidingen op de invliegvluchten je betere en oudere duiven te verspelen. Zoals ik in 2016 in één keer klaar was voor nagenoeg twee seizoenen.

Het afgelopen seizoen is veelal overheerst door onzekerheden die ons corona bracht. Data van de vluchten waarop je wilt spelen die lang onbekend waren én vooral het inkorven van je duiven met de huidige protocollen wat nageleefd moest worden. Voor iedereen een jaar om hopelijk nooit meer mee te hoeven maken. Het mooiste van afgelopen seizoen is voor mij hoe we alles toch maar weer voor mekaar hebben gekregen om te kunnen inkorven. Dank aan de vereniging die alles heeft gedaan wat moest en mijn eigen NIC Noord-Brabant-Noord die voor iedereen op een veilige manier alles heeft weten te organiseren… En uiteraard het mogen ontvangen van de felbegeerde bokalen die de ZLU als ereprijs geeft.

lk stel me eigen geen doelen voor komend jaar, want dan wordt je een duivenspeler in plaats van een duivenliefhebber. lk heb een nieuw vasthoud koppel waar de verwachtingen zeer hoog van zijn, nadat ik uit deze koppeling een drietal jongen hebt gefokt waarvan één direct op zijn debuut de 2e in sector 3 en 4 vloog op Agen ZLU en 18 nationaal ZLU. Het zusje hiervan was drie keer me eerste vanuit Hank op 445 km tegen al mijn duiven en heeft als jong geen vrachtwagen gezien. Helaas is ze als enige jaarling niet huiswaarts gekeerd van Agen ZLU als 1e getekende. Vader is een duif uit twee duiven van Jelle Jellema maal een dochter van Saarloos’ Barcelona duivin ‘De 280’,  die vele kopvliegers heeft voortgebracht. Kans is zeer groot dat deze duivin van Bert bij mij weer terugkomt om dit koppel te herstellen om samen er beter van te worden.

Komend seizoen
lk hoop aankomende seizoen weer een hele mooie uitslag te maken en te genieten van me duiven zonder allerlei beperkingen in de sport. Mijn favorieten zijn een aantal jaarlingen waarvan mijn verwachtingen zeer hoog zijn. Ze kwamen fantastisch af vanuit Sens met zeer moeilijke omstandigheden voor de jongen duiven. Uiteraard verwacht ik ook weer wat van mijn doffer ‘Nick’, die hopelijk nog een keer een kopprijs pakt. Dit jaar ga ik precies hetzelfde doen als voorgaande jaren. lk denk dat iets wat goed is, je vanaf moet blijven.

De Beleving
lk beleef de duivensport als een heerlijke uitlaatklep. Als ik in mijn hokken vertoef of als ze als stipjes aankomen zetten van een vlucht … prachtig. Dit zijn voor mij de meest mooie dingen in deze sport.
Mijn gezin bestaat uit mijn vrouw en 2 zoons van 13 en 12 jaar waarvan mijn jongste zoon regelmatig meegaat naar de club of met het lappen van de duiven. Het verzorgen van mijn duiven doe ik alleen en hierin speelt mijn gezin geen rol. Van mijn vrouw kan ik altijd verwachten dat ze me nooit in de weg zit tijdens het seizoen als het er echt omgaat. lk krijg alle vrijheid en tijd in de zomermaanden en na het seizoen is dat van mijn kant naar het gezin.

Zoals ik al meermaals liet vallen doe ik alles in samenspraak met Bert Saarloos waarmee ik een vriendschap heb die je zeer bijzonder kunt noemen. Beide hebben we een passie voor de duiven van Noël Peiren. Het klikte vanaf begin af aan dat ik bij hem terecht kwam.  Hij heeft mij geholpen aan zijn goeie duiven die hier nu zitten. Daar ben ik enorm dankbaar voor! De laatste jaren kweken we regelmatig samen met de beste duiven van zijn hok tegen mijn betere op het kweekhok of vlieghok. Wat hier zit, is van hem en andersom ook. Samen proberen we sterker en sterker te worden en dat is ook een mooi onderdeel in de duivensport als je zoiets bijzonders hebt met iemand.

Tot Slot
Zaken die voor mij van belang zijn in de sport is eerlijkheid en openheid van zaken. Ook het vroegtijdig lossen zonder allerlei instanties die achter hun computer adviseren over zaken die er niet zijn, maar gecreëerd worden door diegene die achter de computers zitten!!
Als laatste zou ik graag willen dat er minder mensen worden afgemaakt die de duivensport promoten en zichzelf inzetten in welke vorm dan ook. Het verwijzen en roepen op social media naar mensen die zich keihard inzetten en deze een trap nageven. De mensen die dit doen hebben geen besef wat dit met een mens doet.
Geniet van je duiven en het machtig mooie spelletje !!!’
Een mooi besluit van een prachtige reportage … bedankt Ron !!!