Al weer vier weken lang heeft u één keer per week een stukje van de reportage over Ron Krijgsman kunnen lezen. Deze liefhebber speelt met relatief weinig duiven op een kleine accommodatie. Het wordt Het Madurodam-hokje genoemd. Ron bewijst dat op een klein hok, met een beperkt aantal duiven toch heel goed gepresteerd kan worden. De stukjes over hem worden bijzonder goed gelezen. Zo goed, dat ze op dit moment op plaats 1, 2 en 3 staan in de Top 40 over de best gelezen stukjes van de afgelopen 30 dagen. Menig reactie kwam bij mij, maar vooral bij Ron binnen, om meer achtergrondinformatie. Er kwamen ook vragen over meer details over het hokje. Ron gaat daar in de volgende delen op in. We ondersteunen dit verhaal met veel foto’s zodat het goed overkomt. Dus ik laat hem graag weer aan het woord. Veel leesplezier …

‘Op verzoek van verschillende geïnteresseerde liefhebbers, die reacties gaven na het lezen van mijn reportage, zal ik proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. In de meeste reacties zaten vragen over het hok. Wat was de achterliggende gedacht en hoe heb ik dat vorm gegeven. Ik ga een poging doen om de lezer hierin tegemoet te komen. Vorige week heeft u de eerste deel van de poging van deze uitleg kunnen lezen en ik ga nu verder met deze poging …

Mijn hok (2)
Bij mijn afdeling voor de vliegers is alleen een schuivend raamwerk gemaakt van windbreekgaas die ik kan gebruiken met bepaalde situaties in het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een periode in een week dat de buitentemperaturen opeens zakken met veel regen en zuidwestelijk en westelijke winden. Dan schuif ik dit raamwerk dicht voor de nacht. Op deze manier houd ik de nodige warmte van buiten overdag vast. De duiven zitten tegelijkertijd eveneens in het hok tijdens de nacht vast. Er is nagenoeg geen terugval in temperatuur als er opeens een ander weertype komt net voor de belangrijke vluchten. 
Als er geen reden is om dit raamwerk dicht te zetten in het seizoen door langdurig mooi weer … dan staat alles dag en nacht open. Wat ontzettend belangrijk is om te vermelden, als je met een open hok speelt, dat je voor je hokken zoveel mogelijk lavendel poot tegen je hok. Dit is om muggen en motjes buiten te houden. Dit is een gouden oplossing voor dit probleem … én natuurlijk. Het mes snijdt aan twee kanten, want de vrouw vindt het ook leuk om tegen aan te kijken. Zoals je kunt zien op bijgevoegde foto zie je de lavendel staan tussen de sneeuw.

Wat  betreft afmetingen van mijn afdelingen en rennetjes is gewoon naar de situatie gemaakt en is niet gebaseerd op specifieke afmetingen. Als dakbedekking is gebruik gemaakt van golfplaten van betonvezel. Bij de vliegers heb ik een klein stuk met lichtdoor latende golfplaat gecreëerd in mijn plafond om zoveel mogelijk warmte binnen te laten komen wanneer ik dat wil in het seizoen. In het voorjaar is alles vrij donker in het hok en is de licht doorlatende strook in me hok afgesloten. Op deze manier hoop ik ze in het voor traject naar de grote vluchten toe ze zo sober en donker mogelijk te houden. Als het moment daar is, dat ik licht en warmte in mijn hok wil, maak ik gebruik van daglicht lampen in de vorm van 2 tl-buizen die door een bedrijf zijn uitgerekend op de afmetingen van mijn hok. Voor de lezers hierbij het bedrijf die mij uitstekend adviseert en waar vele tophokken internationaal hun lampen halen is gebleken: www.treu-lightdaglichtlampen.nl

Wat ik zeker nog vermelden wil, is dat je met een opendoos systeem vroegtijdig mee moet starten voor je duiven. Ik zou  dit nooit net voor het seizoen aanpassen als je altijd je duiven op een binnenhok hebt gehad. Duiven moeten echt aan deze omstandigheden wennen. Dit zie je terug aan duiven die er constant slecht bij zitten in je hok met opendoos systeem. Ik vind het een zegen als er enkele niet kunnen wennen aan deze omstandigheden, want dit zijn ook de duiven die op elk hok constant ziek zwak en misselijk zijn. Op mijn hok bij de jongen zie ik al vrij snel welke een slecht afweersysteem hebben en door de mand vallen met deze omstandigheden.

Ik wil dit onderwerp over mijn hok afsluiten dat ik de wijsheid niet in pacht heb, maar dat je met deze manier van duiven houden op een open hok je de sterkere duiven overgaat houden en dat zijn volgens mij altijd de beste en die zoeken we.’

… volgende keer het laatste deel van de reportage over het duivenleven van Ron. Het zal dan o.a. over de verzorging gaan …