In sector 1 is Bordeaux met een middaglossing, door elkaar genomen, een lekker vluchtje om de jaarlingen en andere onervaren duiven kennis te laten maken met een marathonvlucht. Deze editie werd vrij laat, om 3 uur in de middag, op vrijdag gelost. Een groot nadeel hiervan is dat de duiven, die wij marathonliefhebbers in een goede conditie aan de start brengen, niet moe zijn en in de nacht door vliegen. Veel van deze duiven halen het thuisfront in de nacht niet en vliegen door. Zij moeten dan uit het Noorden terugvliegen. De duiven die in de nacht wel op het hok terugkomen, hebben een uitzonderlijk goede prestatie neergezet! De beste in sector 1 van deze duiven was de eerste duif van Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch. Deze sympathieke liefhebber had de snelste duif van ruim 8.000 duiven. Een mooie kroon op het werk voor hem.

Sector 1 Bordeaux
De 8.228 duiven van Bordeaux kregen zoals gezegd om drie uur in de middag het vrije luchtruim. Om 0.38 uur werd de winnende duif geconstateerd bij Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch. Op een afstand van 874 km maakte de winnende duif een snelheid (volgens het berekeningssysteem) van 2.762 mpm. De nummer twee haalde een snelheid van 2.728 mpm. Deze duif is eigendom van Dilan Smeets uit Stein. Deze duif huist op het erf Robin Smeets van de Comb. Smeets-Penris, die vanaf het hok achter zijn eigen huis op naam van zijn zoontje speelt. Op deze manier hebben de mannen meer mogelijkheden de duiven te testen. Deze test is in ieder geval geslaagd. Het brons in sector 1 gaat naar Y. van Briel uit Meeswijk.  De Top 10:
1. Roland Kop, ‘s-Hertogenbosch
2. Dilan Smeets, Stein
3. Y. van Briel, Meeswijk
4. J. Vullers en zn, Roggel
5. R. Nijssen, Halsteren
6. Winkens en Rothenburg, Itteren
7. G. Heijnen en zn, Gronsveld
8. F.J.W. Volbeda, Geldrop
9. H.H.M. van Vlimmeren, Hoeven
10. Ben Zweekhorst, Tilburg
C. van Haaren uit Helvoirt heeft 4 prijzen met 5 duiven mee. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 24 en 71. Zijn 4 prijswinnaars behalen allemaal een prijs 1:20, wat bijzonder goed te noemen is. A. Lanckohr uit Mheer had 6 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste zit op plek 32. De familie De Lau uit Eersel maakt een mooie uitslag op St. Vincent met kopwind. Ook nu met staartwind is hun uitslag goed te noemen. Ze hebben 7 prijzen met 9 duiven mee en de eerste duif op de 36e plaats. De vorm zit goed bij deze Barcelona-specialisten. Andere specialisten van Barcelona, de Gebr. Maas en zn uit Zundert, hadden op Bordeaux 24 duiven mee en 16 prijzen. De eerste duif zit op plaats 40. P. van de Rakt uit Uden had 5 duiven en ze zijn allemaal op de uitslag terug te vinden. De eerste twee hallen de 70e en 111e prijs. W. van der Varst uit Heel korfde 7 duiven in op Bordeaux. 6 duiven kwamen terug in de prijzen. De 89e prijs is voor zijn eerste duif. Op plaats 126 zit de eerste duif van M. Wolter uit Wessem. Hij had 9 duiven mee en 6 duiven halen prijs. Willem Eestermans uit Wagenberg heeft 80% van zijn Bordeauxers in de prijzen. Hij had 5 duiven mee en begint met de 132e prijs. Tot slot doet R. van Schaijk uit Oss nog net aan de eis. Hij begint op plaats 163 en heeft 2 van zijn 3 duiven op Bordeaux in de prijzen.

De winnende liefhebber
De winnaar is sector is dus Roland Kop uit de Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch. Roland is metaalbewerker bij Inn. Zij hadden de winnende duif van Bordeaux in Eindhoven. Roland had de snelste van 11.500 duiven van sector 1 en 2. Een prestatie om trots op te zijn.
Roland komt uit een echte duivenfamilie … uit Houten. Roland: ‘Ik ben via mijn vader en opa in de duivensport gekomen. Mijn opa zat al in de duivensport vanaf 1938. De basis van hun duiven was Van der Wegen en Van Wanroy.
Ik heb in Den Bosch de beschikking over twee hokken: 1 van 3,60 bij 2,00 en 2,59 met hoog met zadeldak met lange kant naar voren. Het andere hok is 3,60 bij 1,00 en 2,00 meter hoog met een lessenaarsdak.

 

De winnende duif
De winnende duif is een weduwnaar van 2018, ‘de 040’. Deze doffer komt uit ‘Het Strikje’ met ‘Dochter Schuwe’. ‘Het Strikje’ komt uit de 3e Duifkampioen BCC van 2009. ‘De Schuwe’ is een afstammeling van ‘Jane’.  Zij won de 1e nationaal St. Vincent in 2009 bij Gilbert van den Berg uit Utrecht.
De winnende duif van Bordeaux won in 2020 en 2021 twee prijzen op Issoudun. En in 2020 een prijs op Bergerac en nu de 1e in sector 1 van Bordeaux.

Het seizoen
Het seizoen is dit jaar gestart met 18 overjarige duiven en 30 jaarlingen. Daarnaast heeft Roland nog 6 kweekkoppeltjes. De vliegers zijn op 11 april na de eerste wedvlucht gekoppeld. De winnende duif heeft dood gebroed en is daarna op weduwschap gegaan. Hij is ingespeeld tot en met de eerste dagfondvlucht, Issoudun. Tien dagen voor Bordeaux geeft hij nog Morlincourt gehad. In het weekend voor inkorving zijn de duiven gelapt op St. Job in ‘t Goor (plusminus 70 km).
De duiven krijgen voer van Versele Laga (Champions Plus in het vliegseizoen). In het voorseizoen werd er Start en Gerry Plus gegeven. Naast het voer krijgen de duiven in aanloop naar een marathonvlucht pinda’s. Verder krijgen de duiven regelmatig ter ondersteuning biergist met Olie 20.000 van Boskamp. Peter Boskamp komt iedere maand in de club om de duiven te controleren. Roland: ‘Als mijn duiven dan wat hebben, krijgen ze er wat tegen. Daarnaast geef ik enkele natuurproducten zoals appelazijn van Verhelle en Naturaline van Natural. Ik heb daar een goed gevoel bij.’

De Beleving
De winnaar van Bordeaux: ‘Ik vind de duivensport super mooi. Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Eigenlijk ben ik ook een duif. Ik krijg een beetje hulp van Marie-Jose. Ze helpt mij altijd mee als ik het vraag. Metname bij het binnenlaten of loslaten van de duiven. Ik doe veel samen met mijn vader A. Th. Kop en met Nico van der Aa.
Het mooiste van de duivensport is toch het thuiskomen van de duiven en dat geldt voor iedere vlucht.

Tot Slot
Over de aankomst van de winnende duif: ‘Ik lag te slapen toen mijn topper naar huis kwam stormen. Op zich is dat jammer, maar hij werd geklokt en dat is het belangrijkste.
Ik vind het leuk om te vertellen dat ik een vaste maat heb in Henk Kevenaar. Hij komt op de marathonvluchten kijken. Alleen heeft hij op deze vlucht de winnaar gemist … net als ik.’
Roland van harte gefeliciteerd nogmaals met de mooie prestatie en dus overwinning op Bordeaux. Ik wens je nog veel succes op de volgende vluchten.