Er zijn kampioenschappen in onze mooie Marathonduivensport die iedereen wil winnen. Het is te saai om te lezen om hiervan in deze inleiding een bloemlezing te geven. Maar één van de twee grote titels van de marathon Noord hoort daar zeker bij voor de liefhebbers uit de Noordelijke helft van Nederland. Je kunt twee grote Kampioenstitels behalen in deze competitie. Eén op de ochtendlossing en één op de middaglossing. De laatste titel is behaald door een zeer goede liefhebber met een geweldig kweekkoppel. Ik denk het beste koppel wat ik ooit heb aanschouwt. Daar leest u meer over in dit verhaal en hoe de kinderen van dit koppel deze liefhebber Kampioen Middaglossing van Stichting Marathon Noord hebben gemaakt. De eigenaar van dit meer dan geweldige koppel en de Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord is Robin Bakhuis uit Westerhaar.

De winnende liefhebbers
Achter de naam Robin Bakhuis schuilen twee liefhebbers: Robin (34 jaar) en zijn oom Gert (62 jaar) Bakhuis. Robin is van beroep timmerman. Dat is ook te zien aan bijvoorbeeld zijn mooie uitbouw in zijn tuin, waar je met mooi weer, maar ook tijdens een klein buitje heerlijk kunt vertoeven. Voorheen was zijn neef Joey de derde man achter de successen.  Hij speelt echter helemaal zelfstandig. Al is er nog steeds een goede samenwerking tussen hen. Hij helpt ook nog als het nodig mocht zijn.
Robin heeft vanaf zijn 5e jaar af duiven. Hij heeft de liefde voor de duiven overgenomen van zijn oom Gert, die achter zijn ouders en hem woonde. De eerste duiven kwamen ook van hem. Op zijn 11e jaar is Robin zelfstandig lid geworden en met de duiven gaan spelen. Later kocht Robin naast de duiven van zijn oom zelf wat duiven. Verder wordt er in Westerhaar  onderling geruild. Zo groeide de stam naar wat hij nu is.
Oom Gert en Robin wonen naast elkaar. Zodoende kunnen ze makkelijk samen vliegen met de duiven. In totaal hebben de mannen 30 tot 35 meter duivenhok. 6 meter voor 30 koppels nestduiven, wat tot 2021 weduwnaars waren. Twee hokken van ongeveer 5 meter voor de nestduiven, die er al waren. Op een hok wordt met de doffers en duivinnen gespeeld en een hok wordt met alleen duivinnen gespeeld op het nest. Verder hebben de jongen 2 hokken van 3,5 meter. Voor de vlieghokken staan rennen en ook de plafonds zijn in deze hokken open. Op veel hokken met rennen zie je dat de plafonds dicht zitten om ‘het doossysteem’ te krijgen. Hierdoor heb je minder tocht in de hokken. Bij de hokken van de familie Bakhuis zijn de plafonds wel open en hebben ze ook geen tocht.
Het soort waar de mannen Bakhuis mee zijn gestart, is voornamelijk van AP Overwater, aangevuld met duiven van Wim en Mart Derksen uit Almelo. De huidige stam is metname gebouwd rondom het supperkoppel: De Wiersma-doffer en de duivin van Appie Pas. Robin: ‘Uit de lijn van ‘De Milos’ van Verweij-de Haan hebben we ook succes.’

De topduiven en het Kampioenschap op de Middaglossing
Het Kampioenschap op de Middaglossing werd een spannende strijd. De top 4 staat binnen de 10 punten. Robin versloeg achtereenvolgens Martien van Houten, J. Bruins en Jay Lissenberg. Ook Koos Steenbeek en Amanuel Oz stonden net ver van het podium qua punten.
Het Kampioenschap heeft Robin te danken aan twee duiven uit één koppel. Het is een broer en een zus uit één nest: ‘De 69’ en ‘de 70’. De eerstgenoemde is de duivin, die Robin’s eerste duif was op Bergerac/Libourne en Bergerac. De doffer, ‘de 70’,  was de eerste duif van Cahors. Op Cahors won deze doffer de 1e nationaal tegen 3.675 duiven en was hij natuurlijk ook de snelste duif van de Marathon Noord-competitie. ‘De 69’ won achtereenvolgens de 6e op Libourne/Bergerac bij Marathon Noord en de 25e nationaal tegen 2.796 duiven. Op de laatste Bergerac won ze de 3e prijs bij de Marathon Noord en de 10e nationaal tegen 7.488 duiven.
‘De 70’ is een driejarige blauwe doffer. Hij is altijd op weduwschap gespeeld. Op Cahors was de eerste keer op een jong. Hij is ingekorfd op een jonkie van een dag of zes. Broer en zus komen uit Robins superkoppel. ‘De 70’ was de tweede duif, die een nationale winnaar is. Uit dit super koppel komt ook ‘Robin’ van Harold Zwiers, die als jaarling Nationaal Bergerac won van heel Nederland. De vader komt bij Wiersma en zoon uit Sibculo vandaan, die zelf ook al een 3e en 28e nationaal vloog, dit is ‘De Nachtvlieger’. Moeder komt uit Mr. Gijs met zijn eigen dochter, gekweekt door Appie Pas. Robin: ‘Deze moeder hebben we toen nog gehaald bij zijn Kweekcentrum Fondgoud Oost’.

… wordt vervolgd …