Het voordeel van dit verkorte seizoen is dat er per vlucht meer duiven worden ingemand. De jaarlingen zijn al beter ingespeeld en dan durven meer liefhebbers deze jonge vogels in te manden … dat speelt ook wel mee. In sector 1 waren op Bordeaux dik 10.000 duiven mee. Getallen die we zo’n 10 jaar terug ook regelmatig haalden per vlucht en per sector, maar die door de gigantische versnippering een utopie waren geworden. Misschien leren we hier wat van? De winnaar van dit grote concours is Rex de Leeuw uit Made. Een liefhebber die rond de eeuwwisseling en de jaren erna vaker uithaalde, maar die nu met een hele grote overwinning aan de haal gaat. Prachtig!
De winnende liefhebber
De winnaar van Bordeaux is de 53-jarige Rex de Leeuw uit Made. Hij is van beroep Trainingsspecialist bij DSV, een van de grootste Logistiek Bedrijven in de wereld. Op de vraag hoe hij in de duivensport terecht gekomen is, antwoord Rex: ‘Ik verkocht veevoer in de begin jaren 90. Naast veevoer zat er ook duivenvoer in het assortiment. Doordat ik vrij veel vraag kreeg, ben ik zelf geïnterresseerd geraakt in de duivensport. In 1994 heb ik de eerste jongen gekregen en in 1995 ben ik met de sport begonnen.
In het begin kreeg ik duiven van diverse liefhebbers … mede omdat ik bij veel liefhebbers kwam. Het was echt krabben de eerste jaren. In 1999 speelde ik de eerste in de vereniging van Dax met ‘de 400’, voornamelijk Van Wanroij soort. Vanaf toen ben ik me vooral gaan toeleggen op de marathon. In 2001 heb ik een nieuw hok gebouwd en ben me helemaal gaan toeleggen op de marathon. De rassen toen waren vooral de genoemde van Wanroij doffer, Eijerkamp Muller duiven en duiven van Henny van Seeters.
Ik heb nu 14 meter hok ter beschikking. 2 afdelingen voor de oude duiven, 2 afdelingen voor de jaarlingen, 2 afdelingen voor de jonge duiven en een rest afdeling. Daarnaast nog een kweekhok.’
De winnende duif
De winnende duif is een rode nestduivin, genaamd Amazing Louise. Ze is ingemand op een klein jong van 5 dagen. Ik speel al mijn duiven op nest. Deze duivin van 2017 won al eerder 3 prijzen 1:100:
42e nationaal Bordeaux tegen 8.815
42e nationaal Cahors tegen 3.705 duiven
17e nationaal Limoges tegen 1.732 duiven
Haar vader is een rode doffer van het eigen soort van Rex gekruist met het soort van zijn wereldberoemde plaatsgenoot Cor de Heijde. Het is een kleinzoon van Rex’ 8e nationaal Barcelona (De Ad). De moeder van Amazing Louise komt van Cor de Heijde en is een kleindochter van ‘De Boemerang’ (o.a. 7e nat. St. Vincent tegen 11.180 duiven) van de Gebr. van de Kieboom en de Flo (o.a. 21e nat. Cahors tegen 13.185 duiven) van Cees Hanegraaf.
Huidige duivenstam
Hoe is je huidige stam duiven samengesteld, Rex? Rex vertelt: ‘Mijn eigen stam is opgebouwd rondom de Ad. Deze doffer speelde onder meer de 8e Nationaal Barcelona en de 52e Nationaal Perpignan. Hij bevat vooral bloed van Eijerkamp Muller en Van Seeters uit Oosterhout. Aangevuld met duiven van Jos Martens uit Stein en Cor de Heijde rechtstreeks en via Broer Louis. Verder nog enkele duiven verkregen op een bon of door te ruilen. De stam wordt voor het grootste deel in stand gehouden door 20 kweekkoppels.
Het seizoen
Rex start het seizoen met ongeveer 90 vliegduiven. Dit jaar zijn de duiven op 25 maart gekoppeld. De winnende duivin is op Bordeaux ingemand op haar eerste jong. Als voorbereiding op de marathonvluchten hebben de duiven ongeveer 1.500 invliegkilometers gehad. In eerste instantie in de club en daarna op de zondagsafrichtingen van Brabant 2000 en de vrijdag inkorvingen in Hank. Bij voorkeur vluchten met één nacht mand.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. In het seizoen zijn dat de volgende mengelingen: Galaxy Sport light, Koopman all in one, Long Distance en Galaxy Energy én Energie Plus van Versele Laga. Naast het gewone voer worden er pinda’s bijgevoerd. Bij thuiskomst krijgen de duiven Recap van De Weerd over het voer en Belgasol in het drinkwater. Naast de verplichte entingen komt Rex regelmatig bij Jan van Wanroy en Henk de Weerd (eens per 2 tot 4 weken) om de duiven te controleren. De mest wordt dan onderzocht en er wordt bij verschillende duiven een keeluitstrijkje gemaakt. Rex: ‘Op hun advies wordt er gekuurd. Dit jaar tweemaal BS gegeven en eenmaal iets tegen de koppen (Belgasol & Belgatai). Indien er niets gevonden wordt wordt er ook niet gekuurd. Er wordt niet “ontsmet” bij thuiskomst.
De Beleving
Rex geniet van zijn hobby. Hij verzorgt de duiven met plezier en vindt het leuk om zijn duiven te spelen. Ze zijn ook een rustpunt voor hem in de drukke dagelijkse werkzaamheden. Rex: ‘Daarnaast ben ik actief in diverse besturen zoals de vereniging, het rayon, De Fond-Club Zuid Nederland en de laaste twee jaar ook in de Sectie Marathon. In principe is dat voor het stille seizoen. In het sportseizoen wil ik alleen met de duiven bezig zijn.’ Is je gezin betrokken bij je hobby? Rex: ‘Jazeker, vooral bij de thuiskomsten. Zo hebben we samen afgelopen zaterdag in het donker in de tuin gezeten om de meldingen te volgen. Indien nodig worden er ook duiven losgelaten of binnen gelaten.’ Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Rex: ‘Ja, met Jan van Gijzel uit Made. Met hem spreek ik in het zeizoen bijna dagelijks. We leren gezamelijk duiven op, gaan samen inkorven voor de ZLU in Werkendam en in de winter bezoeken we vaak samen, al dan niet met onze partners de huldigingen en andere activiteiten. Verder te veel om op te noemen. Wij hebben een leuke vereniging waar elkaar wat gegund wordt. Zo worden er ervaringen gedeeld maar ook duiven geruild of samen gekweekt. Uiteraard heb ik vooral in het seizoen het meeste contact met ander marathonspelers zoals Cor en Louis de Heijde en Jan Rovers. Ik ben ook nog lid van Pro Patria, een vriendengroep die gemiddeld 10 keer per jaar samenkomt en ervaringen gedeeld worden, maar we laten op die avonden ook prominente liefhebbers hun verhaal vertellen.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Rex: ‘Allereerst het verzorgen en omgaan met de duiven zelf en uiteraard de kik van het thuiskomen. Schitterend dat ze sneller thuis zijn vanuit Zuid Frankrijk dan je met de auto kunt rijden.
Daarnaast voor mij toch ook wel de sociale contacten zoals je hiervoor hebt kunnen lezen.’
Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaar van Bordeaux: ‘Deze duif heeft als jaarling erg veel moeite gehad om thuis te komen. Zo is ze zeker 3 keer 1 tot enkele dagen later gekomen. Ik heb ze toen meegenomen naar Jan van Wanroij bij De Weerd tijdens één van mijn controle bezoekjes. Ze mankeerde niets! Jan zei: Gewoon opleren en doorspelen dan komt het goed. Het is goed gekomen!’ Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Rex: ‘Ik zou nog veel kwijt willen, want de duivensport is volop aan het evalueren. Het belangrijkste vind ik toch: Geniet van onze mooie duivensport … het blijft een hobby! Breng deze positief naar buiten vooral op social media en behandel vrijwilligers met respect iedereen zet zich in met de beste bedoelingen.’ Daar sluit ik me volledig bij aan. Rex, bedankt voor je verhaal en voor de medewerking om dit verslag te helpen maken. Nogmaals gefeliciteerd met je grootse overwinning met deze fantastische rode duivin, Amazing Louise. Rest me je nog veel plezier en succes te wensen met de laatste marathonvluchten!
Recente reacties