Het overgangsweekend van juni naar juli is voor onze duiven het weekend van de korte marathonvluchten met een ochtendlossing. Voor Noord en Zuid Holland was de lossingsplaats Bordeaux. Het startschot was in de vroege ochtend om 7.15 uur. De wind was uit Westelijke richtingen en de temperatuur was aangenaam. Alle voorwaarden voor een vlotte vlucht. Door de westelijke wind werden de duiven wel richting het oosten gedrukt. Het aankomstgebied van Noord en Zuid Holland is niet breed. De invloed van de wind is op de uitslag niet erg terug te vinden. De spreiding was mooi. De winnende duif werd geklokt om 18.57 uur in Volendam op een afstand van 942 km. De winnaar is eigendom van de sympathieke en vrolijke liefhebber Remy Rouw. De snelheid van zijn winnende duif is 1.341 mpm. Dit was de hoogste snelheid van alle duiven die op die dag in Bordeaux werden gelost.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 27 koppels op het nest. Daarnaast heeft onze Volendammer 7 kweekkoppels. De kwekers zijn in januari gekoppeld. De vliegduiven eind maart/begin april.
Remy speelt zijn vliegers vanaf de eerste vitessevlucht iedere week mee. Vervolgens krijgen ze tweemaal Melun (die hij in Hank inkorfd). Normaal doet Remy dit twee weken na elkaar. Omdat het seizoen dit jaar zo zwaar was, zat er dit keer voor de jaarlingen een week rust tussen. De zomerjongen van 2022, zoals de winnares, hebben alleen de laatste Melun gevlogen en 2 weken later allemaal Niergnies (300km). Er worden helemaal geen midfond en dagfondvluchten gespeeld voor de voorbereiding.
De duiven krijgen voer van de merken Wielink en Mariman. In het seizoen is dat de mengeling Super Vlieg van Wielink. Naast het voer krijgen de duiven Biergist van Natural en Wimoral van de Witte Molen. In het water krijgen ze verder de hele week Leo O’dor van Leo Pronk. Dit product is op natuurbasis om de zuurgraad van het water te verhogen tegen coli etc. Remy over medische begeleiding: ‘ Ik doe niets: ik ben dokter op eigen hok en buiten de paramixo entingen om ben ik nog nooit bij  een dierenarts geweest. Mijn eigen dokter wordt ook niet rijk van mij: ik probeer zoveel als mogelijk is, bij de natuur te blijven. Dat betekent veel verse groenten eten en gezond proberen te leven. Ik geef alleen natuurproducten zoals uien en knoflook.

De Beleving
Remy gaat verder over zijn beleving van onze duivensport: ‘Veel van mijn vrije tijd wordt ingeleverd voor de vereniging en de leden van de vereniging. Ik ben nu 3 jaar met pensioen en kan ik meer aandacht aan mijn duiven besteden. Ik ben alleenstaande man. Buiten mijn duiven om, leef ik een bestaan als huisman die alles zelf doet: wassen, strijken, koken, huis schoonhouden etc.
In de duivensport heb ik veel contacten. Mijn allergrootste vriend is Rob Timmermans. Met hem ga ik samen naar de feestavonden en we komen regelmatig bij elkaar op visite om over duiven te praten.
Het mooiste aan onze sport is de verrassing door een vroege aankomst of een tegenvallende prestatie terwijl de  verwachtingen hoog gespannen waren. Voor de kleinere liefhebbers wil ik kwijt dat je niet altijd over megahokken hoeft te beschikken om het grote geweld te weerstaan. Het bewijs heb ik geleverd: Als de duiven gezond zijn en de wil hebben om naar huis te komen dan lukt het ook zoals bij mij het in een afdeling van 1.80 diep en 1 meter breed. Op dat afdelinkje won ik toch mooi een sectoroverwinning!

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Remy: ‘Dat er meer begrip wordt opgebracht voor bestuurders. Dit zijn ook liefhebbers en zij hebben ook een hobby en alles wat zij doen, doen ze voor de organisatie en de leden om het een ieder naar de zin te maken en daar zijn deze mensen dagelijks mee bezig terwijl de liefhebbers alleen maar met hun eigen duiven bezig hoeven te zijn.’
Remy, nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning! Bedankt voor de medewerking aan dit verslag en hopelijk tot snel!