Het overgangsweekend van juni naar juli is voor onze duiven het weekend van de korte marathonvluchten met een ochtendlossing. Voor Noord en Zuid Holland was de lossingsplaats Bordeaux. Het startschot werd in de vroege ochtend om 7.15 uur gegeven. De wind was uit Westelijke richtingen en de temperatuur was aangenaam. Alle voorwaarden voor een vlotte vlucht. Door de westelijke wind werden de duiven wel richting het oosten gedrukt. Het aankomstgebied van Noord en Zuid Holland is echter niet breed. De invloed van de wind is op de uitslag niet goed terug te vinden. De spreiding was mooi. De winnende duif werd geklokt om 18.57 uur in Volendam op een afstand van 942 km. De winnaar is eigendom van de sympathieke en vrolijke liefhebber Remy Rouw. De snelheid van zijn winnende duif is 1.341 mpm. Dit was de hoogste snelheid van alle duiven die op die dag in Bordeaux werden gelost.

De winnende liefhebber
De winnaar van Bordeaux in sector 2 is de 69-jarige Remy Rouw uit Volendam. De laatste jaren won hij al vele kopprijzen op de marathon. Afgelopen weekend haalde hij zijn overwinning binnen. Remy werkte in het verleden bij Alliander als Projectvoorbereider.
Remy kwam door een vriend in aanraking met de duivensport. Zijn eerste duiven kwamen via Roel Wayop uit Edam en Cees Koks uit Avenhorn. Deze duiven hadden als achtergrond de rassen Delbar, Wigmans en Van Wanroy.
In de tuin van Remy staat een hok van 7 meter lang en 1,8 meter diep. Hiervan is drie meter voor de 27 koppels vliegduiven. Daarnaast zit een halletje voor opslag van manden en voer. In de afdeling van één meter daarnaast een afdeling voor de late en zomerjongen. De laatste twee afdelingen is 1 meter voor de 30 jongen en 1 meter voor 7 kweekkoppels.
De huidige stamduiven komen van de Familie Hendriks, Marlon Kok, Rinus Kroon (Katsu-lijn van Samir Begovic en het soort van wijlen Rob van der Pijll) en Gerrit Veerman.

De winnende duif
Vanuit Bordeaux vertrokken vrijdagochtend om 7.15 uur 3.938 duiven naar Noord en Zuid Holland. De winnende duif is van Remy Rouw. Het is een jaarling duivin, die geboren is op 2 juni 2022, een zomerjong die nu ruim een jaar oud is, ‘de 354’. Remy klokte zijn winnares om 18.57 uur en de winnende snelheid is 1.341 mpm. Omgerekend had hij 3 minuten voorsprong op Ton van Velzen uit Hazerswoude-Dorp en ruim vijfenhalve minuut op de nummer drie J. Buysman uit Lutjebroek. Remy over de neststand: ‘Ik speel alles op het nest en deze duivin werd ingemand op een jong van 5 dagen.
De winnende duivin komt ‘de 372’ van 2017 en ‘de 353’ van 2014. Remy vertelt over de achtergrond van de winnares: ‘De vader van de winnares komt bij wijlen Rob van der Pijll vandaan en heb ik als jonge duif in 2017 van mijn gabber Rinus Kroon gehad, omdat hij geen laat jong wilde inpassen. Deze roodkras doffer heeft nooit de mand gezien en vliegt alleen om het hok heen zoals de rest van mijn kwekers. Moeder van de winnares komt bij Marlon Kok vandaan die hij mij heeft geschonken voor het vele werk wat ik doe voor de duivensport en de vereniging. Deze duivin vloog zelf een 53e nationaal St.Vincent en ging daarna naar het kweekhok. Dit koppel zijn ook de trotse ouders van:

  • de 19-475 (30e nat Bordeaux 2020)
  • 19-425 (30e nat Dax 2021)
  • 19-464 (104e nat Bordeaux 2021)
  • 20-164 (60e nat Bordeaux 2022)
  • 19-421 (43e nat Bordeaux 2021) van Jos Buijsman die hij via een gekochte bon heeft gehad

Voor de winnares van Bordeaux was het haar eerste proefstuk en ze is hiervoor alleen opgeleerd op alle vitessevluchten en ze is eenmaal in Melun (ingekorfd in Hank) geweest. Hierna heeft ze Niergnies gehad om vervolgens naar Bordeaux te gaan. Op deze vlucht werd ze op een klein jong ingemand. Dit was haar eerste jong.

… wordt vervolgd …