Perpignan was een alles behalve makkelijke vlucht. Ondanks veel west en zelfs zuidwest in de wind sloot het concours pas op zaterdagmiddag na 5 uur (Midden Nederlandse tijd). Een teken daar er voor de onderweg belemmeringen waren. In de avond vielen de eerste duiven in Limburg. Pottgens uit Kerkrade was tot het invallen van de nacht de vroegste melding. Toen vielen er drie echte doorzetters in West, Midden en Oost Nederland. De eerste en snelste van de nachtbrakers was eigendom van Pieter Woord uit Urk. Hij klokte om 01.27 uur op een afstand van 1.135 km. De tweede viel in Nijverdal bij Jelle Jellema om 02.46 uur op een afstand van 1.114 km en derde viel in Diemen bij de Amsterdammer Dirk Veldhuis en zijn dochter Elitsa om 02.35 uur op een afstand van 1.092 km. Zulke duiven verdienen verdienen een podium en krijgen dat ook anno 2017.

De winnende duif
De NL15-1872166 (Leontine) vliegt afgelopen weekend de 1e Internationaal Perpignan (1135 km) van 14.930 duiven, 1e Internationaal duivinnen en 1e Nationaal Perpignan van 4.789 duiven en 1e Nationaal duivinnen en vanzelf …. De 1e van de Fondunie 2000. Zij komt rechtstreeks van ons kweekhok en haar vader komt van Willem van der Velden uit Boskoop. Ze is ingeteeld op de Annet (1e Nationaal Barcelona 2005) van Willem. Haar moeder is op een bon verkregen van Jan Ernest uit Steenbergen en zowel als in de vader als in de moeder van deze duivin zit de Zwarte Dax van Philip Geerdink uit Hoogerheide. De Zwarte Dax was een fenomeen op de ZLU vluchten. Leontine heeft als jaarling alle dagfondvluchten van de afdeling Friesland ’96 gespeeld en is daarna met al mijn jaarlingen op Cahors middaglossing gespeeld. Pieter: ‘Op deze zware vlucht kwam ze het fitste thuis. Ze was mijn tweede duif en vloog 30e Nationaal sector 4 van 1.410 duiven. Dit jaar haar debuut op de ZLU en wel op Agen. Aangezien er toen op de dag van lossing er redelijk wat duiven arriveerden en ook op relatief korte afstanden van Urk, had ik het licht op de hokken aangelaten en was in de nacht een paar keer wezen kijken. Uiteindelijk arriveerde Leontine toen om 05.20 uur en was 125e Nationaal op 6.219 duiven (1011 km). Ze was de eerste duif op de nationale uitslag die op de dag na de lossing arriveerde. Op Agen verspeelde ik helaas wat doffers, waaronder de doffer van Leontine. Ik heb een paar doffers teruggevraagd die ik had uitgeleend aan een sportvriend en Leontine op 1 van die 2 doffers gekoppeld. Ze kwam redelijk vlot op eieren en was fel op haar nest. Bij het inkorven zelfs zo, dat ik moeite moest doen om haar onbeschadigd van het nest te pakken. Een dag later keek ik bij haar doffer en toen lagen er doppen in de broedschaal met 2 kleine jongen. Dus is ze op aangepikte eieren de mand ingegaan. In tegenstelling tot Agen verwachte ik nu geen nachtvlieger op Perpignan, had het licht uitgelaten. Normaal gesproken ben ik tussen 04.00 en 05.00 uur wakker, maar nu pas om 05.30 uur en zag toen tot mijn stomme verbazing dat ze om 01.27 uur in het donker was binnengelopen. Vorig jaar had ik 1 jong van haar en deze vloog nu op Nationaal Chateauroux 8e op 160 duiven en in sector 4 de 151e tegen 6294 duiven en dat is niet slecht voor een marathonduif. Dit jaar zijn haar jongen op een bon weggegaan.’

Het seizoen
De duiven gaan normaal gesproken iedere week mee met de afdeling tot zo’n twee weken voor de ZLU vlucht. In de laatste week gaan ze nog 1 of 2 x naar Maartensdijk (net boven Utrecht) en dat is zo’n 70 km. De duiven krijgen altijd volle bak, maar die wordt pas weer gevuld als de voerbak helemaal leeg is. De laatste 4 dagen voor het inkorven krijgen ze wat vetrijker voeding. Ook werk ik met producten als Omega Olie Mix, Forte Fita, BMT biergist en op de inkorfdag en de dag van thuiskomst electrolythen. Het voer is van Beijers (superweduwschap gemengd met Long Distance).

Beleving
Pieter: ‘Ik ben lid en 1 van de oprichters van PV Flevoland Urk, de laatste echt nieuwe (dus geen fusievereniging) vereniging in Nederland. Wij zijn in 2009 begonnen met 7 leden en hebben er nu zo’n 50. Wij doen van alles om onze duivensport zo positief mogelijk te beleven, organiseren oa. taartvluchten (www.taartvluchten.nl). Wij hebben sinds dit jaar in de vereniging een verplicht gezondheidsprogramma voor alle leden (de vereniging betaalt de kosten van het onderzoeken van 3 duiven en 2 mestmonsters). 1 x in de 4 weken komt Ko Schoenmakers (www.traviko.nl) langs voor de controle en de medische adviezen. Mankeren de duiven echt wat, dan mag de betreffende liefhebber niet inkorven voordat een dierenarts deze weer gezond heeft verklaard. Zo lang mijn eigen duiven niets mankeren dan geef ik structureel ook geen medicijnen, behalve dat ik ca 10 dagen voor de ZLU vlucht de duiven standaard een geelpil opsteek. Ik ben vrijgezel. Louw (voorzitter) en ik (secretaris) proberen zoveel mogelijk leden van onze vereniging te helpen en te stimuleren in onze mooie duivensport. Een ex-liefhebber die altijd super heeft gevlogen Lub Snoek verzorgt overdag mijn jonge duiven en leert deze op. Duivensport is een mooie sport omdat …. dat weet ik eigenlijk niet. Het is gewoon een mooie sport met alles er op en er aan en het verveelt nooit en de 1e internationaal Perpignan is een fantastisch succes en een kroon op mijn carrière.’

Tot Slot
Pieter heel erg bedankt voor je informatie en je eigen verhaal over je loopbaan als duivenmelker. Ik vind het fantastisch dat mensen (Pieter en Louw) die zoveel voor de duivensport doen een vlucht met veel allure (Internationaal Perpignan) winnen. Het kan bijna niet beter terecht komen. Van harte gefeliciteerd nogmaals en jullie kunnen er nog een volle winter van genieten tot het nieuwe seizoen (2018) weer begint. Het is jullie van harte gegund !!!

PigeonPixels heeft voor de ZLU een mooi filmpje gemaakt. Via deze link kunt u die bekijken!

P.S. de foto’s zijn beschikbaar gesteld door Toppigeons en gemaakt door PigeonPixels