Perpignan was een alles behalve makkelijke vlucht. Ondanks veel west en zelfs zuidwest in de wind sloot het concours pas op zaterdagmiddag na 5 uur (Midden Nederlandse tijd). Een teken dat er voor de onderweg belemmeringen waren. In de avond vielen de eerste duiven in Limburg. Pottgens uit Kerkrade was tot het invallen van de nacht de vroegste melding. Toen vielen er drie echte doorzetters in West, Midden en Oost Nederland. De eerste en snelste van de nachtbrakers was eigendom van Pieter Woord uit Urk. Hij klokte om 01.27 uur op een afstand van 1.135 km. De tweede viel in Nijverdal bij Jelle Jellema om 02.46 uur op een afstand van 1.114 km en derde viel in Diemen bij de Amsterdammer Dirk Veldhuis en zijn dochter Elitsa om 02.35 uur op een afstand van 1.092 km. Zulke duiven verdienen verdienen een podium en krijgen dat ook anno 2017.

Perpignan
De duiven van Perpignan werden om zeven uur gelost. Er waren 4.789 duiven mee. De eerste meldingen kwamen uit Limburg. Pottgens uit Kerkrade stond urenlang op nummer 1. Hij klokte om 20.22 uur. Toen viel de nacht en in de nacht vielen verschillende duiven. Zoals de winnende duif om 1.27 uur in Urk bij Pieter Woord. Wat later in de nacht draaide Jelle Jellema. Hij werd tweede voor Dirk en Elitsa Veldhuis in Amsterdam. Zij klokten om 2.35 uur. De Top 10:

  1. Pieter Woord, Urk
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  4. J. Pottgens, Kerkrade
  5. A. Saarloos en zn, Klaaswaal
  6. Vincent Vork, Noorden
  7. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  8. Comb. Baas en Berg, De Kwakel
  9. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  10. Johan Boonen, Buggenum

Jelle Jellema uit Nijverdal had 36 duiven mee en 21 prijzen. Hij begon met de 2e, 11e, 21e en 64e nationaal. Pottgens uit Kerkrade had 4 duiven mee en 100% prijs. Saarloos en zn uit Klaaswaal had 7 duiven mee en 5 prijzen. Wijnands en zn uit Maastricht had 6 prijzen van de 8 gezette duiven. De eerste twee zaten op de plaatsen 17 en 65. Jan Corstjensuit Thorn had 4 prijzen van de 5 ingemande duiven. Hij begon op plaats 20. Angelo vd Veeken uit Clinge had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 48 en 74. Wim Gommans uit Egchel had 7 duiven mee en 100% prijs. Hij begint met de 70e nationaal. Jo Quaden uit Landgraaf had 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op de 77e plaats in de nationale uitslag.

De winnende liefhebber
Pieter Woord uit Urk is de winnaar. Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (56 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas duiven vanaf 1973 en heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (36 jaar) en die speelt in Tollebeek sinds 2016 (6km vanaf Urk) onder de naam Van den Berg Pigeons. Ook in Tollebeek is de doelstelling meedoen aan de ZLU, maar om de eerste jaren te overbruggen zitten daar ook programmaduiven (ons oude soort, Kaman uit Wormerveer, Bosma uit Buitenpost, Vandenabeele etc) en in zijn eerste jaar 9e Nationaal kampioen jonge duiven, dit jaar diverse kampioenschappen in groot verband bij Afdeling Friesland’96. Alle duiven op beide erven zijn van ons samen en we hebben een kweekhok in Tollebeek. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder het Fenomeen (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven. Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en de jonge duiven op een tuinhok van ruim 6 meter. Ik koppel de duiven eind maart en laat de duiven dan op jongen komen. Als die jonge duiven ongeveer 2 weken zijn, scheid ik de duiven en speel ze verder in op weduwschap. De doffers brengen trouwens de jongen groot. Zo’n 2 weken voor Pau worden ze gekoppeld en de ZLU vluchten op het nest gespeeld. Ik heb zo’n 80 vliegduiven. Het aantal kweekduiven weet ik niet, daar gaat mijn compagnon over. Ik laat mijn duiven trainen van 05.00 tot 06.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. Het doel hiervan is de duiven te wennen aan een lange vliegdag. Tenslotte moeten mijn duiven op mijn afstanden vooral op de eerste dag veel kilometers afleggen, want anders heb ik geen schijn van kans. Of dat ook zo is weet ik natuurlijk niet, mogelijk helpt het vroeg en laat trainen helemaal niets. Maar ik denk dat het wel helpt.’

… wordt vervolgd …

P.S. de foto’s zijn beschikbaar gesteld door Toppigeons en gemaakt door PigeonPixels