Er zijn de laatste jaren weinig Internationale vluchten naast Barcelona waarop de lossingsdag geen duiven vallen in Nederland. Als dit wel gebeurt heeft de vlucht een pittig karakter. Als je van Pau 2018 de omstandigheden bekijkt, is dit ook logisch. De duiven werden met kopwind gelost in Pau om 7 uur op zaterdagochtend de 23e juni. In de loop van de vlucht draaide de wind richting Noordwest, wat nog steeds niet mee is. De grote vraag was zaterdag dan ook … vallen er duiven in Nederland of lukt ze dat net niet. Het laatste was het geval. Dan is de verwachting automatisch dat het een hele pittige gaat worden. In de vroege ochtend kwamen al snel de eerste meldingen op het scherm. De eerste Nederlandse duif viel nota bene in Bunnik. Niet in Zeeuws Vlaanderen of misschien Zuid Limburg (vanwege de NW wind het laatste deel van de vlucht), maar in Bunnik … in het hart van het land. Deze duif viel om 04.53 uur bij Jurrian van Amerongen. Een topmelker die vaker aan het venster van een nationale overwinning heeft geklopt. Jurrian pakt deze keer wel de overwinning in het nationale ZLU-concours. Internationaal gaat de overwinning naar Urk … naar Pieter Woord uit Urk. Hij klokt zijn Internationale winnaar samen met zijn compagnon Louw van den Berg om 06.04 uur op een afstand van 1.129 km. Dat is goed voor de prachtige Internationale overwinning. De tweede op rij … op de laatste Internationale wedvlucht van 2017 … Perpignan pakten deze mannen ook al de overwinning in het Internationale veld. Hoe knap is dat? Het is in ieder geval nog niet eerder vertoond!

Internationaal Pau
De duiven van Pau werden zoals gezegd in de inleiding om zeven uur gelost. Er waren 11.739 duiven mee. Logischerwijs vielen de eerste duiven Internationaal in Frankrijk. Wat mij opviel was het feit, dat de Belgische duiven uiteindelijk niet van hun zuiderburen konden winnen. Betekent toch dat de kwaliteit van de Franse duiven aan het toenemen is. Op zondagochtend werd alles anders. Toen was Nederland aan bod. De snelste 4 duiven waren uit ons kikkerlandje. De Top 10:
1. Pieter Woord, Urk
2. Jurrian van Amerongen, Bunnik
3. Jan van Engelen, Hedel
4. Nico van den Hurk, Oss
5. Frederic Ianni, Bourseville (F)
6. Marcel Loquet, Auchy les Hesdin (F)
7. Verweij-de Haan, Mijdrecht
8. Michel Dubois, Dohem (F)
9. Valere en Elde Lizoen, Comenis Warneton (B)
10. Alexandre Magris, Gennis Ivergny (F)

De winnende liefhebber
Pieter Woord uit Urk is de winnaar. Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (57 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas heb ik duiven vanaf 1973 en samen hebben we heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 ben ik op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (37 jaar) en die speelt sinds 2016 in Tollebeek (6 km vanaf Urk) onder de naam Van den Berg Pigeons. Ook in Tollebeek is de doelstelling meedoen aan de ZLU. Alle duiven op beide erven zijn van ons samen en we hebben een kweekhok in Tollebeek. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder het Fenomeen (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven. Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en de jonge duiven op een tuinhok van ruim 6 meter. Ik koppel de duiven eind maart en laat de duiven dan op jongen komen. Als die jonge duiven ongeveer 2 weken zijn, scheid ik de duiven en speel ze verder in op weduwschap. De doffers brengen trouwens de jongen groot. Zo’n 2 weken voor Pau worden ze gekoppeld en de ZLU vluchten op het nest gespeeld. Ik heb zo’n 80 vliegduiven. Het aantal kweekduiven weet ik niet, daar gaat mijn compagnon over. Ik laat mijn duiven trainen van 05.00 tot 06.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. Het doel hiervan is de duiven te wennen aan een lange vliegdag. Tenslotte moeten mijn duiven op mijn afstanden vooral op de eerste dag veel kilometers afleggen, want anders heb ik geen schijn van kans. Of dat ook zo is weet ik natuurlijk niet, mogelijk helpt het vroeg en laat trainen helemaal niets. Maar ik denk dat het wel helpt.’

De winnende duif
De winnende duif is ‘de 556’ van 2016. Voortaan door het leven als ‘Powerboy’, want dat heeft hij aangetoond op Pau 2018. Deze donkerewitpen doffer maakte zijn debuut op de Marathonvluchten op deze Pau. Vorig jaar heeft hij o.a. als opleiding 6 dagfondvluchten gehad. Op verschillende vluchten zat hij er goed bij, zelfs tussen de dagfondduiven van de afdeling. Op een lastige vlucht was hij mooi op tijd, samen met een ervaren rakker. Hij bleef toen nog minuten klepperen in de lucht om te laten zien, dat hij nog over had. Op Pau ging ‘de 556’ op eitjes mee van 12 dagen. Op de lijst van de 5 Pau-gangers stond hij als derde. Hij was het mooist, maar twee waren ook goed (iets minder) en hadden meer ervaring en een goed palmares. Deze twee getekenden hebben Pieter en Louw ook niet in de steek gelaten. Ze stonden bij de ZLU-meldingen op de plaatsen 84 en 163. Ook de vierde van de 5 Pau-gangers had nog een goede prijs.
‘De 556’ van 2016, ‘Powerboy’, komt uit een Jos Pepping-doffer met een Ko van Dommelen-duivin. De vader van de Pepping-doffer is vader van veel topduiven. Zijn kinderen wonnen o.a. 7e nat. St. Vincent en 11e en 15e nationaal Bergerac. De moeder van de Pepping-doffer is de moeder van de 7e nat. Pau. De Ko van Dommelen-duivin stamt af van de Jonge Hulk (vader) en Het Beste Zusje van de Paarsborst (moeder), moeder van o.a. 5e nationaal Narbonne.
Pieter liep op de aankomstochtend van Pau buiten, toen hij van zijn vriend hoorde, dat er al duiven waren gevallen van Pau. Hij ging het eens bekijken op zijn tablet. Op dat moment ging er een seintje via het constateersysteem dat er een duif was gevallen. Hij keek en dat was hun eerste duif van Pau. Een prachtig moment … Pieter wist zeker dat het een hele vroege moest zijn. Het was uiteindelijk de eerste Internationaal !!!

Het seizoen
De duiven gaan normaal gesproken iedere week mee met de afdeling tot zo’n twee weken voor de ZLU vlucht. In de laatste week gaan ze nog 1 of 2 x naar Maartensdijk (net boven Utrecht) en dat is zo’n 70 km. De duiven krijgen altijd volle bak, maar die wordt pas weer gevuld als de voerbak helemaal leeg is. De laatste 4 dagen voor het inkorven krijgen ze wat vetrijkere voeding. Pieter: ‘Ook werk ik met producten als Omega Olie Mix, Forte Fita, BMT biergist en op de inkorfdag en de dag van thuiskomst elektrolyten. Het voer is van Beijers (superweduwschap gemengd met Long Distance).’

Beleving
Pieter: ‘Ik ben lid en 1 van de oprichters van PV Flevoland Urk, de laatste echt nieuwe (dus geen fusievereniging) vereniging in Nederland. Wij zijn in 2009 begonnen met 7 leden en hebben er nu zo’n 50. Wij doen van alles om onze duivensport zo positief mogelijk te beleven. We organiseren oa. taartvluchten (www.taartvluchten.nl). Wij hebben sinds dit jaar in de vereniging een verplicht gezondheidsprogramma voor alle leden (de vereniging betaalt de kosten van het onderzoeken van 3 duiven en 2 mestmonsters). 1 x in de 4 weken komt Ko Schoenmakers (www.traviko.nl) langs voor de controle en de medische adviezen. Mankeren de duiven echt wat, dan mag de betreffende liefhebber niet inkorven voordat een dierenarts deze weer gezond heeft verklaard. Zo lang mijn eigen duiven niets mankeren dan geef ik structureel ook geen medicijnen, behalve dat ik ca 10 dagen voor de ZLU vlucht de duiven standaard een geelpil opsteek. Ik ben vrijgezel. Samen, Louw (voorzitter) en ik (secretaris), proberen zoveel mogelijk leden van onze vereniging te helpen en te stimuleren in onze mooie duivensport. Een ex-liefhebber die altijd super heeft gevlogen Lub Snoek verzorgt overdag mijn jonge duiven en leert deze op. Duivensport is een mooie sport omdat …. dat weet ik eigenlijk niet. Het is gewoon een mooie sport met alles er op en er aan en het verveelt nooit. Ik ben bijzonder trots dat we na de 1e internationaal Perpignan 2017 nu Internationaal Pau 2018 winnen. Dit is nog niet eerder gebeurd, dat iemand twee vluchten na elkaar Internationaal wint. Dit is een fantastisch succes en een nieuwe kroon op mijn carrière.’

Tot Slot
Pieter wederom heel erg bedankt voor je informatie en je eigen verhaal over je loopbaan als duivenmelker. Ik vind het nog steeds grandioos dat mensen (Pieter en Louw) die zoveel voor de duivensport doen en nu al twee vluchten met veel internationale status (Internationaal Perpignan en Pau) winnen. Het kan bijna niet beter terecht komen. Van harte gefeliciteerd nogmaals. Het is jullie van harte gegund !!!