Op 10 juni 2023 streek de 6-jarige nestduivin 17-1066689 neer in Wijchen op het hok van de 63-jarige Pieter Guelen en werd daarmee de winnaar van het concours van Stichting Marathon Noord. Diezelfde avond belde Mike Freriks me. Hij vroeg of ik als oud-voorzitter van SMN zin had om samen met hem mijn clubgenoot, waarmee ik al meer dan 50 jaar de liefde voor de duivensport deel, te bezoeken voor een reportage. Ik zei volmondig ja. Echter vertelde Mike ook dat een bezoek nu lastig was want de schoonvader van Pieter lag in het ziekenhuis en de vooruitzichten waren slecht. Enkele dagen na de overwinning is zijn schoonvader en klusmaatje waarmee hij heel veel duivenhokken, broedbakken, kweekboxen en zitschapjes heeft getimmerd overleden. Ter ere en nagedachtenis van zijn schoonvader heet de 17-1066689 nu Saint Jo.

De winnende duif
Op het moment van de aankomst van de duif zat Pieter met zijn hele familie aan het ontbijt om de situatie van zijn schoonvader te bespreken. Pieter werd rond 9 uur gefeliciteerd door duivenvriend Jos Janssen, die Pieter waar nodig helpt met de duiven en zelf ook niet onverdienstelijk vliegt, met de vroege duif welke op de meldlijst stond. Het was de eerste duif in het oosten en zelfs in Limburg en Oost-Brabant was nog geen duif. Uiteindelijk zou Saint Jo de 2e van het gehele concours spelen. Saint Jo is een laat jong van 2017 dat op de natour van 2018 werd ingespeeld. In 2019 speelde ze in sector 3 al een 18e van Dax (2.088 d.) en een 147e Perigueux (7.112 d.) In 2020 vloog ze o.a. van St Vincent de 33e (2958 d.). In 2021 is ze niet gespeeld door een zwaar ongeluk van Pieter zelf. Vorig jaar kwam ze van Dax enkele dagen te laat helemaal onder de olie terug. Pieter heeft haar toen laten zitten en bleef vertrouwen in haar houden en nu beloont ze hem met dit prachtige resultaat.

Afstamming (duivendag!)
In Wijchen wordt sinds een kleine 20 jaar een Duivendag georganiseerd door Pieter Guelen en Ad van Heijst. Deze duivenmiddag heeft onder andere het doel om kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren. Onder voorzitterschap van Henk Ouderdorp wordt ieder jaar op een serieuze wijze ieders inbreng gevraagd op bepaalde onderwerpen zoals voer, kweek, spelsysteem etc. Op de eerste bijeenkomst namen al wat nationale winnaars deel met gekende kampioenen waaronder Jan Ernest en Cees van Heijst. Afgelopen jaar zaten er zowel de winnaars van Nationaal St Vincent (Libourne), nationaal Marseille en nationaal Bergerac van 2022 aan de tafel. Verder zaten er o.a. Nationale Winnaars van Cahors, Mont de Marsan, Orange, St. Vincent en Bergerac van eerder deze eeuw in het gezelschap.
 Naast het gezellig kletsen over onze hobby, ideeën uitwisselen, is er een ruilcompetitie waar via lootjes trekken duiven van de ene liefhebber naar de andere gaan. Door deze ruilcompetitie zijn er op meerdere hokken goede duiven komen te zitten die goed vererven. De duiven van de levende legende Jan Ernest doen het op verschillende hokken goed en ook de duiven van Jan Peters zie je op verschillende hokken in goede vliegers en kwekers terug. Er wordt op meerdere manieren met elkaar samengewerkt door de liefhebbers van de duivendag. Als je al tientallen jaren een gezellige tijd met elkaar hebt, ontstaan er vriendschappen en wordt er samengekweekt en geruild met elkaar. Daar is de winnaar van St. Vincent van Pieter Guelen een goed voorbeeld van!

Je zou kunnen zeggen dat Saint Jo uit duivenvriendschap van meer dan 20 jaar is geboren. Op die duivendag zijn dus diverse vriendschappen ontstaan. Diverse liefhebbers ruilen duiven of kweken samen. Zo is de vader van Saint Jo van Cees van Heijst (winnaar nationaal Dax) uit Bergen op Zoom. De moeder is een samenkweek product van de beste duif van Andre en Jeroen Driessen (Nationaal winnaar Albi en Bergerac) met een duif van Pieter die voor 100% afstamt van de duiven van Jan Ernest. Al deze mannen komen elk jaar naar de duivendag om hun kennis en ervaringen te delen. 
Zoals gezegd de vader heeft Pieter geleend van Cees van Heijst uit Bergen op Zoom en komt rechtstreeks van Louis Boden uit Heerle. In de afstamming zit de Eerste nationaal Sint Vincent van Louis en de Asduif FBZ en een vleugje Jan Ernest. Pieter is een verzamelaar van duiven van Jan Ernest en gaat nog regelmatig bij hem op bezoek. Veelal gaan er dan duiven mee naar Wijchen. De moeder van de duif komt uit een samenkweek met de in Wijchen zeer bekende 313-09 van André en Jeroen Driessen. Deze doffer speelde zelf een 4e en 6e van sector 3 van Cahors en was ook duifkampioen van de afdeling 8. Trouwens de duif die vorig jaar de 1e nationaal Bergerac speelde was een zoon van hem en ook de kopduif (eerste 10 sector) van Limoges van André en Jeroen was een kleinzoon van de 313 met weer bloed van duiven van Pieter uit zijn Jan Ernest soort.
De oma van de duif is een zuivere Jan Ernest. Ze heeft zelf geweldig gepresteerd en in haar afstamming zitten alle toppers van Jan Ernest. Mooi om te vertellen is dat Jan Ernest met zijn 95 jaar! nog steeds met duiven speelt. Zo had hij op St Vincent een vroege duif en 4 van de 4 in de prijzen! Ook denkt Jan nog steeds aan de toekomst en zo belde hij Pieter onlangs op. Op welke stand heb je Saint Jo ingekorfd? Op een jong van 4-5 dagen dan zal ze toch nu wel weer gelegd hebben? Die eitjes wil ik wel hebben… Deze gaan dus nu naar Steenbergen. Zo is duivensport toch een mooie hobby.

… wordt vervolgd …