Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
Barcelona is voor de meeste marathonduivenliefhebbers de vlucht van het jaar. Dit seizoen werd een bijzondere editie. Op vrijdagochtend 8 uur mocht het Internationaal gezelschap nabij Barcelona vertrekken naar de diverse hokken in West Europa. In Nederland waren 4.842 duiven in concours. De duiven van Barcelona hebben een keuze. Ze kunnen onder het Centraal Massief rechtsaf door het Rhônedal en linksaf richting het binnenland en de kust. De duiven die voor rechtsaf hebben gekozen waren kansloos voor een prijs vanwege de mistralwind in het eerder genoemde dal. De duiven die linksaf zijn gegaan hadden een lekker lopende vlucht voor de boeg en inmiddels achter de rug. Als je naar de meldingen kijkt, kun je zeggen dat de duiven regelmatig ‘vielen’ en was deze Barcelona niet de zwaarste van de laatste 10 edities. Voor de duiven die richting het Rhônedal vlogen, is dat totaal anders. Moet je onder deze omstandigheden dan lossen is mijn kritische vraag? Of kun je beter wachten tot die mistral is gaan liggen en de kansen bij de diverse keuzes van de duiven wat dichter bij elkaar liggen? Ik zou het als een punt van evaluatie zien. Echter ik ga daar totaal niet over! Naast deze kritische vraag kun je jezelf ook afvragen of de duiven niet instinctief de keuze (dus richting het binnenland) moeten maken en zijn de duiven die rechtaf gaan domoren? Ikzelf vind deze stelling kort door de bocht, maar misschien zit er wel wat in. Ik zie een duif als een gewoonte dier. Als zo’n dier bij vorige edities van Barcelona of bij vluchten vanuit Perpignan, Narbonne of Marseille de Rhônedalroute eerder met succes heeft genomen, dan lijkt het mij logisch dat deze duif instinctief weer deze route neemt. We zullen er nooit helemaal achter komen. Dit verhaal staat los van de prachtige prestatie die de winnende duif heeft geleverd. Het maakt het alleen extra bijzonder en knap. De winnende duif van Barcelona 2022 in Nederland is eigendom van Pieter Goeree uit Driewegen. Over deze liefhebber leest u in dit artikel meer …
foto’s: Falco Ebben, Pigeon Pixels
De winnende liefhebber
Barcelona werd in Nederland in 2022 gewonnen door de 58 jarige Pieter Goeree uit het Zeeuwse Driewegen. Hij is van beroep Betonvloerafwerker. Zijn nationale winnaar zat Internationaal heel knap vierde. Hij maakte zelf een mooie uitslag met verder o.a. de 12e, 50e, 58e en 69e in de nationale uitslag. Het is een waanzinnig goede prestatie. In 2021 deed Pieter voor het eerst mee op Barcelona. Hij won de 73e nationaal en had net als dit jaar een hele verdienstelijke serie. Hij is als herintreder pas weer een half decennium actief in de duivensport, wat deze prestatie extra bijzonder maakt én laat zien dat hij over een goed hok duiven beschikt.
Pieter is voor het eerst door zijn oom Ad van Meriënboer uit Oost-Souburg in aanraking gekomen met onze hobby. Pieter: ‘Ik heb vroeger een paar jaar duiven gehouden. Zo ben ik er in gerold. De duivensport is me altijd blijven bezighouden, ook in de lange periode dat ik zelf geen duiven had. In 2017 en 2018 heb ik voor het eerst weer op de hokken van Thijs van Iwaarden in Kruiningen gespeeld. Vanaf 2019 vanaf een eigen hok in Driewegen.’
De start is gemaakt met duiven van Chris Paauwe uit Kruiningen en Herman Brinkman uit Tuk. Vanaf 2019 zijn er ook duiven van Walter van der Meulen uit Sirjansland en Willem Mulderij uit Wierden. Deze duiven zijn allemaal niet al te groot en vormen zo een bepaalde eenheid.
De duiven hebben de ruimte. Het hok is 17,5 meter lang en onderverdeeld in 5 afdelingen.
De winnende duif
De winnende duif heeft een passende naam gekregen … ‘Catalana’. Ze is een tweejarige duivin. Pieter: ‘Ik speel de duiven op het nest en ‘Catalana’ is ingemand op een jong van 5 dagen. Vorig jaar won ze als jaarling prijs op Agen en Narbonne. Op deze laatste vlucht was ze Pieters tweede duif van de 53 duiven die op deze vlucht waren ingemand.
Haar vader komt van Herman Brinkman. Hij komt uit broer maal zus. De moeder van dit koppel is ‘de 777’, die Herman van Team van Ginkel uit Veenendaal heeft. Zij komt uit ‘Lady Montauban’ en ‘Contador’. Vader komt van J.F. Eggink. Hij komt uit ‘The King’ en zijn ‘Homma kweekster’. Dit koppel is de ouders van de 2e nationaal Cahors (opa van vaderskant van ‘Catalana’) en verder nog een 3e nationaal Bergerac en verder nog een 4e, 16e en 26e nationaal. De moeder van de nationale winnares van Barcelona komt van Walter van der Meulen. Walters soort is metname gebaseerd op het ras van levende legende Jan Ernest. De moeder van ‘Catalana’ komt uit ‘Broer Moeder 1e nationaal Barcelona 2018’ (gespeeld door Jacky De Bruine) met een duivin die de 32e nationaal Barcelona won. De moeder van deze crack won de 9e nationaal Barcelona.
… wordt vervolgd …
Recente reacties