Zelf een nationale vlucht winnen is geweldig. Als dat niet lukt of je doet niet mee aan die vlucht, dan is het geweldig dat een vriend zo’n nationale vlucht wint. Afgelopen zaterdag overkwam de schrijver van dit stuk dit en daar ben ik heel blij en dankbaar om. De hoofdrolspeler van dit verhaal is de winnaar van Cahors in sector 3, Piet Westerlaken uit Veenendaal. Vorig jaar won hij 6e nationaal Narbonne en de 13e nationaal Perpignan. Eerder won hij de 7e nationaal Mont de Marsan en vele andere kopprijzen op de verschillende nationale vluchten. Cahors van afgelopen weekend is voor Piet het hoogtepunt van zijn duivenloopbaan. Een overwinning die hem door veel liefhebbers van harte wordt gegund.

Cahors sector 3
Cahors werd vrijdagmiddag om half één gelost. De vroegste en snelste duif viel in Veenendaal bij Piet Westerlaken om 11.40 uur op een afstand 953 km. De winnende snelheid van zijn topper was 948 mpm. Piet had hiermee de snelste duif van het weekend. Dit is ook 27 mpm sneller dan de nummer 2 in sector 3, G. Rouwenhorst uit Apeldoorn. Nummer drie werd Frans Gilsing uit Netterden.  De Top 10:
1. Piet Westerlaken, Veenendaal
2. G. Rouwenhorst, Apeldoorn
3. Frans Gilsing, Netterden
4. Gerrit van Vilsteren, Zwolle
5. Comb. Lentjes, Randwijk
6. E. van Bruggen, Meerkerk
7. Evert van den Brakel en znn, Soest
8. H. Wilmarms, Westerhaar
9. Marcel Jansen, Ewijk
10. Theo Streefkerk en zn, Ameide
E. van Bruggen uit Meerkerk had 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn tweede duif zit op plaats 97. Marco van Doorn en Piet Heikamp hadden 4 duiven mee en 3 prijzen. Zij beginnen op de plaatsen 12 en 50. Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt hadden 3 duiven mee en spelen 100% prijs. De duiven spelen de prijzen 14, 98 en 197. M. Pijffers uit Haaksbergen had ook 100% prijs met 3 duiven mee. Zijn eerste duif zit op plaats 24. Ruud Wienen uit Beuningen had 3 duiven mee en 2 prijzen. Deze duiven wonnen de 26e en 159e prijs. Jan Sival uit Zetten had 6 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste duif won de 15e prijs. J. Visser uit Enschede had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 23. Henk Wegh uit Lochem had 100% prijs met 4 duiven mee. De 34e prijs behaalde zijn eerste duif. Tijmen en Willem Koele hadden 18 duiven mee en 11 prijzen. Hun eerste duiven zaten op de plaatsen 38, 61 en 102. Harold Zwiers uit Den Ham had 11 duiven mee en 9 prijzen. Hij begon met de prijzen 47, 56, 65 en 88. Een prachtige serie. Jan Dekker uit Nijverdal deed het ook goed met 19 duiven mee en 14 prijzen. Zijn eerste duiven stonden op de plaatsen 52, 57, 90 en 99. Hans Radstaak uit Gaanderen had 70% prijs met 10 duiven mee. Hij begon de 55e en 104e prijs.

De winnende liefhebber
Piet Westerlaken is inmiddels 61 jaar en sinds 1987 woonachtig in Veenendaal. Het huidige adres is zijn tweede huis. Op beide adressen heeft hij duiven gehad. Hij is van beroep leerkracht en is inmiddels is hij directeur bestuurder van een scholengroep met kinderen met leerproblemen en kinderen met ernstige gedrags- of psychiatrische problematiek. Een baan die veel tijd vergt. De duivensport is voor Piet een heerlijke ontspanning. In zijn jeugd had Piet samen met zijn vader en broer Hans duiven in Rijswijk (Land van Heusden en Altena). Opa Westerlaken was de eerste in de familie met duiven. Hij was ook voorzitter van de voetbalclub. Op zaterdagmiddag moest hij naar het voetbalveld als voorzitter. Piet en Hans wachten dan de duiven op voor opa, als dat nodig was. Vader Henk had een hekel aan voetballen en de sfeer van het voetbalveld en hield zijn zonen daar graag vandaan. Hij zorgde dat er thuis vertier was en omdat de jongens gek waren op de duiven van opa, kwam er bij het ouderlijk huis een duivenhok met gevleugelde vrienden. Vader Henk werd hierdoor zelf ook besmet met het duivenbacil en heeft tot aan zijn overlijden duiven gehad en met duiven gespeeld. Broer Hans is tot op de dag van vandaag een heel verdienstelijk speler in Alblasserdam. Een paar jaar terug won hij onder meer nog een vaasje op Pau en dat was lang niet het enige wapenfeit.
Piet heeft sinds 1987 in Veenendaal duiven. Het hok is in schotten in Rijswijk gemaakt en toen naar Veenendaal gebracht. De eerste duiven in Veenendaal kwamen van clubgenoot Arnold Brinkman uit Elst (Utr). In 1998 verhuisde Piet naar het Baardgras en toen is gelijk de overstap naar de grote fond gemaakt. De eerste duiven kwamen van Jan van Beest (verzamelaar van kinderen uit topduiven). Hij had duiven van Evert Glanerburg, Wijnands en zn, Georges Carteus, Sjef de Ridder, Jan Theelen enz. Later kwamen daar Jan Ouwerkerk-duiven bij via vader Henk. De laatste tien-vijftien jaar komen er regelmatig duiven over van duivenvrienden en plaatsgenoten Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen en broer Hans Westerlaken uit Alblasserdam. In 2015 heeft Piet een duif bij Rik Ros gekocht. Daar kreeg Piet een doffertje bij. Dit is de vader van de nationale winnaar van Cahors. Ook van oud leerling Thomas den Hartog uit Culemborg en van Ina en Jan Roobol heeft Piet een paar duiven zitten.

De winnende duif
De winnende duif klokte Piet om 11.40 uur op een afstand van 953 km. De winnende snelheid was 948 mpm. Dit was de snelste duif van het afgelopen weekend op de marathonvluchten. Wat aangeeft wat een zwaar duivenweekend het was voor de duiven van de lange adem. De doffer is ingemand op een jong van 6 dagen. Hij ging als 2e getekende de mand in van de 4 gezette duiven. Vorig jaar maakte deze doffer zijn debuut op Perigueux. Op deze zware afsluiting van het seizoen won de Cahors-winnaar de 86e nationaal.
De winnende doffer heeft Piet gekweekt uit een doffer van Rik Ros en een duivin die komt uit een doffer van Jan van Beest (Glanerburg maal Brügemann) met een duivin van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (Inteelt Carteus Giant met een kleinkind van 1e nationaal Dax en de 2e nationaal Barcelona). Deze laatstgenoemde duivin won vorig jaar de 59e nationaal Narbonne bij Piet. De doffer van Rik Ros is gekweekt uit een zoon van de 1e Asduif Bordeaux ZLU over 3 jaar en een dochter van de 5e nationaal Barcelona.

Het seizoen

Piet heeft 5 meter duivenhok. Twee afdelingen met 24 nestkoppels (hier zitten een zestal kweekduiven en een paar laatjes tussen) en een afdeling voor ongeveer 25 jongen. Piet heeft nog een klein hokje met bejaarde duiven, die goed gevlogen en/of gekweekt hebben en die Piet niet weg wil doen.
Piet heeft in maart de duiven gekoppeld. De duiven hebben allemaal een koppel jongen grootgebracht. Vanaf april zijn de duiven meegeweest. Alleen met koude weekenden zijn ze thuis gebleven. Piet heeft alleen vluchten meegedaan met één nacht mand. Ook in Hank zijn de duiven verschillende keren ingemand. De duiven krijgen voer van Versele Laga. Tijdens de vluchten komt hier All-in-One van Beyers bij. Daarnaast wordt 25% energievoer bijgevoerd. Naast het normale voer krijgen de vliegers pinda’s (bij de notenbar) en snoepzaad.
De duiven worden af en toe gecontroleerd door Hans van der Sluis en Stefan Göbel. Deze mannen vindt Piet zeer kundig. Vorig jaar constateerden de artsen schimmel bij de duiven van Piet. Ze werden gekuurd en de weken erna won Piet de 6e nationaal Narbonne en de 13e nationaal Perpignan.

De Beleving
Voor Piet is de duivensport is een welkome ontspanning naast zijn drukke baan. Piet verzorgt de duiven alleen. Als de nood aan de man is, helpen zijn vrouw en kinderen wel. Wat weleens voorkomt met zijn werk. Piet heeft met zijn zoon Dirk Jan samen gevlogen toen hij nog thuis woonde. Hij is inmiddels getrouwd en heeft kinderen en kan op dit moment de duivensport niet actief beleven. Hij is nog wel zeer geïnteresseerd en betrokken in de hobby van zijn vader.
Piet doet veel samen met Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Er gaan duiven over en weer naar beide hokken. Er wordt samen gelapt, ingekorfd en veel gepraat over de duiven en de duivenplannen en -visie die de mannen in het hoofd hebben. Verder heeft Piet ook veel contact met zijn broer Hans over de duiven en van hem komen en gaan er ook duiven. Deze bestuurder uit het onderwijs heeft leuk contact met zijn oud leerling Thomas den Hartog die samen met zijn vader Johan met de duiven in Culemborg speelt. Johan en Thomas zijn over de laatste jaren de beste allround liefhebbers van Afdeling 7 Midden Nederland.
Wat is er zo mooi aan de duivensport, Piet? De winnaar van Cahors: ‘Vroege duiven draaien! Zonder gekheid, dat is ook leuk, maar de leuke contacten die ik door de duivensport heb, is zeker zo leuk. Zoals bijvoorbeeld afgelopen maandag bij het inkorven van St. Vincent. Mensen feliciteren je en dat mensen zeggen: Het is je ook heel erg gegund! Dat doet een mens goed en dat maakt de hobby aantrekkelijk voor mij.’

Tot Slot
Piet klokt uit principiële redenen niet op zondag. De laatste jaren komt het regelmatig voor dat de duiven op zondag thuiskomen. Piet heeft dan ook weleens duiven die mooi op tijd zijn. Piet: ‘Ook weleens niet natuurlijk.’ Hij weet als ze op tijd zijn, dat de duiven goed waren en dat ze het ‘in zich hebben’ om vroege prijzen te pakken. De duiven staan dan niet op de uitslag en Piet kan dan niet echt laten zien, wat de duiven hebben verdiend. Dat hoort bij zijn keuze en dat accepteert hij ook. Voor Piet was Cahors dit seizoen de eerste marathonvlucht die op zaterdag thuis kwam. Hij dacht bij zichzelf: Ik hoop dat ik er nu goed bijzit en dat de duiven dan aan iedereen kunnen laten zien, dat ze dit seizoen in vorm zijn. Dat is meer dan gelukt met de 1e nationaal Cahors in sector 3. Zoals de andere inkorvers van het Nationaal Inkorfcentrum zeiden: ‘Het is Piet meer dan gegund!’
Er zit nog een apart verhaal aan vast. Piet had zich vergist met het uitrekenen van de neststand. De duiven die naar St. Vincent ZLU moesten, zaten een week te vroeg op de geplande stand. Dus gingen ze naar Cahors. Barcelona was voor deze duiven te ver. Piet had anders geen Cahors mee gedaan. Nu wel en dan de 1e nationaal … prachtig, toch?
Piet nogmaals gefeliciteerd en succes met de rest van het seizoen !!!