De laatste drie weken heeft u driekwart van de reportage over het duivenseizoen van mijn duivenvriend en plaatsgenoot Piet Westerlaken kunnen lezen. Zijn duivenseizoen verliep heel goed. Na een rustige start met gewone prijzen, ging het vanaf Barcelona echt lopen. Alle twee de Spanje-gangers kwamen binnen een half uur in de prijzen terug. Op de drie vluchten na Barcelona ging het iedere keer wat beter. Het resulteerde in mooie kampioenschappen in groot verband. Bij de Marathon Noord werd Piet 2e Kampioen Ochtendlossing en werd hij de winnaar van de competitie Het Criterium der Azen. Bij de Marathon Noord draait het om de twee bovenste duiven van de lijst. In het ‘gewone’ kampioenschap moet je er één van de twee pakken. Bij ‘Het Criterium’ tellen beide aangewezen duiven. Beide kampioenschappen worden vervlogen op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Drie van de vier goede vluchten die Piet afgelopen seizoen heeft gehad. Narbonne was de vierde vlucht. In de eerste delen van het verslag heeft u kunnen lezen over de start als liefhebber en de geschiedenis tot nu als ‘duivenmelker’, de duivensportbeleving, de stamopbouw en de duiven die de kampioenschappen bij de Marathon Noord binnen hebben gehengeld. In dit laatste deel blikken wij terug op het laatste seizoen en kijken we vooruit naar het komende seizoen en worden de Narbonne-toppers voorgesteld.
Het afgelopen en toekomstige seizoen
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Piet: ‘Als ik dat zou weten, zou ik het volgend jaar weer doen. Ik heb altijd een matige start. Later gaat het meestal beter. Volgens mij kom je met goede duiven in vorm een heel eind. Maar hoe krijg je dat ieder jaar weer voor elkaar? Ik probeer ieder jaar hetzelfde te doen en iedere dag in een vast ritme de duiven te verzorgen. Dit jaar en vorig jaar pakte dat goed uit. Ik hoop volgend seizoen ook weer … of een beetje beter. Ik ga het dan weer op dezelfde manier proberen te doen.’
Waar heb je dit seizoen het meest van genoten? De winnaar van het Criterium der Azen: ‘Dat was toch op Narbonne en Perpignan. Op beide vluchten had ik in de avond een duif. Op Narbonne zelfs drie. De derde viel in het halve donker naast me tegen de ren aan. Heel bijzonder!’
Heb je een nieuwe favoriet voor het volgende seizoen? Piet: ‘De 762’ van 2019. Deze doffer won dit seizoen de 160e nationaal Marseille. Hij komt net als ‘de 392’ (van Perpignan) uit ‘de 584’, die de 6e nationaal Narbonne 2018 won. ‘De 762’ heeft bijzondere trekjes. Hij heeft een goed en levendig karakter en zit altijd strak … in zijn zondagse pak, zoals vaak wordt gezegd.’
Narbonne
De een na laatste ZLU-vlucht Narbonne was voor Piet een bijzondere en een goede vlucht. Op de dag van lossing draaide hij drie duiven, waarvan de laatste in het schemer. Deze duif vloog naar het licht in het hok toe. Zo kwam hij naast Piet tegen de ren aan en viel op de grond. Na wat klauterwerk tegen het gaas van de ren kon Piet hem pakken. Nationaal won Piet de 24e, 97e en 165e nationaal tegen 8.188 duiven. In de Fondunie 2000 was het goed voor de 4e, 17e en 35e prijs tegen 2.164 duiven.
Piets eerste Narbonne duif was ‘de 786’ van 2019. Haar vader komt van Jan en Ina Roobol. Ze komt uit de soorten van Batenburg-van der Merwe en Cor de Heijde. De moeder van de eerste Narbonne-duif komt de soorten van broer Hans Westerlaken (Wiel Cramers en Rik Ros), Jan Ouwerkerk en een ingeteelde duivin naar ‘de 160’ (6e nationaal St. Vincent) van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen.
De tweede duif van Narbonne is ‘de 229’ van 2017. Deze doffer is in zijn pedigree een bonte verzameling van goede duiven. Vader is een kruising van de duiven van broer Hans Westerlaken (Wiel Cramers en Rik Ros) en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (‘Carteus Giant’, ‘Driekwartbroer Jo’ en ‘De Bonte 160) met een vleug van Jan van Beest (deze duivin won zelf een vroege prijs op Bergerac). De moeder van ‘de 229’ is een kruising van ‘De Goede Rooie’ van Jan van Beest en een duivin van Jan en Ina Roobol. ‘De Goede Rooie’ van Jan van Beest won verschillende prijzen in de nationale Top 100, waaronder de 61e nationaal Cahors. Hij is vader van o.a. de 14e NPO Orange, 53e en 86e nationaal Agen Jaarlingen en 67e nationaal Perpignan.
De derde duif van Narbonne is ‘de 767’ van 2019. Deze doffer heeft veel raakvlakken met de 2e duif van Narbonne. Beide moeders zijn volle zussen. Zij komen dus uit ‘De Goede Rooie’ van Jan van Beest met een duivin van Jan en Ina Roobol. De vader van ‘de 767’ uit ‘de 445’ van 2014. Deze doffer won de 43e nationaal Barcelona 2020 en de 399e nationaal Barcelona 2021. De vader van ‘de 445’ komt voor een groot deel uit duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. We zien meerdere keren het soort van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006, terug. En verder ‘De Carteus Giant’ en ‘De Bonte 160’ (6e nationaal St. Vincent) en haar dochter, ‘de 686’, die de 18e nationaal St. Vincent bij Piet won. Verder zit er een duivin van Jan van Beest in, die een kopprijs op Bergerac won. De moeder van ‘de 445’ komt voor 100% uit het soort van vader Westerlaken (o.a. Jan Ouwerkerk). De oma van vaderskant komt uit een broer van ‘De Goeie Rooie’ van Jan van Beest met een dochter van dezelfde ‘Goeie Rooie’ van Jan van Beest.
Tot Slot
Piet Westerlaken uit Veenendaal had een zeer goed jaar. Dit resulteerde in mooie kampioenschappen in de Marathon Noord en bij de Fondunie 2000. Bij dit laatste samenspel werd Piet 1e in de Super League. Bij de Marathon Noord werd hij 2e in de Ochtendlossingscompetitie en werd hij de winnaar van Het Criterium der Azen. Samen met de vaasjes op Narbonne en Perpignan een seizoen om trots op te zijn.
Mede namens Mike, penningmeester van de Marathon Noord, wil ik je nogmaals feliciteren met deze successen. Normaal zeg ik: Tot een volgende keer … dat geldt voor een nieuwe reportage na een volgend puik seizoen, maar tegen jou zeg ik gewoon: Tot snel !!!
Recente reacties