Het duivenseizoen bij Piet Westerlaken uit Veenendaal verliep heel goed. Na een rustige start met gewone prijzen, ging het vanaf Barcelona echt lopen. Alle twee de Spanje-gangers kwamen binnen een half uur in de prijzen terug. Op de drie vluchten na Barcelona ging het iedere keer wat beter. Het resulteerde in mooie kampioenschappen in groot verband. Bij de Marathon Noord werd Piet 2e Kampioen Ochtendlossing en werd hij de winnaar van de competitie Het Criterium der Azen. Bij de Marathon Noord draait het om de twee bovenste duiven van de lijst. In het ‘gewone’ kampioenschap moet je er één van de twee pakken. Bij ‘Het Criterium’ tellen beide aangewezen duiven. Beide kampioenschappen worden vervlogen op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Drie van de vier goede vluchten die Piet afgelopen seizoen heeft gehad. Vijf verschillende duiven haalden het kampioenschap van ‘Het Criterium’ binnen. Als je met minder dan 24 koppels duiven speelt, is dat een bijzondere prestatie en dan heb je in verhouding een groot aantal goede duiven. Zeker als je in het achterhoofd houdt, dat Piet op Narbonne nog drie (andere) kopduiven pakte. Tijd om hem nader aan u voor te stellen …
De puntenpakkers voor ‘Het Criterium’
De eerste wedvlucht die telt voor het ochtendlossingskampioenschap is Barcelona. Op deze Spaanse klassieker pakte Piet beide aangewezen duiven. Hij draait ze binnen een half uur van elkaar. Het leuke is dat dit ook nog eens een koppel is. Bij de Marathon Noord is het goed voor de 37e en 47e prijs. Op de nationale uitslag zijn ze terug te vinden op de 327e en 399e plaats tegen 4.838 duiven.
De eerste duif van Barcelona is ‘de 233’ van 2017, een duivin. Haar vader was geleend van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, die hem weer hadden gekregen van Koos Steenbeek. De vader van deze doffer won de 1e nationaal Cahors (‘Boyd’) bij Koos. De moeder van de geleende duif kwam weer uit het oude soort van Gerrit en Jaco zelf: ‘De 08’ van 1998 was een goede kweker en vlieger en ‘de 241’ was een lijnenteeltproduct naar ‘De Bonte 49’, één van de beste vliegers en kwekers die de mannen uit Veenendaal ooit hebben gehad. De moeder van ‘de 233’ komt van broer Hans Westerlaken uit Alblasserdam. In deze duivin zitten duiven van o.a. Bert de Borst, Jan en Ina Roobol, Rik Ros en Peter Oele. Hans verzamelt graag nazaten van goede duiven van goede liefhebbers. Dat levert in de nakweek regelmatig goede duiven op.
De tweede Barcelona-duif vloog in 2020 de 43e nationaal Barcelona. Het gaat hier om een doffer, ‘de 445’ van 2014. De vader van ‘de 445’ komt voor een groot deel uit duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Wie zien meerdere keren het soort van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006, terug. En verder ‘De Carteus Giant’ en ‘De Bonte 160’ (6e nationaal St. Vincent) en haar dochter, ‘de 686’, die de 18e nationaal St. Vincent won bij Piet. Verder zit er een duivin van Jan van Beest in, die een kopprijs op Bergerac won. De moeder van ‘de 445’ komt voor 100% uit het soort van vader Westerlaken (o.a. Jan Ouwerkerk).
De tweede vlucht van dit kampioenschap is Marseille. Op deze vlucht pakte Piet één aangewezen duif. Dit was ‘de 762’ van 2019. Hij won de 160e nationaal tegen 4.310 duiven. In de Marathon Noord won hij de 16e prijs. De vader van deze doffer is ‘de 584’ van 2013. Deze duif won in 2018 de 6e nationaal Narbonne. Vader en moeder komen van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. In deze duif zit het ‘Black Giant’-soort van Eyerkamp en opnieuw Jo. De moeder van ‘de 762’ is ‘de 476’ van 2014. Deze duivin won de 59e nationaal Narbonne. Ook zij komt van Gerrit en Jaco. Haar vader is ingeteeld naar de Carteus Giant met een Eyerkamp-duivin (kleindochter Red Rising Sun en Kleine Donkere).
Het seizoen
In 2021 begonnen het seizoen met 40 oude en jaarlingen, waaronder 8 jaarling paters. Deze doffers zaten tussen de ‘bejaarde’ duiven. Naast de vliegers heeft Piet 6 kweekduiven, die tegen vliegduiven gekoppeld zitten. Dit zijn duiven die hun plaats hebben verdiend door goede prestaties neer te zetten in hun vliegloopbaan. Hierbij zitten o.a. de 1e nationaal Cahors, de 6e nationaal Narbonne en 14e NPO Orange.
De duiven zijn in de voorjaarsvakantie gekoppeld (eind februari). Elk koppel heeft één jong grootgebracht. Als de jongen twee weken oud zijn gaan ze met de duivinnen naar de afdeling van de jonge duiven. De vliegers worden gescheiden ingespeeld. Als de jongen op eigen poten kunnen staan, worden zowel de jonge als de oude duiven verduisterd. Het hok wordt donkerder gemaakt, maar niet pikdonker. Het is wel zo donker dat hiermee de dag verkort wordt. Dit deed Piet tot 3 weken voor inkorving van Pau.
Vanaf de start van het seizoen zijn de duiven ingespeeld. Later in het seizoen zijn de duiven per vlucht op een stand gezet. Zes dagen jongen is de favoriete stand. Een stand van 12 dagen broeden gaat ook prima. De 1e duif van Narbonne (24e nationaal) is daar een voorbeeld van.
De duiven krijgen voer van Versele Laga. In het vliegseizoen is dat de mengeling Champion Plus. De laatste drie dagen voor inkorving krijgen de duiven Koopman All-In-One van Beyers. Daarnaast geeft Piet pinda’s van de notenbar. Over het voer krijgen de duiven lecithineolie. Op zondag krijgen ze Allicine. Op alle andere dagen hebben ze kruidenelixer Jan Smit in het water.
Voor en tijdens het seizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd door Hans van der Sluis en Stephan Göbel. Dit wordt afgewisseld met een dierenartsbezoek aan Marco van Doorn (van de comb. Heikamp-van Doorn uit Zetten).
Piet geeft de duiven het liefst natuurproducten, maar als het echt moet, krijgen ze een kuur. In het voorjaar heeft hij nog een kuurtje gegeven voor de koppen.
… wordt vervolgd …
Recente reacties