Het duivenseizoen bij Piet Westerlaken uit Veenendaal verliep heel goed. Na een rustige start met gewone prijzen, ging het vanaf Barcelona echt lopen. Alle twee de Spanje-gangers kwamen binnen een half uur in de prijzen terug. Op de drie vluchten na Barcelona ging het iedere keer wat beter. Het resulteerde in mooie kampioenschappen in groot verband. Bij de Marathon Noord werd Piet 2e Kampioen Ochtendlossing en werd hij de winnaar van de competitie Het Criterium der Azen. Bij de Marathon Noord draait het om de twee bovenste duiven van de lijst. In het ‘gewone’ kampioenschap moet je er één van de twee pakken. Bij ‘Het Criterium’ tellen beide aangewezen duiven. Beide kampioenschappen worden vervlogen op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Drie van de vier goede vluchten die Piet afgelopen seizoen heeft gehad. Vijf verschillende duiven haalden het kampioenschap van ‘Het Criterium’ binnen. Als je met minder dan 24 koppels duiven speelt, is dat een bijzondere prestatie en dan heb je in verhouding een groot aantal goede duiven. Zeker als je in het achterhoofd houdt, dat Piet op Narbonne nog drie (andere) kopduiven pakte. Tijd om hem nader aan u voor te stellen …

De Liefhebber
De 2e Kampioen Ochtendlossing en Winnaar Criterium der Azen van de Marathon Noord is de 63-jarige Piet Westerlaken uit Veenendaal. Piet is in het eenhoofdig bestuurder van de Rehoboth Onderwijs en Zorg (het College van Bestuur bestaat uit één lid). Deze schoolorganisatie heeft drie locaties. Piet werkt bij deze werkgever al 35 jaar. Hij heeft inmiddels bijna 33 jaar leiding gegeven aan de scholen voor speciaal (basis)onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De onderwijsorganisatie heeft 204 werknemers: leerkrachten, orthopedagogen, logopedisten, ambulant begeleiders en onderwijs ondersteunend personeel. De scholen worden bezocht door leerlingen met leerachterstanden en ernstige gedrags- of psychiatrische problemen.  De leerlingen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar zitten in het speciaal (basis)onderwijs en vanaf 12 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs.

 

 

Als 10-jarige jongen kwam Piet in aanraking met de duivensport. Samen met zijn 1 jaar jongere broer Jan hielp hij opa Westerlaken. De vader van de jongens,  Henk Westerlaken had voor WO II duiven gehad. Opa Westerlaken was, naast zijn hobby als duivenmelker, voorzitter van de plaatselijke voetbalclub. In de middag als het eerste elftal moest spelen, moest opa (als voorzitter) aanwezig zijn. Piet en Jan paste dan op de duiven en klokten ze als ze thuiskwamen. Opa had oog voor kwaliteit. Hij ging rond 1947 duiven halen bij Toontje Schouteren, een legende in de wereld van de marathonduivensport.
Toen opa kwam te overlijden, zei vader Henk: ‘We gaan hier thuis duiven houden.’ Hij had een hekel aan dingen die op en rond het voetbalveld gebeurde. Zo hoopte hij dat zijn jongens niet gingen voetballen, maar hun vrije tijd aan de duiven zouden besteden. Piet en Jan waren toen in de pubertijd. Vader Henk stimuleerde en hielp de jongens bij het verzorgen van de duiven. In die tijd had de familie Westerlaken, wonend in het Brabantse Rijswijk (in het land van Heusden en Altena), duiven van het soort van De Smet-Matthijs. Daar kwamen al snel duiven bij van Leo van Dreumel uit Beneden Leeuwen die Dr. Linssen duiven had en Adriaan van Gerwen uit Hedel. Met de eerste duiven van Leo van Dreumel werden vader Westerlaken en zijn zonen jonge duivenkampioen van de Afdeling West-zaterdagvliegers. Piet: ‘We hadden ook fondduiven van Hein Oostenrijk, Gebr. Kuijpers en Marijn van Geel via Adriaan van Gerwen. Later kwamen er duiven van Jan Ouwerkerk bij. Nadat Jan getrouwd is en in Lekkerland is gaan wonen, nam broer Hans het stokje van hem over. Hans heeft nog steeds duiven in Alblasserdam. Vader Henk is in 2007 overleden.
Piets’ start in Veenendaal was eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Eerst in Veenendaal Zuid waar nog voornamelijk het programma werd gevlogen en later in de Dragonderwijk, waar al snel de successen op de marathonvluchten kwamen. Een leuk feitje van de eerste decennia in Veenendaal: Vader Henk vroeg op nieuwjaarsdag altijd ringen aan Piet. Piet bestelde ieder jaar 30 ringen. Vader Henk kweekte de jongen die vervolgens naar Veenendaal kwamen. Piet heeft jarenlang zelf geen jongen gekweekt.

 

De Stamopbouw
De duiven van Piet hebben de beschikking over een hok van 5 meter. Hierin zitten de vliegduiven en enkele koppels voor de kweek. Er is ruimte voor 24 koppels oude duiven (twee afdelingen) en 20 tot 25 jonge duiven (één afdeling). Verder heeft Piet een klein hokje voor de ‘bejaarde’ duiven. Goede vliegers en kwekers mogen tot hun dood blijven en worden niet opgeruimd. Zo zitten daar ‘De Rooie van Jan van Beest’ en ‘De 701’, die rond 2012 veel vroege prijzen hebben gevlogen en die goede nazaten hebben voortgebracht. Beide doffers bevruchten al enkele jaren niet meer.
De huidige stam die op het hok van Piet zitten bestaat uit duiven van verschillende liefhebbers. Volgens Piet is de hoofdmoot afkomstig van zijn plaatsgenoten en duivenvrienden Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Deze duiven worden aangevuld en versterkt met duiven van Jan Ouwerkerk en Rik Ros, broer Hans Westerlaken, Jan en Ina Roobol en Jan van Beest. Van Jan van Beest heeft Piet in het verleden veel duiven gehad. Hij had zeer goede duiven van toppers uit Nederland en België, zoals duiven van Jan Theelen, Sam de Jong, Carteus, Jef de Ridder en vele anderen. Op het hok zitten nog nazaten van de duiven van Jan van Beest.

… wordt vervolgd …