St. Vincent 2015 was in vele opzichten een bijzondere vlucht. De voorspellingen waren slecht. Veel neerslag voorspelt, metname in het Zuidelijk deel van Frankrijk. Toch gingen de duiven er op vrijdagmiddag uit om twee uur in de middag. Ze gingen op weg naar huis en de buien achterna. Daar leek het op tenminste op vrijdagmiddag. Op zaterdagochtend stond ik rond half zeven op en in Veenendaal was het prachtig weer. De duiven gingen er even uit en toen mijn vader achterom liep, vroeg ik hem waarom hij met de auto was. ‘Het gaat zo regenen,’ zei hij,’ en als ik straks naar huis ga, heb ik geen zin in een nat pak.’ Dat gebeurde. Hier regende het van kwart voor tien tot net even na half één. In die tussentijd vielen er in sector III toch duiven. De eerste duiven kwamen zelfs voor de buien uit, zoals de eerste van Piet van Straten uit Vianen. Deze 75-jarige topper kreeg het voor elkaar om een 1e nationaal te spelen met een donkere weduwnaar. Hij versloeg Zwijnenberg uit Olst met maar 1 mpm. Deze liefhebber draaide precies 55 minuten later en 70 km verderop. De bekendste Zwolse marathonspeler Gert Jan van Vlisteren was nummer drie in sector III.  De beste uitslag in sector III komt uit Rijssen van Cees Nijdeken. In de regio waar de minste vroege duiven vallen, presteert Cees uitzonderlijk met zijn St. Vincent-ploeg. Hij had er 10 mee en om drie uur heeft hij er acht. De eerste drie staan op de meldlijst op plaats: 18, 29 en 47.

De winnende liefhebber
De hoofdrolspeler van dit artikel is de 75-jarige Piet van Straten uit Vianen. Piet is een melker met jarenlange ervaring, stammend uit een duivenmelkersgeslacht. Zijn jongere broer Jan uit Utrecht is een andere topper uit deze familie. Piet is op het zware werk een groot kampioen en altijd te vinden bij de kampioenen van de regio en de afdeling op de Grote Fond. In de loop van de jaren heeft hij vele kampioenschappen bij elkaar gevlogen en nog meer nationale vroege prijzen. Zo won hij ook drie keer de Nationale Fondspiegel. Zijn fondduivenstam is al meer dan 30 jaar oud en de laatste jaren zijn vooral de duiven van zijn broer Jan en van Henk de Bree uit Soest dominant aanwezig aan de kop van de uitslagen. In 2013 had hij de 5e Beste Meerdaagse Fondduif van de competitie Wie Heeft Ze Beter. ‘De Zwollenaar’ zoals deze duif wordt genoemd won in 2013 o.a. de 36e nat. Brive en de 49e nat. Cahors. Hij wordt ‘De Zwollenaar’ genoemd omdat hij op zijn tweede overnachtvlucht in 2010 werd opgevangen in Zwolle. Zelfs goede duiven kunnen zich dus vergissen. In 2014 had hij de beste duif van Marathon Noord op de middaglossing: ‘Jessica.’

De winnende duif
Om 9.41 uur kwam in Vianen ‘de 944’ van 2010 als een steen aangevlogen. Piet was blij verrast en hij wist dat het een vroege duif moest zijn. De afstand die hij had afgelegd was 1.039 km hemelsbreed. Dit betekende een snelheid van 1.295 mpm. Net 1 mpm beter dan de nummer twee uit Olst van Zwijnenberg.

Winnende Duif vergrooteditedDe winnende duif van Piet van Straten komt van Henk de Bree uit Soest. De vader is een zoon van ‘De Blauwe Van Noppen’ van Wijnands en zoon uit Maastricht. De moeder komt van Guus van Aken en is ingeteeld naar ‘De Witbuik’ van Bas en Hugo Batenburg. Goed bloed verloochent zich niet en dat is nu ook weer het geval.

Het verhaal rondom zijn opleiding is buitengewoon bijzonder. ‘De 944’ van 2010 was een zomerjong van dat jaar. Pas in 2012 werd hij langzaam ingevlogen. In 2013 mocht hij aan het grote werk beginnen en won hij drie prijzen van de drie keer zetten. Niet supervroeg maar drie mooie prijzen, vooral op Cahors. In 2014 werd hij vanwege zijn goede afkomst en zijn stabiele thuiskomen van de drie vluchten in 2013 naar de kweek gehaald. In 2014 wilde Piet uit zijn beste duiven wat meer jongen kweken om zo goed ‘in het goede soort’ te blijven. De kweek van 2014 was voldoende om er voorlopig mee door te kunnen, dus gingen er weer een paar duiven terug naar het vlieghok, zoals ‘de 944’ van 2010, afkomstig van Henk de Bree. Tijdens de opleervluchten kwamen een aantal jongen van ‘de 944’ bijzonder goed naar huis. Piet overwoog om ‘de 944’ weer in te houden voor de kweek. ‘De 944’ kwam echter zelf ook goed af en stak bijzonder goed in zijn vel. ‘Hij was rijp om in te korven,’ zou je kunnen zeggen. Naar wat wikken en wegen, was Piet toch overtuigd om ‘de 944’ te spelen. Het resultaat heeft u gelezen. Piet hierover: ‘Mooi hè Jaco, het leven zit vast aan toevalligheden. Had ik hem thuis gehouden, had ik wel de eerste van Vianen gehad en onze club, maar niet van sector III. Ik vind het prachtig!’ Ik denk de meeste mensen die dit lezen, samen met mij, dit ook prachtig vinden!!!

Tot Slot
Langs deze weg wil ik Piet nogmaals feliciteren met zijn Sectoroverwinning op St. Vincent, een droom voor iedere marathonspeler. Vorig jaar zei ik na een reportage naar aanleiding van het duifkampioenschap van Stichting Marathon Noord ……. Voor nog eens !!! Dat was sneller dan gedacht. Piet is een geweldig spontaan mens en een topliefhebber. Een duivenmelker die je zo’n overwinning van harte gunt. Ik zeg daarom nog maar een keer … … Piet, voor nog eens !!!

jaco-handtekening