Wat een bijzondere vlucht … Bergerac 2017. Het is een geweldig initiatief om weer drie nationale lossingen te hebben in het vliegprogramma van de NPO. St. Vincent, Dax en Bergerac. Echter als je een nationale lossing hebt, moet je ook kijken of je een lossing kan organiseren waarbij de kansen zo eerlijk mogelijk zijn voor geheel Nederland. Dat is een hele moeilijke opdracht! Dat realiseer ik me als schrijver en criticaster. Alleen als je met zuid-zuidwesten wind lost om 13 uur dan weet je dat er op de korte (massaal) en midden afstanden duiven doorkomen in de avond, dat er veel duiven in de nacht vallen en dat in het Noorden van het land de meeste duiven in de ochtend vallen. Van een zo eerlijk mogelijk concours is dan geen sprake meer. Je kunt dan schermen met IWB en afspraken die in 2015 zijn gemaakt, maar daar heb je niets aan. Regeren is vooruitzien! … Dus als je Bergerac als nationale lossing organiseert, dan moet je een scenario als deze kunnen voorzien! Op dit laatste heb ik het huidige NPO-bestuur alleen kunnen betrappen als ze denken te kunnen scoren met het mogelijk organiseren en winnen van een Olympiade … een elite-feestje waar de gewone duivenliefhebber zeer weinig aan heeft.

De vlucht Bergerac
Duiven presteren onder alle omstandigheden. Elke vroege duif is bijzonder. Deze duif moet van ‘goede huize’ komen, gezond zijn en goed gemotiveerd. De omstandigheden creëren voor een deel zelf. Een deel doet het weer en het moment van lossen doen wij … in ieder geval de mensen die we daarvoor aanstellen. Het gaat in dit verslag vooral om de winnaar. Die heeft het verdiend onder welke omstandigheden deze prestatie ook is verdiend. Voor sector 1 op zich was het een eerlijk concours. Iedereen kon in de avond een duif pakken. De rangschikking zoals nu op de uitslag, daar is weinig ruimte voor discussie voor.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is een topper. Je ziet hem regelmatig snel verschijnen bij de meldingen van de diverse ZLU-vluchten. Het is Piet Pladdet uit Hoek. De 69-jarige liefhebber is zijn leven lang installatie-monteur geweest. Dit keer pakte hij de 1e nationaal op Bergerac in sector 1 van een NPO-vlucht. Piet heeft al heel lang duiven. Piet: ‘Al op jonge leeftijd heb ik duiven door mijn broer … tot ik in militaire dienst moest. In 1990 ben ik weer opnieuw begonnen.In het begin waren het vooral duiven uit de streek en later duiven van o.a Floor Vervoort, Hallaar België. Ik heb ongeveer 16 meter aan hokken. De afdelingen zijn verdeeld in 3 afdelingen voor de weduwnaars en 1 voor duivinnen op weduwschap. Ook heb ik nog 2 afdelingen voor de jonge duiven en 1 voor de kwekers.

Sector 1
De nationale lossing in Bergerac was op zaterdagmiddag om 1 uur. Ruim 21.000 duiven gingen richting Nederland. De eerste melding van Nederland kwam tegen negen uur in de avond al binnen. Om 20.53 uur klokte Pladdet uit het Zeuws-Vlaamse Hoek de eerste duif. Hij bleek ook de winnaar van sector 1. Hij verslag Johan Boonen uit het Limburgse Buggenum en Bakkeren uit Waalwijk. De top 3 was mooi verdeeld over sector 1. De top 20 van sector 1, 8.170 duiven mee:

 1. P.D. Pladdet, Hoek
 2. Johan Boonen, Buggenum
 3. A. Bakkeren, Waalwijk
 4. G. Kouters en zn, Noordhoek
 5. A.H. van Lumich, Maria Hoop
 6. H. Cuppen, Wanssum
 7. J. Verschuren, Axel
 8. J. Jeurninck, Sevenum
 9. Driesen-Schmitz, Belfeld
 10. R. Nijssen, Halsteren
 11. T. de Bruijn, Philippine
 12. H. Nijsten, Geulle
 13. A. van Dijk, Deurne
 14. Gebr. Timmers, Rosmalen
 15. Th. Peters, Elsloo
 16. L. Grosfeld, Tegelen
 17. Peter Gruisen, Sittard
 18. S. aan den Boom, Neer
 19. P. Elbers, Boxmeer
 20. Cees Brok, ’s-Hertogenbosch

Cuppen uit Wanssum had 80% prijs met 5 duiven mee. Dit was heel ruim voor de helft van de prijzen, toen hij zijn vierde duif pakte. Nijsten uit Geulle pakte 9 prijzen van de 11 ingezette duiven. Gebr. Timmers uit Rosmalen had 5 duiven mee en 100% prijs. Cees Brok uit ’s-Hertogenbosch had 10 duiven mee en 7 prijzen. Gebr. Frenken uit Weert hadden 8 duiven mee en 6 prijzen, beginnend op plaats 23. Jos Hermens uit Echt had 2 duiven mee en beiden haalden prijs (33e en 18e nationaal). Peter Kuesters uit Selfkant had 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend op plaats 61. Keulaarts uit Heerlen had 4 prijzen van zijn 5 Bergerac-gangers. Hij begint met de 113e nationaal. Roos uit Eindhoven had 3 duiven mee en alle drie in de prijzen, beginnend met prijs 120. Bos uit Gemert had 6 prijzen en 8 duiven mee. Hij begint op plaats 124. Schutjens uit Geffen past in het rijtje van 5 duiven mee en 4 prijzen. Hij begint met prijs 130. In dit rijtje hoort ook Van Ooijen uit Rosmalen. Hij begint met de prijzen 138 en 139. Nico van den Hurk uit Oss had op deze vlucht 5 duiven mee en 100% prijs. Hij begint op plaats 145. Op een kwart van de uitslag heeft hij zijn hele ploeg thuis. Janssen uit Swolgen had ook 100% prijs en 2 duiven mee. Op plaats 151 zat zijn eerste duif.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling duivin op weduwschap. De duivin komt uit een doffer van P&D Houfflijn (Wortegem-Petegem België) en een duivin gehaald als ei bij Hubert Vanherck (Borgloon België). Piet: ‘Deze duivin heb ik alleen opgeleerd, maar voorderest niet gespeeld. Bergerac was haar eerste marathonduivenvlucht.’

Stamopbouw
Uit welk soort duiven bestaat uw huidige stam en van wie komen die duiven? Piet: ‘Mijn huidige stam bestaat uit duiven afkomstig van: Noel Peiren (Zedelgem), P&D Houfflijn (Wortegem-Petegem), W.M.F.J Boddaert (Oostkamp) en Hubert Vanherck (Borgloon). Allen afkomstig uit België.’ Piet heeft ongeveer 46 vliegduiven en 8 kweekoppels.

Het seizoen
Hoe worden het seizoen opgebouwd, Piet? De Kampioen het Zeeuws Vlaamse Hoek: ‘De duiven zijn begin maart gekoppeld. De winnende duif heeft geen jongen groot gebracht. Ik verleg van de beste vliegduiven de eieren, zij brengen geen jongen groot. Er wordt opgeleerd van vitesse naar midfond naar 1 of 2 dagfondvluchten. Het voer is wisselend van merk. Vaak is het van Versele Laga, Van Robays en Matador. In het begin van de week Gerry+ en opvoeren met vluchtmengeling. De laatste dagen krijgen ze het zwaardere voer Turbo van Matador. Bijproducten die ik gebruik zijn: Belgasol, vlierbessensap (zelfgemaakt) en Nutripower van Natural. Wat doet u aan medische begeleiding? Piet: ‘De normale entingen tegen paramixo en pokken. Verder ga ik naar de dierenarts als ik iets niet vertrouw. De duiven worden een paar keer per jaar voor controle bij de dierenarts gebracht. Tussendoor geef ik de duiven soms een geelpil. Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Onze ervaren duivenliefhebber: ‘Ik vertrouw op natuurproducten maar ook op de medicamenten, omdat de duiven vaak lang in de mand zitten en onderweg ook is wat drinken, denk ik dat ze niet zonder kunnen.’

De Beleving
Hoe beleeft u de duivensport? Piet: ‘Het verzorgen, gezond houden en het trainen van de duiven geeft veel voldoening. Mijn vrouw en kleinzoons beleven het mee. Vooral de meldingen op internet en het thuiskomen van de duiven vinden zo ook leuk. Duiven houd ik voor mezelf … ik werk niet met andere liefhebbers samen of zo. De duiven zien thuiskomen van een fondvlucht geeft toch wel een kick. Dat is eigenlijk het mooiste van de sport.’

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? De winnaar van Bergerac: ‘Ik vind dat de duivensport meer bekendheid verdient en er bijvoorbeeld uitslagen en kleine reportages in de landelijke dagbladen moeten komen.’ Wie weet hoever het nog komt met onze sport, als we het met ons allen de duivensport positief uitstralen en niet over alles negatief kritisch uitlaten op allerlei sociale media. Piet bedankt voor je medewerking aan dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning!