Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten hadden een geweldig seizoen in 2024. In één van de volgende delen kunt u zien welke mooie kampioenschappen ze in groot verband hebben binnen gehaald. In de reportage gaat u verder lezen over de verzorging van de duiven, de stam duiven die in de loop der jaren is opgebouwd, de opbouw naar het seizoen toe en het seizoen zelf. Natuurlijk komen de topduiven ook voorbij met hun prijzen en afstamming. Kortom genoeg leesvoer voor de liefhebber die iets op wil steken van liefhebbers die zeer sterk spelen met hun duiven. Piet en Marco zijn liefhebbers met passie en liefhebbers die ‘het in de vingers’ hebben. Neem dan ook nog mee dat het echte dierenliefhebbers zijn en het succes is dan bijna gegarandeerd. Ik hoop dat u met veel plezier verder gaat met het lezen van dit verslag.

De hokken en de stam van Piet en Marco
Piet en Marco hebben ongeveer 60 meter hok, waarvan 15 meter kweekhok. Hierin zitten 35 koppels en 15 voedsterkoppels. In alle hokken zit een lekker klimaat wat het belangrijkste is voor de duiven. In het tuinhok moesten er worden gesleuteld om dit zo ver te krijgen. Het tochtte te veel in dat hok. Piet: ‘We hebben het tuinhok toen helemaal dicht gemaakt. Laten we kijken wat we later weer open gaan maken. De duiven kwamen toen zo goed, dat het hok dicht is gebleven. De enige verluchting zit in de nok van dit hok.’ Er zijn ook kweekduiven elders ondergebracht in kweekboxen.
Marco: ‘In 2020 zijn wij totaal samen gaan doen en toen zijn beide kolonies samengevoegd. De hoofdtoon bestaat uit deze duiven: De oude lijnen van ‘Miss Europe’ en ‘de Parel’, ‘De Pau 450’ (die Internationaal Asduif Pau werd over twee jaar, hiervan is de nakweek ook zeer goed) en duiven van wijlen Bennie de Vries (voornamelijk van ‘De Dakhaas’ en ‘Geerdink’).
Sinds 2019 duiven gehaald bij Appie Pas en dat was gelijk raak. Het zijn de directe lijnen van ‘New Laureaat’ en de ‘New Witbuik’, beide lijnen ingeteeld. In 2020 zijn er een tiental bijgehaald en ook in 2024 zijn er weer wat die duiven bij Appie aangetrokken. Recent is o.a. nog gericht aangeschaft bij Verweij-de Haan en uit de 1e nationaal Agen van Winkens-Rothenburg. Verder zitten er een paar duifjes van Jellema en wat duiven van Corné van Oeveren.

De beste duiven (1)
De eerste topper van de laatste jaren is ‘De Schoorsteen’. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn gedrag. Hij blijft buiten op de schoorsteen van de buren zitten. Het liefst net zo lang tot dat alle duiven binnen zijn. Dat duurt soms wel tot het moment het donker wordt. ‘De Schoorsteen’ won in 2023 de 34e nationaal Pau 2023 tegen 3.934 duiven. In 2024 won hij mooie prijzen op Barcelona en Perpignan. De vader van ‘de Schoorsteen’ is gekweekt door wijlen Bennie de Vries. Hij komt uit de beroemde ‘Dakhaas’ en uit ‘Pietje’. Deze duivin, ‘Pietje’, komt van Piet Heikamp en was een goede vlieger en kweker bij Bennie de Vries. De vader van ‘de Schoorsteen’ is ook de vader van ‘Bennie’, die de 4e nationaal Marseille 2023 en de 6e nationaal Pau 2024 won. De moeder van ‘de Schoorsteen’ en ook van ‘Bennie’ is een volle zus van de moeder van de eerder genoemde ‘823’ en ‘de 596’ (zie Deel 1). Dus afkomstig van Appie Pas, uit het soort van ‘de New Witbuik’ en ‘New Laureaat’. ‘Bennie’ heeft, bij een beter wordende vorm, hetzelfde gedrag als ‘De Schoorsteen’. Aan dit gedrag kunnen Piet en Marco zien dat de goede prestaties er aan gaan komen.

De tweede topper is net genoemd. Het is ‘de 804’ eveneens van 2021. Hij won de 4e Nationaal Marseille 2023 en de 6e Nationaal Pau 2024. Hij is een volle broer van ‘De Schoorsteen’ en vertoonde hetzelfde gedrag als zijn broer.
Een derde topper in 2023 was ‘de 396’ van 2022. Ze gaat als ‘Pareltje Jade’ door het leven. Deze duivin won als jaarling de 18e Nationaal Agen ZLU tegen 5.297 duiven. In 2024 won ze twee prijzen op Pau en Marseille. Haar vader is een zoon van hun stamvader ‘De Parel’, zoon van ‘Boudewijn’ (1e Nationaal Barcelona van Willy Looymans) met ‘Zuster Miguel’ van Theo Ernest), met ‘De Vale 474’ (afkomstog van Marcel Jansen uit Ewijk). De moeder van ‘Pareltje Jade’ is ook de moeder van de 94e Nationaal Perpignan. Zij komt uit een doffer van Bertus Timmer. Deze doffer komt uit een Zoon van ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014 van Jelle Jellema) met haar eigen zoon, ‘New Jade 1’ (met ‘New Laureaat’). Oma van vaderskant komt van Appie Pas en ze heet ‘Erica’. Deze duivin komt uit ‘De Dure 23’ met ‘Dochter New Witbuik’. Deze duiven zijn van Batenburg-van der Merwe.
Oma van moederskant komt van Appie Pas … uit broer maal zus. De ouders van deze ouders komen, net als ‘Erica’ uit ‘De Dure 23’ met ‘Dochter New Witbuik’. ‘De Dure 23’ is een kleinzoon van ‘The New Witbuik’ en ‘Dochter New Witbuik’ uiteraard een dochter van ‘De New Witbuik’. Deze doffer won de 1e Nationaal Barcelona bij Luc. Wiels en werd aangeschaft door Batenburg-van der Merwe.

Het seizoen
Het vliegseizoen wordt gestart met 180 vliegduiven, waarvan ongeveer de helft jaarling is. Afgelopen jaar zijn deze vliegers op 23 april gekoppeld. Voor deze datum is gekozen zodat de standen goed uitkomen voor de eerste marathonvluchten. De koppels brengen één jong groot en op hun tweede nestje gaan ze naar hun eerste grote opdracht. Als het seizoen begint gaan de vliegduiven gelijk mee. Het is belangrijk dat ze goed strak thuiskomen. Dat is een teken dat ze gezond zijn. Het aantal kilometers is niet zo belangrijk. Dit is afhankelijk van de zwaarte van de vluchten. De duiven krijgen ook maar maximaal één vlucht per week.
De hokken worden in het begin van het seizoen ‘verdonkert’. De hokken worden 24 uur per dag donkerder gemaakt. Hier wordt mee gestart van eind maart tot half mei.
De hokken worden een week voor Pau verlicht met daglichtlampen. In het begin wordt de langste dag aangehouden en stapsgewijs komt daar een kwartier bij totdat het licht in de hokken is tot 23 uur.
Voor wat betreft de neststanden voor de vluchten kijken de mannen niet zo strak. Als een bepaalde duif een favoriete stand blijkt te hebben, wordt hier rekening mee gehouden, maar bij de meeste duiven maakt de stand bij inkorving niet veel uit. ‘Een goede duif komt altijd’ is hun stelling. Marco vindt een stand van een jong van 3 dagen wel mooi, waarop Piet reageerde: ‘Een paar dagen ouder is ook prima.’
Op mijn vraag of de vorm op de verschillende hokken varieert, antwoorden de mannen: ‘De vorm op het benedenhok is het stabielst. Het bovenhok vangt meer wind en is dus meer ‘weergevoelig’. Het hok van Marco is wat donkerder en komt later in het seizoen in vorm. Dit hok heeft eerst bij de ouders van Marco gestaan, toen hij zelfstandig vloog.

… wordt vervolgd …