Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten hadden een geweldig seizoen in 2024. Ze werden bijvoorbeeld 1e Kampioen bij het kampioenschap Criterium der Azen bij de Marathon Noord. Het Kampioenschap van het Criterium der Azen van Marathon Noord is een Kampioenschap wat moeilijk te behalen is. Over drie vluchten moet je beide aangewezen duiven draaien. Dat betekent dat je 6 aangewezen duiven op de uitslagen moet hebben staan over de drie vluchten die voor dit kampioenschap tellen. Daar komt bij dat er ook maar 6 kansen zijn … een 100% score is noodzakelijk. Er zijn jaren bij dat dit geen één deelnemer lukt. Dit jaar waren het er drie! De bovenste twee van de lijst lieten zich dit jaar bij meerdere deelnemers op alle drie de vluchten zien. De beste van deze drie is de Combinatie Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten. Ze bekronen hun sterke seizoen met meerdere mooie kampioenschappen, waarvan dit Kampioenschap bij de Ochtendlossing van de Marathon Noord er één is. Agen, Barcelona en Perpignan zijn de vluchten die hiervoor tellen. Ze verslaan in deze lastige competitie Frank Hage uit Woerden en Harry Kalter uit IJsselmuiden. Ook zij kregen dit huzarenstukje voor elkaar, maar moesten hun meerdere erkennen in het topduo uit Zetten.
De liefhebbers
De namen achter de kampioenen van Het Criterium der Azen zijn Piet Heikamp (70 jaar) en Marco van Doorn (29 jaar). Piet is beroepsmilitair in ruste en Marco is pluimveedierenarts. Piet is altijd al gek geweest met en op dieren. Toen ik ruim 30 jaar terug voor het eerst bij hem was, vertelde hij vol enthousiasme over vechthanen die hij had gehad. Later is hij begonnen met het kweken van sierduiven waarna hij na een tijdje overgeschakeld is naar postduiven. Hier is hij uiteindelijk mee gaan vliegen. In 2008 is Marco als jeugdlid begonnen met duiven. De start was met een opvanger en al vrij snel daarna, 2013, was de overstap naar de overnacht.
1980 was het jaar dat Piet met duiven begon te spelen. Hij begon met duiven van allerlei hokken. Hier zaten duiven bij van Jan Rothuizen uit Wageningen en een oude buurman uit Veenendaal. Zijn hart ging al snel naar de marathonvluchten. De duiven die hij had werden daarom op de fond ingemand. Wat overbleef is hij steeds mee verdergegaan.
In die jaren had Piet een duif van Tournier, die goed vloog op de grote fond en die ook nog eens prima nakweekte. Een belangrijke duif in de stam van Piet werd ‘de 922’. Deze duivin werd door plaatsgenoot Jacq. Coenen gekocht op een bon bij Anton van Haaren. Uit deze duivin kwam ‘de 37’, die geweldig vloog. Met deze duivinnen en de nakomelingen ervan heeft Piet enorm ingeteeld. De duiven die tegen moeder en dochter werden gezet waren onder andere van het soort van beroemde ‘De 03’ van Frans van Peperstraten. Daar kwamen later wat duifjes bij Jan Ernest. Een bekende nazaat van deze inteeltkoppelingen was ‘Miss Europe’, die 1e Internationale Asduif werd. Dit soort heeft veel liefhebbers aan de top geholpen. Zo heeft Gerrit van Vilsteren en Jan Grootoonk veel plezier gehad van kweekduiven die bij Piet gehaald zijn. Zo zijn er nog veel meer!
In de jaren ‘90 van de vorige eeuw hadden de duiven van Piet ook op het eigen hok veel succes. Hij werd onder meer, jaren achtereen, Keizer Kampioen van de ijzersterke Fondclub ‘De Veluwe’ en won menig vaasje bij de ZLU, wat in die jaren een unicum was in de provincies boven de grote rivieren … voor Piet niet.
Marco speelde als jeugdlid op zichzelf bij zijn ouderlijk huis in Herveld. Hij wilde ongeveer 13 jaar geleden de fond op en klopte bij Piet aan voor fondduiven. Toen daar een hele fijne duif bij zat, die tweemaal teletekst vloog, zijn ze steeds meer samen gaan doen. In de jaren dat Marco voor zichzelf vloog, tot 2020, pakte Marco regelmatig een duifje in de Top 10 van de sector en de Afdeling 8 GOU. In de tussentijd hielp hij Piet ook bij allerlei hand- en spandiensten met de duiven.
De duiven achter het kampioenschap Criterium der Azen Marathon Noord
Het Criterium der Azen is behaald door vier duiven. Twee duiven wonnen prijs op Agen en de andere twee wonnen prijs op Barcelona én Perpignan. In het overzicht zien de prijzen in de Marathon Noordcompetitie er zo uit:
- 8e Agen met ‘de 530’ van 2020
- 76e Agen met ‘de 823’ van 2021
- 24e Barcelona met de ‘de 596’ van 2019
- 46e Barcelona met de ‘de 101’ van 2021
- 54e Perpignan met de ‘de 101’ van 2021
- 75e Perpignan met de ‘de 596’ van 2019
‘De 530’ van 2020 is gekweekt door Piet Westerlaken uit Veenendaal. De vader komt weer van Corné van Oeveren en is een kruising van het soort van Arjan Beens (vader 4e nationaal Bergerac) en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (‘Fleur’, 31e nationaal Bergerac). De moeder van ‘de 530’ is ‘de 786’. Deze duivin won de 24e nationaal Narbonne tegen 8.188 duiven. In haar zit het soort van Ina Roobol, van Piet Westerlaken zelf en zijn broer Hans Westerlaken. ‘De 530’ is 1e Nationale Asduif Agen over de jaren 2022-2024. Ze won o.a. de 85e nationaal Agen.
‘De 823’ van 2021 won ook vorig jaar prijs op Agen en wel de 55e nationaal tegen 5.449 duiven. Zij is daarmee de 2e Beste Agen-duif van Nederland over de jaren 2022 en 2023. De vader van deze duivin is een zoon van een doffer, die de 10e en 19e nationaal Marseille won. Hij heet heel toepasselijk ‘De Marseille’. De oma van vaderskant is een dochter van ‘De Parel’ en ‘Miss Europe’ (Piets Internationale Asduif). De moeder is afkomstig van Appie Pas en komt uit broer maal zus uit ‘Zoon New Laureaat’, ‘De Dure 23’ en ‘Dochter New Witbuik’ (1e Nationaal Barcelona).
‘De 596’ van 2019 won in 2024 de 153e nationaal Barcelona en eerder de 189e Internationaal Narbonne. Haar vader heeft 4 geweldige grootouders: ‘De Dakhaas’ en ‘De Bordeaux (beide van wijlen Bennie de Vries) en verder ‘De Parel’ en ‘Miss Europe’ van de eigen basis. Ook de 5e NPO Limoges en de 30e nationaal Barcelona komt uit de vader van ‘de 596’. De moeder van ‘de 596’ is dezelfde moeder als de moeder van ‘de 823’ en is dus afkomstig van Appie Pas.
De laatste duif die zorgde voor het mooie kampioenschap, Het Criterium der Azen, bij de Marathon Noord, is ‘de 101’ van 2021. Deze doffer won in 2023 de 34e nationaal Pau tegen 3.934 duiven. De vader van ‘de 101’ is gekweekt door wijlen Bennie de Vries. Hij komt uit de beroemde ‘Dakhaas’ en uit ‘Pietje’. Deze duivin, ‘Pietje’, komt van Piet Heikamp en was een goede vlieger en kweker bij Bennie de Vries. De vader van ‘de 101’ is ook de vader van ‘De 804’, die de 4e nationaal Marseille 2023 en de 6e nationaal Pau 2024 won. De moeder van ‘de 101’ en ook van ‘de 804’ is een volle zus van de moeder van de eerder genoemde ‘823’ en ‘de 596’. Dus afkomstig van Appie Pas, uit het soort van ‘de New Witbuik’ en ‘New Laureaat’.
… wordt vervolgd …
Recente reacties