De laatste jaren korven wij onze duiven in bij het Nationaal Inkorfcentrum van Zetten. In dit centrum spelen verschillende goede liefhebbers. Eén van deze betere liefhebbers is Piet Eeuwes uit Huissen. Hij is in het bezit van een sterk hok met duiven. Op de ZLU-vluchten pakt hij regelmatig een vaasje mee. Kortom het is een liefhebber om rekening mee te houden … zelfs meer dan dat. Afgelopen seizoen heeft hij op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan goed gepresteerd. Zo goed dat hij 2e is geworden in de Ochtendlossingscompetitie van de Marathon Noord. Dan hebben je duiven heel wat in hun mars, want de concurrentie is heel sterk. Verder won hij in deze competitie Het Criterium der Azen en had hij de Asduif over drie seizoenen. Hoe heeft hij dat voor elkaar heeft gekregen, leest u in dit verhaal.

2e Kampioen en 1e Criterium der Azen Ochtendlossing
In de competitie van Marathon Noord zijn er bij de Ochtendlossing twee kampioenschappen met de twee bovenste duiven van de inkorflijst. Deze kampioenschappen worden vervlogen over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Bij ‘het gewone’ kampioenschap telt de eerste van deze twee aangetekende duiven en bij het Criterium der Azen tellen ze allebei. Piet Eeuwes werd bij ‘Het Criterium’ eerste en bij de andere tweede. Dit kwam op deze manier tot stand:

  • 4e Barcelona (32e nationaal tegen 4.842 duiven) met ‘de 633’ van 2016
  • 53e Barcelona (548e nationaal tegen 4.842 duiven) met ‘de 111’ van 2018
  • 37e Marseille (275e nationaal tegen 3.338 duiven) met ‘de 905’ van 2018
  • 55e Marseille (454e nationaal tegen 3.338 duiven) met ‘de 430′ van 2019
  • 15e Perpignan (151e nationaal tegen 3.805 duiven) met ‘de 633’ van 2016

Kortom Piet draaide voor het Criterium der Azen 5 van de 6 getekende duiven. Dit lukte slechts 5 liefhebbers van de 251 deelnemers. Frank Hage uit Woerden kwam qua punten het dichtst in de buurt van deze topper uit Huissen.

Het seizoen
Het seizoen start in Huissen eind maart. De duiven worden dan gekoppeld en ook de vliegers mogen een jong grootbrengen. Piet had in het begin van het seizoen 40 oude vliegduiven en 12 kweekkoppels (nu zijn dat er nog 8). De jaarlingen zijn pas op de natour ingespeeld. De basis van de kweek is goed maal goed. Ook worden de beste duiven ingeteeld om deze nazaten op de kweek weer te kruisen.
Bij goed weer gaan de vliegers vanaf het begin van het seizoen gelijk wekelijks mee. Dit gebeurt in de club of met de kar van plaatsgenoot Eef van Aalten. De inspeelvluchten zijn nooit verder dan 350 km. Verder vindt Piet onnodig. Nadat de eerste jongen zijn grootgebracht, worden de duiven zo gezet dat ze mooi zitten voor hun eerste marathonvlucht. De ideale stand is er volgens Piet niet: ‘Zowel eitjes als een jong van een dag of 5 à 6 is prima. Doffers op een groot jong is ook goed. Zelfs duivinnen op verse eieren hebben bij mij vroege prijzen gepakt.’ Vanaf het begin van het seizoen lieten de duiven zien dat ze er goed op stonden. Piet: ‘Alleen op Pau kan ik nooit goed draaien. Verder ging het goed. Ik heb niet alle vluchten meegedaan … gelukkig Narbonne niet. Voor de laatste vlucht twijfelde ik of ik ‘de 633’ zou spelen op Perpignan. Wim Peer maakte me gek voor de Marathon Noord. Je staat er goed voor, zei hij, nog één keer je topper pakken en je staat er bij. Ik ben nooit zenuwachtig, maar op Perpignan wel. Ik was als een kind zo blij dat ze er was en ook nog een mooie prijs pakte.’

De verzorging
De duiven krijgen voer van Van Tilburg via Piet Heikamp en onze winnaar van Het Criterium der Azen bestelt soms een pallet Wielink. Hij kiest dan voor de beste mengelingen, waar alles in zit. Deze mengelingen gaan met de seizoenen mee: De ruimengeling tijdens de rui, kweekmengeling tijdens de kweek enz. In het marathonseizoen geeft Piet pinda’s en snoepzaad extra. Snoepzaad krijgen de duiven vooral voor het inkorven, zodat ze nog een keer extra gaan drinken. Daarnaast krijgen de duiven piksteen en het mengsel uit de mineralenemmers van ‘De Patagoon’.
Medisch gezien doet Piet alleen het nodige. Hij komt zelden bij een dierenarts. Wel voor de verplichte enting natuurlijk.  Piet met een glimlach: ‘Ik gaf vroeger thee met 10 soorten kruiden. Sinds ik dat niet meer doe, komen de duiven beter. Na de rui kuur ik de duiven wel twee weken met bythrill en voor het koppelen krijgen de duiven een wormkuur. Tijdens het broeden krijgen de duiven dan een geelkuur van 5 dagen en in het seizoen af en toe een geelpil of ‘de gele druppel’. Dit is een ideetje van Martin Jacobs uit Bennekom. Bij een temperatuurdaling is het goed te kuren om de koppen schoon te maken.
Ik ben over het afgelopen seizoen heel tevreden. Metname ‘de 633’ heeft me mooie kampioenschappen opgeleverd.’

De Beleving
Piet vertelt: ‘Ik beleef onze hobby super ontspannen. Toen ik het bedrijf had, had ik vaak veel stress en bij de duiven kwam ik dan volledig tot rust. Mijn gezin is geïnteresseerd vooral omdat het mijn passie is. Ik ga samen met Eef van Aalten inkorven in Zetten … tegenwoordig Randwijk. We hebben een clubje die één keer in de maand samenkomt. Hierin zitten Piet Heikamp, Wim Peer, Marcel Jansen, Huub Spaan, Ton Willems en Jan Kalkeren. We kletsen lekker over de duiven en andere zaken en wisselen ervaringen uit. Het mooiste aan onze hobby blijft het kijken bij de vluchten. Vooral al er één als een pijl uit de lucht aan komt zetten en deze duif zit nog vroeg ook.’
Wat kan er beter in de duivensport? Piet: ‘Er kan heel veel beter … maar we moeten vooral blijven genieten zo lang we duiven hebben.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? De voormalige kweker van gerbera’s: ‘De tweede duif van Perpignan had de 10e pen eruit. Bij het inkorven van deze vlucht was de pen voor 50% weer ingegroeid en toch kon deze duif prijsvliegen.
Tot slot wil ik nog zeggen dat je verder komt door een goede relatie met goede liefhebbers te hebben en dan onderling te ruilen. En ik wil ons Inkorfcentrum in Randwijk een compliment geven. We worden altijd goed ontvangen en het is allemaal prima geregeld.’
Daar ben ik het volledig mee eens! Piet (mede namens Mike) enorm bedankt voor de gezellige avond en nogmaals gefeliciteerd met je drie mooie kampioenschappen! Tot in Doetinchem.