Jaren terug werd ik door Piet Schrijvers attent gemaakt op een uitslag die door Pierre Wittenberg werd neergezet. Ik heb daar toen een klein verslag over geschreven voor De Fondkrant. De vlucht weet ik niet meer precies, maar telkens als ik Wittenberg uit Herpen lees of als ik langs Herpen rijd met de auto denk ik daar aan terug. Afgelopen weekend kwam dit verhaal natuurlijk weer naar boven. Pierre Wittenberg won Bergerac in sector 1 … een prachtige prestatie op een middaglossings-klassieker !!! Het verhaal van deze sympathieke belangstellende liefhebber …

De winnende liefhebber
In Herpen woont de winnaar van Bergerac sector 1 van 2018. Zijn naam is Pierre Wittenberg, 57 jaar, en in het dagelijks leven medewerker buitendienst van de gemeente Landerd. Een gemeente waar onder andere de dorpen Schaijk en Zeeland bij horen.
Pierre kwam als 11-jarige jongen in aanraking met de duivensport. Een duivenmelker uit de buurt trok zijn aandacht. Metname zijn duiven natuurlijk. Van hem kwamen ook de eerste duiven. In die jaren waren dat snelheidsduiven. Inmiddels richt Pierre zich al tientallen alleen op de marathonvluchten.

Hij heeft de beschikking over 13 meter duivenhok, waar 8 afdelingen in zitten. De duivenstam is opgebouwd met duiven van het soort Jan van Haren uit Oss en de Gebroeders van Doorn uit Sommeren. Deze stam is aangevuld en versterkt met duiven van Jeroen van Heumen uit Oss en Verhagen uit St. Oedenrode. Je zou kunnen zeggen Oost-Brabants fondras.

De winnende duif
Bergerac werd gewonnen door een nestduivin. Het is ‘de 222’ van 2016. Ze is ingemand op eitjes van 8 dagen. Ze is door Pierre zelf gekweekt met duiven met als achtergrond de duiven van Jeroen van Heumen en Hans Versteegde. In 2017 won deze duivin als jaarling al de 251e nationaal Agen ZLU tegen 5.935 duiven. Dat was een goede start van haar vliegloopbaan, wat nu een prachtig gevolg heeft gekregen met de 1e nationaal Bergerac in sector 1.

Het seizoen
Half februari begon het duivenseizoen bij Pierre. De duiven werd toen gekoppeld, waarbij ook de vliegduiven, zoals de winnende duivin, een jong grootbrengen. De vliegploeg bestaat uit ongeveer 40 nestduiven en daarnaast zitten er 6 kweekkoppels. De duiven krijgen verschillende inspeelvluchten. In de weken voor inkorving van de belangrijke marathonvluchten worden de duiven zelf regelmatig weggebracht.
De duiven krijgen overwegend voer van Mariman. In het vliegseizoen is dat een mengeling van Mariman, Beyers en Paloma. Het voer wordt in dit seizoen aangevuld met pinda’s en een vetrijke mengeling. De duiven krijgen af en toe een kuur tegen het geel en om de luchtwegen te zuiveren. Dit laatste is ook gebeurt in aanloop naar Bergerac. De duiven worden voor aanvang van het seizoen gecontroleerd door een dierenarts. Om de duiven een steuntje in de rug te geven qua gezondheid, krijgen de duiven ook weleens een natuurproduct. Pierre: ‘De duiven krijgen eens per week een schep honing van de imker in het water en biergist over het voer.’

De Beleving
Duivensport is voor Pierre een prachtig mooi tijdverdrijf. Pierres vrouw is een beetje betrokken bij de hobby van haar man. Ze laat de duiven weleens los, kijkt mee bij het thuiskomen van de vluchten en zorgt voor versnaperingen bij de lange zit tijdens het wachten op de marathonvluchten. Het mooiste van zijn hobby vindt Pierre de spanning bij thuiskomst van de wedvluchten en natuurlijk de thuiskomst zelf.

Tot Slot
Soms moet je geluk hebben in het leven. Ik kan me het verhaal herinneren van de Cahors-overwinning van Jay Lissenberg, waarbij de duif vergeten was bij inkorven van Perpignan en een dag later werd ingemand voor Cahors. Bij Pierre kreeg ik een vergelijkbaar verhaal te horen. Echter werd de duif niet vergeten … deze duivin was eigenlijk bedoeld voor de vlucht Cahors. Er was echter nog een plekje vrij in de mand van 6 voor Bergerac. Ze was mooi en ging dus mee … met de overwinning van sector 1 als geweldig gevolg.
Er zit aan deze overwinning ook ‘een traan’ verbonden. Pierre: ‘Ik ben blij met deze overwinning, maar het is wel heel jammer dat de trouwste supporter (30 jaar) van Pierres duivenhobby enkele maanden geleden plotseling is overleden en deze overwinning niet kan mee maken. Hij was een goede vriend, die we al jaren kennen en waar we samen leuke dingen mee hebben ondernomen.’ Daar denk je op zo’n moment natuurlijk direct aan.
Pierre, ik wil je nogmaals feliciteren met je mooie overwinning op Bergerac. Tot slot wil ik je veel succes wensen voor het komende weekend!!!