De editie 2021 van Bergerac was een bijzondere. Allereerst werd de losplaats verplaatst naar Libourne, ook aankomststad in de Tour de France van dit jaar, maar het werd ook een hele snelle. Rond middernacht kwamen de eerste duiven in Nederland thuis. Landelijk arriveerden meer dan 1.000 duiven op hun hokken in de nachtelijke uren. Ondanks dat we met zijn allen ons eens moeten afvragen of we dit willen, is het van de duiven superknap dat ze met deze hoge snelheid in de nacht het thuisfront kunnen bereiken. Op verschillende universiteiten is aangetoond dat dit puur het oriëntatievermogen van onze gevleugelde vrienden is. Dat ze in de nacht zo goed kunnen zien, is een fabel. Liefhebbers die in de nacht hun duiven proberen binnen te halen , zullen dit beamen. Zonder licht kunnen ze de ingang van het hok niet of nauwelijks vinden. Al zijn er enkele duiven die een beter gezichtsvermogen hebben dan de massa.
De snelste duif van Nederland viel in Utrecht bij Peter van Vliet. Zijn eerste duif werd geconstateerd om 0.22 uur op een afstand van 904 km. De winnende snelheid kwam volgens het berekeningssysteem op 2.792 mpm. Landelijk was de nummer twee van Nederland Martin van Houten uit IJsselstein en Jacco Hollaar uit Strijensas won het brons van heel Nederland. De winnaar, Peter van Vliet, is een ouderwetse allrounder en hieronder gaat u meer over hem lezen en over zijn mooie overwinning.

De winnende liefhebber
Peter van Vliet, inmiddels 57 jaar oud, uit Utrecht is de Nationale Winnaar van Bergerac. Zijn eerste duif is de 1e prijswinnaar van 32.347 duiven. Peter is in het dagelijks leven Eigenaar/directeur van Tonco BV (een vloerleggersbedrijf in cementdekvloeren, anhydrietvloeren en betonvloeren). Hij is hier veel uren per week voor in de weer. Op mijn vraag of hij het Marathonduivenjournaal weleens las, antwoordde Peter: ‘Ik weet dat je deze site voor ons maakt, maar ik lees het zelden. Niet omdat ik het niet wil, maar ik heb er simpelweg geen tijd of rust voor heb.’ Zijn vrije tijd gaat op in zijn gezin en zijn duiven. Als je dan weet hoe goed Peter al jaren met zijn duiven speelt, maakt dit zijn prestaties extra knap.
Hoe ben je in de duivensport beland, Peter? De nationale winnaar van Bergerac: ‘Mijn vader had al duiven toen ik werd geboren. Zo ben ik er ook in gegroeid. 30 jaar lang hebben we combinatie gespeeld. De laatste 10 jaar doe ik het alleen. Mijn vader had vanaf ongeveer 1946 duiven. Ik weet niet waar hij zijn duiven toen vandaan heeft gehaald. Hij had een goede stam en daar werd af en toe wat goeds ingebracht.
Op dit moment heb ik 30 meter hok tot mijn beschikking. In totaal heb ik 16 afdelingen verdeeld over 4 hokken.

De winnende duif
De winnende duif is een kras duivin. Het is ‘De 573’ van 2020, dus is ze ook nog eens een jaarling. Ze is ingemand op een jong van 8 dagen oud. Eerder in het seizoen won ze de 280e Perigueux van afdeling 7 Midden Nederland. In het voorjaar heeft de winnende duivin geen jongen groot gebracht. Als voorbereiding op de marathonvluchten hebben deze duiven ongeveer 8 tot 10 inspeelvluchten gehad en worden ze zelf regelmatig weggebracht.
Zowel haar vader als haar moeder komen van Orné Hardeman uit Breukelen. Haar vader komt uit een doffer van Dirk van Hofwegen en een duivin van Henk Bloemen uit Brummen. Haar moeder komt uit een koppel Hagens-duiven. In 2018 kreeg Peter van Orné een vijftiental jongen. Hier zaten deze ouders bij.

Het seizoen
De stam van Peter is voor 85% opgebouwd met eigen duiven, die hij samen met zijn vader ook al had. Hier en daar heeft hij wat duiven bijgehaald van verschillende liefhebbers.
Peter is een ouderwetse allrounder of zoals gezegd een programmaspeler. Peter’s vliegploeg is verdeeld in 27 koppels voor de vitesse, midfond en dagfond en 27 koppels voor de overnachtfond. Daarnaast heeft hij 20 kweekkoppels.
De overnachters zijn in maart gekoppeld. De programmaduiven al rond de Kerst. De duiven worden ingespeeld op de programmavluchten. Ze worden ook zelf weggebracht, zoals tussen de marathonvluchten door.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. Tijdens het seizoen zijn dat drie mengelingen door elkaar: Koopman All-In-One, Galaxy Long Distance en de Jelle Jellema-mengeling. Naast het gewone voer krijgen de duiven snoepzaad en kattenbrokken. Verder krijgen de duiven regelmatig LTW, Tollyamin Forte en Tollyamin Power in het water. Verder geef ik op gevoel wat voor de luchtwegen. De duiven worden 1 of 2 maal per jaar door een dierenarts gecontroleerd. Het liefst geeft Peter natuurproducten. Peter: ‘Ik probeer op een zo natuurlijk mogelijke manier mijn duiven te spelen en gezond te houden.’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Peter: ‘Ik ben met de duivensport opgegroeid en weet eigenlijk niet anders. Het geeft mij ontspanning, maar tegelijkertijd ook gezonde wedstrijdspanning. Ik vind het heerlijk om op zaterdag op mijn duiven te wachten als ze terugkomen van een vlucht.
Is je gezin betrokken bij uw hobby? De winnende liefhebber van Nationaal Bergerac: ‘Indien nodig staan mijn vrouw en dochter mij bij voor kleine dingen.’
Wat is er volgens jou zo mooi aan de duivensport? Onze Utrechter: ‘Het is mooi dat de duiven vanaf verschillende losplaatsen hun weg naar huis kunnen vinden. Verder vind ik zoals eerder gezegd de wedstrijdspanning mooi en raak je nooit over duiven uitgepraat.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Peter over de periode rondom de aankomst van de winnende duif: ‘Op vrijdagavond voordat ik naar mijn bed ging zei mijn dochter: “Pa als je een vroege draait, dan moet je me wel roepen”. Ik reageerde daarop met: “Nou daar hoef je niet op te rekenen”. Op zaterdagochtend om 5:15 uur stond ik naast haar bed met de vraag of een (op dat moment) eerste nationaal vroeg genoeg was om haar wakker te maken.’ Hoe mooi kan duivensport zijn? Het onverwachte succes is de mooiste!
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Peter: ‘Ik hoop dat de duivensport nog lang zal voortbestaan en dat ik nog lang van mijn duiven kan genieten.’
Peter, nogmaals van harte gefeliciteerd met de Nationale Overwinning van Bergerac (Libourne) 2021. Ik hoop dat je er nog lang van kan nagenieten. Het is een bijzondere prestatie van dit jaarling duivinnetje !!!