Je hebt van die dagen, dat alles lijkt te lukken. Je eerste duif komt mooi op tijd. Vervolgens komt de een na de ander thuis. Je denkt dan ben je zelf … lekker vlot vluchtje zo … misschien raken de prijzen er vandaag wel uit? Je gaat een keer op de meldlijst kijken en dan zie je dat er van de 12 thuisgekomen duiven in Noord Holland 6 van jou zijn. Dat maakt je trots … dat kan niet anders. Dit verhaal is het verhaal van Richard van den Berg en zijn neef en compagnon Paul Baas. Mannen die sinds 2016 samenwerken in De Kwakel en die vorig jaar al lieten zien toppers te zijn. Vooralsnog gaat het dit jaar nog beter. Het eerste grote hoogtepunt is de overwinning in de Fondunie 2000 op de vlucht vanuit Agen.

Top 10
In het concours van de Fondunie 2000 waren 2.714 duiven mee (oude en jaarlingen samen). De duiven kwamen los om 7 uur op dinsdagmorgen na 8 nachten mand. De snelste duif werd in De Kwakel geklokt om 21.18 uur op dinsdagavond op een afstand van 948 km. De snelheid van 1.104 mpm was genoeg voor de eerste prijs. De duif van Jozef Poelstra en znn maakte een snelheid van 1.086 mpm en dat was goed voor de tweede plaats. Net voor oom en neef Tekin uit Medemblik. De Top 10:

  1. Baas en Berg, De Kwakel
  2. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
  3. M. en R. Tekin, Medemblik
  4. Jay Lissenberg, Utrecht
  5. Vermaas, Heemskerk
  6. Jan Grootoonk, Bant
  7. Theo en Bernard Burgers, Weurt
  8. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
  9. Jurrian van Amerongen, Bunnik
  10. Verweij-de Haan, Mijdrecht

De winnaars, Baas en Berg, hadden een mooie serie met 16 prijzen van de 30 Agen-gangers. Beginnend met een stelletje vroege duiven: 1, 12, 16, 21, 25 en 35. Verweij-de Haan deed het ook leuk met 35 prijzen van de 62 ingezette duiven. Ze hadden er 12 bij de eerste 100 prijzen. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen hadden 10 prijzen van de 15 gezette duiven, beginnend met plaats 15. Prasing uit Lelystad had er 8 in de prijzen van de 11 Agen-gangers. Hij begon op plaats 45. Harry Hendriks uit Vinkeveen had 7 prijzen van de 10 ingezette duiven. Harry begint op plaats 27.

De liefhebbers
De combinatie bestaat uit twee neven. Paul Baas, 49 jaar, is de jongste neef en woont aan de Boterdijk in De Kwakel, Hij is werkzaam in de chemische industrie als supervisor productie. De tweede neef is Richard van den Berg, 54 jaar, woont ook aan de Boterdijk in De Kwakel. Richard is werkzaam als zelfstandig ondernemer in de woninginrichting. Richard: ‘Wij zijn in de duivensport terecht gekomen door Theo Baas (zie foto). Theo was mijn oom en Pauls vader. In 1974 kreeg ik mijn eerste duif van Ome Theo en Paul heeft jaren met zijn vader in combinatie gevlogen. Op vluchten dat het goed gaat, denken we aan hem. Hij is te jong op 61-jarige leeftijd overleden. Wij bezitten sinds onze samenwerking 5 hokken. 3 Hokken hebben een lengte van 4 meter en 2 hebben een lengte van 7 meter. Wij hebben drie lijntjes waar we mee spelen. De “Tim” is van Tim Hage. De “Vino” is soort Jacobs maal Wim Gerritsen. “Mr. Bean” is een andere topper. Hij komt uit Volkens  maal eigen oude dagfond-soort. Verder hebben we nog wat duiven ingebracht van Rob Schouten uit Warmehuizen. Wij bezitten ongeveer 26 vliegkoppels, waarvan de helft van de duivinnen gespeeld wordt. En wij hebben 5 kweekkoppels.’

De winnende duif
De winnende duif is “Leontien”. Een duivin van 2015 de nl15-1552510. Deze duivin is gespeeld op 14 dagen broeden. De vader is een zoon uit de “Tim”, die speelde in 2012 eerste Cahors ochtendlossing in sector 2. De moeder is een dochter uit “Vino”. Deze speelde in 2012 eerste Cahors provinciaal en 5e sector 2 en in 2013 een 1e Cahors sector 2, 3 en 4. Voor Leontien was deze Agen haar eerste optreden op het echte werk.

Het seizoen
De duiven zijn begin maart gekoppeld en brengen geen jongen groot. Ze gaan alle vluchten mee van Afdeling 6. Paul en Richard korven elke week in de club in. Ze voeren het hele jaar Versele Laga Subliem Vlieg, Versele Laga Champion Plus en Beyer Premium Briljant. Naast het voer krijgen ze best wat bijproducten zoals pinda’s, tovo, witzaad, hennep, snoepzaad enz. Richard en Paul: ‘We laten ons duiven niet controleren bij de dierenarts we. We gaan op ons eigen gevoel af.’

Beleving
De duivensport zien we puur als afwisseling van drukte van het werk. Richard: ‘Neef Paul en ik zien het als een hobby, niets moet. We zijn wel fanatiek, maar wel in het redelijke. We ruilen wat duiven met andere liefhebbers zoals Harry Hendriks, Tim Hage, Frank Hage, Vincent Vork en nog andere.’ Je kan met slechtere liefhebbers ruilen en samenwerken! Richard: ‘De dag van het opwachten van de Agen-duiven kwamen de liefhebbers uit onze Whats App-groep de “krabbers” kijken. In onze club zitten veel Vitesse-melkers en die hadden nog zelden een avondvlucht meegemaakt. Ze vonden het geweldig en tot 23.08 uur in het donker vielen de duiven. Het was een gezellige avond waar we het nog vaak over zullen hebben. Ze vonden het fantastisch.’

Tot Slot
Vanachter mijn laptop wil ik Paul en Richard nogmaals feliciteren met een prachtige overwinning! Verder wil ik ze bedanken voor hun openheid over hun manier van duivenhouden. Bijzonder is de foto van ome en vader Theo … ik vind het een mooie herinnering aan de grondlegger van hun hobby. Misschien een mooi item voor het winterseizoen om dit vaker te doen. Help me herinneren, mannen en lezers.