Dax is een klassieker die gewild is bij ons, marathonduivenliefhebbers, om te winnen. Zeker een editie als deze. Een vlucht met een regelmatig verloop en die niet makkelijk is.
In sector 2 ging de overwinning naar Nico Dekker jr. Na een paar weken van niet spelen, vanwege de vogelgriep, mocht er in het weekend van Dax weer worden deelgenomen aan de wedvluchten. Nico vierde zijn ‘comeback’ met een overwinning in sector 2. Een prachtige opsteker!

Sector 2 Dax
In Noord en Zuid Holland waren 2.461 duiven mee. De winnaar is Nico Dekker jr. uit Woerden. Hij klokte zijn winnende duif om 8.39 uur op een afstand van 1.026 km. De winnende snelheid in deze sector komt hiermee op 1.212 mpm. Ger van Riek uit Hillegom volgde op gepaste afstand op de 2e plaats. Het podium wordt compleet gemaakt door Walter van den Bosch uit Bleiswijk. De Top 10:
1. Nico Dekker jr., Woerden
2. Ger van Riek, Hillegom
3. Walter van den Bosch, Bleiswijk
4. Rik Ros, Lekkerkerk
5. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel
6. Hommes en zo, Lutjewinkel
7. Lloyd Schuilenburg, Den Haag
8. Rik Ros, Lekkerkerk
9. Wim Mudde, Sliedrecht
10. Cor Blokdijk, Hoorn
Rik Ros had 10 duiven mee en heeft 6 prijzen, waarvan 4 bij de eerste 75. Jan en Twan Nobels hadden 10 duiven mee en hebben 7 prijzen. Op plaats 21 zit hun eerste duif. 

De winnende liefhebber
Nico vertelt: ‘Mijn naam is Nico Dekker jr. Ik woon in Woerden en ben 49 jaar oud. Mijn huidige beroep is onderhoudstimmerman. De aanleiding voor de reportage is dat ik eerste nationaal Dax sector 2 gehaald heb.
Dankzij mijn vader ben ik in de duivensport terecht gekomen. De eerste duiven kwamen van Henk Gerritsen uit Woerden, Herman de Jong uit Papendrecht, Harry Hendriks uit Vinkeveen, Frank Hage uit Woerden en Michel Verweij en Peter de Haan.
Ik heb ongeveer 4 meter zolder hok en 2 meter bij 1.20 meter aan hok in de tuin. De jonge duiven zitten in het tuin hok en in het zolder hok zitten de kweekers, vliegdoffers en vliegduivinnen.’

De winnende duif
Nico vertelt verder: ‘De winnende duif was een jaarling doffer. Deze duif is op drijven gespeelt. Normaal speel ik op 10 dagen eieren, maar er was vogelgriep dus er was geen andere mogelijkheid. De duif komt uit een doffer van Harry Hendriks en uit een duivin van combinatie Verweij en de Haan. De vader won de 8e nationaal St. Vincent en een 2e NPO Agen. Harry heeft deze duif gekweekt uit zijn eigen soort maal een duivin van Harry de Jong. Verweij-de Haan kweekte de moeder uit een zoon van Superkweker Stet (Zoon Betuwekoppel) met Sjarapova (kortom het soort van Gerrit Veerman) met een duivin uit Gijs maal Ranomi (soort van de Gebr. Hagens).
Van de Dax-winnaar was zijn eerste overnachtvlucht. Voor het seizoen en tot nu toe heeft de winnende duif geen jong groot gebracht.’

Het seizoen
Nico start het vliegseizoen met 40 vliegduiven. Hij heeft 8 kweekkoppels naast de vliegduiven. De duiven worden vanaf het begin het hele programma gespeeld. De eerste marathonvlucht was Bordeaux.
Nico: ‘Ik voer Mariman Standaard en Beyers … dit mix ik door elkaar. Ook in het vliegseizoen krijgen zij marieman standaard met een pindatje en met katte brokjes. Drie weken voordat de fond begint laat ik ze checken bij van de Sluis. Ik geef wekelijks zuren van Bio Lugecol Vlierbes in het water. Als ze ziek zijn medicijnen en anders geen ik verschillende zuren.  

De Beleving
Nico vertelt: ‘Ik vind de duivensport leuk. Ik doe het dan ook al 34 jaar lang. Mijn dochter helpt bij het invullen van de stambomen. Indien nodig word ik ondersteunt door mijn gezin. Dat je één bent met duiven, dat is het mooiste van onze hobby. Ik vind het leuk om met m’n beesten te werken. Daar vind ik ontspanning in. Verder is het ook gezellig bij de club.’

Tot Slot
Nico gunt een ander ook dit succes. ‘Ik hoop dat ander liefhebbers dit ook ooit mee kunnen en mogen maken en doe vooral je eigen ding.’
Nico … nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes met de vlucht(en) waaraan je nog mee gaat doen!